A gumiragasztó használata

2022. május 13.
A gumiragasztó használata A gumiragasztó használata

A gumiragasztók felhasználhatósága meglehetősen széleskörű. Ez valójában egy kötőanyag, ami gumiból és speciális oldószerekből áll. A fő összetevők aránya igen változatos attól függően, hogy mire is használják a gumiragasztót. Bejegyzésünkben sorra vesszük a típusait és bemutatjuk, mire kell ügyelni a gumiragasztó használata során.

Mi az a gumiragasztó?

A gumiragasztó tökéletesen alkalmas különféle felületek összetapasztására, ami annak köszönhető, hogy miután megszárad, gumira hasonlító, elasztikus anyag lesz belőle. A rugalmasság miatt textil, fa, üveg, papír, fém és egyéb más anyagok esetén is alkalmazható, attól függően, hogy pontosan milyen ragasztótípusról van szó.

Gumiragasztó használata

Milyen gumiragasztó típusok léteznek?

A gumiragasztóknak számos típusa van, ezek közül a leggyakoribbakat mutatjuk be a következőkben!

Természetes gumi alapú ragasztó

A természetes gumiragasztó esetén a vulkanizáló szer összetétele kén, és az alábbi anyagok összetapasztására alkalmas: bőr, papír, szövet.

Nitril

A nitril-butadién kaucsukot tartalmazó ragasztó esetén az egyik legfőbb tulajdonság a vízállóság. Olyan anyagok esetén alkalmazzák, mint üveg, fa, fém és kerámia.

Kloroprén

Egy roppan stabil megoldás a kloroprén ragasztó, ezért fém, üveg, fa és műanyag ragasztására a legkiválóbb.

Szilikon

A szilikon gumiragasztók használata korlátozott, leginkább gumi anyagok összekapcsolására alkalmas.

Sztirol butadién

Ezt a ragasztótípust a gyártás során alkalmazzák, például ragasztószalagok előállatásához, köszönhetően annak, hogy a ragasztási képessége alacsony.

Attól függően kell típust választani, hogy mit és milyen körülmények között szeretnénk összeragasztani. Ha például magas hőmérséklettel kell számolni, akkor érdemes ügyelni arra, hogy olyat válasszunk, ami bírja ezt. Hasonlóan külső hatás lehet a rezgés, a rázkódás és más mechanikai igénybevételek.

Lényeges, hogy mekkora varratokat kell a ragasztóval rögzíteni, ezek milyen anyagból vannak. Sőt arra is érdemes ügyelni, hogy a ragasztó érintkezik-e élelmiszerekkel, mivel a gumiragasztók közül sok kifejezetten mérgező anyag.

A nagyteljesítményű tömítés- és gumiragasztó

Gumi és tömítő anyag esetén megbízható megoldás a neoprén gumi- és tömítésragasztó. Magas kötőerőt és jó hőállóságot biztosít, vízálló, így alkalmas akár nagy felületű gumibevonatos alkalmazásra, ütközéscsillapításra és egyéb feladatokra.

Ebbe a kategóriába sorolható a 3MTM 847 nitril, amely viszkozitása alacsony, ezért az alkalmazása sokkal egyszerűbb és kényelmesebb. Jó olaj- és hőálló, ezért remekül használható tömítés és gumi esetén.

Gumiragasztó használata

A gumiragasztó használata

A gumiragasztó használata meglehetősen egyszerű, néhány alapszabályt azonban érdemes betartani.

A legfontosabb, hogy a felületet mindenképp alaposan tisztítsuk meg, mielőtt a ragasztót használjuk. A megtapadó szennyeződések eredményeképpen a ragasztó nem tudja megfelelően kifejteni hatását, vagy ha meg is tapad, akkor nem lesz annyira tartós, mint amennyire tiszta felület esetén lenne. A magasfokú tisztítás érdekében speciális tisztítószereket és oldószereket érdemes alkalmazni.

A gumiragasztó dobozán minden esetben elolvasható a használati utasítás. Ezt alaposan tanulmányozni kell és megfogadni a leírtakat. Így elkerülhetők a balesetek és elérhető a kívánt hatás. Lényeges, hogy a gumiragasztót csak megfelelő körülmények között használjuk, nyílt lángtól távol, az összetevői ugyanis tűzveszélyesek.

A Flanker az ipari anyagok ellátójaként gumiragasztókat is kínál a sok más építőiparban, gyártás során használt alapanyag mellett. Ismerd meg az általunk forgalmazott termékeket!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki