Mi a műgyanta?

2023. május 11.
Mi a műgyanta? Mi a műgyanta?

A műgyanta olyan szintetikus műanyag, ami kezdetben folyékony állapotú, majd amikor az összetevő komponensek érintkeznek egymással, akkor beindul a térhálósodás folyamat, az anyag pedig megszilárdul. A műgyanta hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a természetes, növényi gyanta, a kémiai tulajdonságaik azonban jelentősen eltérnek. A felhasználási területe igen széles, főleg az iparban alkalmazzák. Mi a műgyanta és milyen jó tulajdonságai vannak? Összegyűjtöttük ebben a blogposztban!

Mi a műgyanta?

A műgyanta egy mesterségesen előállított, szerves óriásmolekulákból álló anyag, ami felhasználást megelőzően folyékony műanyag, bizonyos környezeti tényezők együttállásakor azonban szilárdul halmazállapotúvá változik. Az alapanyaga lehet epoxi gyanta, poliészter, poliuretán, fenol és karbamid is.

mi a műgyanta

Alapvetően két típusa létezik: vannak az egykomponensű és a kétkomponensű változatok. Előbbiek jellemzője, hogy egyfajta műanyagból állnak, vagyis a térhálósodás folyamatához nincs szükség még egy komponensre, az anyag ugyanis vagy valamilyen fizikai hatás következtében vagy pedig az oxigénnel érintkezve keményedik meg. A kétkomponensű műgyanta egy alap összetevőből és egy térhálósító anyagból áll, utóbbi váltja ki a kémiai reakciót, aminek következtében az anyag megszilárdul. Tehát, ha a két összetevőt nem keverjük össze, akkor nem indul be a térhálósodás.

A megfelelő műgyanta kiválasztása során ügyelni kell a viszkozitásra, a tapadási, ragasztási képességre, a hőállóságra, az UV-állóságra, a vegyszerállóságra, a gélidőre és a zsugorodásra.

Most, hogy megismertük mi a műgyanta, nézzük, milyen előnyös és hátrányos tulajdonságai vannak! 

A műgyanta előnyös tulajdonságai

A műgyanta számos olyan, előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt kedvelt alapanyag. Vegyük sorra ezek közül a legfontosabbakat!

Tartós és strapabíró

A műgyanta egyik legnagyobb előnye, hogy roppant tartós, rugalmas, ütésálló és strapabíró. Nem törik, nem kopik, jól állja a kívülről érkező fizikai hatásokat. A műgyanta olyannyira erős, hogy alkalmazását követően hosszú éveken keresztül nem veszít a minőségéből.

Ellenáll a vegyszerek hatásainak

A műgyantának vannak olyan speciális típusai, amelyek teljes mértékben ellenállnak a különösen erős tisztítószereknek, vegyszereknek, a savaknak és a lúgoknak egyaránt. Vegyszerálló tulajdonság jellemzi például az epoxi gyanta és a vinilészter anyagokat. Lényeges megjegyezni, hogy ezt a tulajdonságot jelentősen befolyásolja, hogy milyen minőségű a kivitelezés.

Vízálló

Ha az anyag nedvességnek van kitéve, akkor különösen fontos, hogy ellenálljon a víznek. A műgyanta esetében a nedvesség nem okoz problémát, nem okoz kárt ugyanis az anyag szerkezetében. Ez azt jelenti, hogy műgyanta felhasználásával akár vízálló bevonórétegeket is lehet készíteni, illetve olyan tárgyakat, amiket kültéren alkalmaznak.

Nem kezdi ki az UV

A napfény, az UV sugárzás az anyagokat könnyedén tönkreteheti, meggyengíti a szerkezetüket, kiszívja a színüket. Nincs ez azonban így a műgyanta esetében. Az műgyanta ugyanis UV-álló, így az erős napsütés hatására sem veszít a minőségéből.

Sokoldalúan alkalmazható

A műgyanta egy roppant sokoldalúan alkalmazható anyag, ami annak köszönhető, hogy erősen hozzátapad a felülethez. Jól működik padlóburkolatként, készíthető belőle védőbevonat, különféle dísztárgyak, asztalok is, de akár ragasztóként is jól funkcionál.

Milyen hátrányai vannak a műgyantának?

A műgyanta előnyei mellett van néhány hátránya is, amelyeket érdemes figyelembe venni. Az egyik, hogy nem éppen a legolcsóbb megoldás, ráadásul, ha nem a megfelelő szakember dolgozik vele, akkor a végeredmény messze elmarad majd a vártaktól. A műgyanta alkalmazását különféle eszközökkel adagolókkal segítik.

Annak ellenére, hogy számos hatásnak ellenáll, a karc az ellensége. Könnyedén megkarcolódhat, ami rontja az esztétikai megjelenést. A műgyanta alkalmazása során a térfogati zsugorodás jelenségével is számolni kell. A különféle szennyeződések is hamar meglátszódnak a felületén, vagyis ha nem szeretnénk foltos padlót, akkor gyakran kell tisztítani.

Leggyakoribb alkalmazási területek

A műgyanta, ahogy már említettük, egy rendkívül sokoldalú anyag, amit számos területen alkalmaznak. Széles körben használják építőipari és ipari környezetben, művészeti és kézműves tevékenységek során, valamint különféle kereskedelmi és háztartási célokra is.

mi a műgyanta

Az építőiparban például a műgyantát építőanyagokhoz adagolják, hogy javítsák az anyagok minőségi mutatóit. A műgyanta előnyös tulajdonsága ugyanis, hogy fokozza az anyagok szilárdságát, ellenálló képességét és vízhatlanságát. Az iparban is igen változatos célokra használható, például a felületek bevonására, a fém és műanyag alkatrészek tapadásának kialakítására ragasztóként és az épületek tetőszerkezetének bevonására. Előszeretettel alkalmazzák a villamosiparban is.

A műgyanta egyik legelterjedtebb felhasználási területe, hogy padló készül belőle. Különösen népszerű ipari környezetben, mivel előnyös tulajdonságainak köszönhetően jól bírja a strapát, ellenáll a külső hatásoknak. A műgyanta padlót nem lehet a megfelelő szaktudás nélkül elkészíteni, ezért mindenképp bízzuk szakemberre a munkát. A műgyantázás folyamata összetett, a felületet először csiszolják, majd érdesítik homokszórással. Ezt követően megtisztítják, az esetleges hibákat javítják, ezek mind azért szükségesek, hogy a gyanta és előtte az alapozó maradéktalanul fel tudjon tapadni a felületre. Ha előkészítettük a terepet, akkor jöhet a kiöntés, amit nehéz jól, szépen és egyenletesen csinálni.

Művészeti és kézműves tevékenységek során alkalmazzák főként a modellezéshez és különféle formájú tárgyak öntéséhez. A műgyantából öntőformák is készíthetők, amelyekkel ismételten több alakzat is legyártható. Csodás ékszerek, dekor tárgyak készíthetők ebből az anyagból.

A kereskedelmi és háztartási alkalmazások között szerepel a műgyantából készült élelmiszer-tároló edények, tasakok és édességformák, valamint a műgyantából készült berendezések és bútorok. A műgyanta a kozmetikai termékekben is megjelenik, például hajformázó szerekben, ezek segítségével a hajformázás valódi szobrászattá válthat.

A Flanker az ipar szereplőinek ellátója. Nézz körül a webkatalógusunkban és ismerd meg termékkínálatunkat!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki