Vágókorong flexhez: a legfontosabb tudnivalók

2023. július 16.
Vágókorong flexhez: a legfontosabb tudnivalók Vágókorong flexhez: a legfontosabb tudnivalók

Az építőiparban és más iparágakban gyakran használt eszköz a flex, más néven sarokcsiszoló. Ez egy elektromos kisgép, amelyhez különböző vágókorongok és csiszolótárcsák csatlakoztathatók. Kiválóan alkalmas különböző anyagok vágására, darabolására, csiszolására, tisztítására. Legyen szó fémlemezekről, fémcsövekről, fémrudakról, a flex előtt nincsen akadály. Az ügyes kis gép egyik legfontosabb alkatrésze a vágókorong, amely a kívánt vágást és megmunkálást teszi lehetővé. Ebben a blogposztban röviden összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a sarokcsiszolóról és azt is, hogy a vágókorong flexhez miért kötelező kelléke minden szerszámosládának.

Mi az a flex?

A flex vagy sarokcsiszoló egy elektromos kisgép, amelyet különböző tárcsák, korongok csatlakoztatásával lehet használni. A sarokcsiszoló népszerűsége annak köszönhető, hogy rendkívül sokoldalú.

 Vágókorong flexhez

Bár a neve arra utalhat, hogy a sarkok csiszolására lett tervezve, valójában sok más feladatra is kiválóan alkalmas. Vágási, csiszolási és polírozási feladatok mellett használható például falhornyok kialakítására is elektromos vezetékek számára. Az eszköz kiválóan alkalmas fa, fém, műanyag, kerámia, térkő, beton és más anyagok vágására és megmunkálására is, a megfelelő korongok kiválasztásával.

A sarokcsiszolóval való munkavégzésnél biztonsági intézkedésekre is szükség van. A védőfelszerelés használata ajánlott, és a munkadarabot megfelelően rögzíteni kell. Fontos a fogantyú alkalmazása, és a védőszemüveg viselése is ajánlott a forgácsok, szilánkok elleni védelem érdekében.

Milyen korongok léteznek a flexhez?

A flexhez számos különböző típusú korong létezik, amelyeket az adott feladatnak megfelelően választhatunk ki. Néhány közülük a következő:

Csiszolókorongok

Ez a leggyakrabban használt korongtípus a flexhez. Alkalmazhatók csiszolásra, felületek tisztítására, vágások tisztítására vagy fém munkadarabok előkészítésére a hegesztést megelőzően. A csiszolókorongok keménységét és simaságát szemcsékkel mérik, és a szemcseméret alapján választhatók ki a megfelelő korongok.

Vágókorongok

A vágókorongok vékonyabbak és a fémek pontosabb vágásához használatosak. Ezek a korongok speciális kialakításuknak köszönhetően biztosítják a precíz és hatékony vágást.

Lamellás korongok

Ezek a korongok utómunkálatokhoz használatosak, a csiszolókoronghoz képest finomabb megmunkálásnak engednek teret. Segítségükkel karcolásokat, sérüléseket és marásokat lehet eltávolítani, valamint fémfelületeket visszafényesíteni.

Drótkorongok

Ahogy a neve is utal rá, a drótkorongok legfontosabb szereplője a drót, amit egy kör alakú koronghoz rögzítenek hozzá. Különféle méretek és formák közül lehet választani attól függően, hogy pontosan mire is szeretnénk használni a korongot. A vékonyabb változatok például finomabb kidolgozást tesznek lehetővé, míg a vastagabbak, amelyek durvább sörtével rendelkeznek, igen gyors és hatékony munkavégzést engednek.

Gyémánt vágókorongok

A gyémánt keménységének köszönhetően kiváló anyag a vágáshoz. Ezek a vágókorongok vágóperemmel rendelkeznek, ami segíti magát a vágás folyamatát. Alapelv, hogy minél nagyobb ez a perem, annál jobban bírja a tárcsa, annál tartósabb. Lényeges, hogy a gyémánt vágókorongokkal nedves vágási és száraz vágási munkákat is el lehet végezni. Sokoldalúan használhatók, akár a gránitot is meg lehet munkálni ezekkel a korongokkal.

Polírozópárnák

A polírozópárnákkal az anyag fényesítését lehet elvégezni, miután befejeztük a munkát. Ezekkel igen finoman lehet csiszolni, aminek eredményeképpen az anyag fényes lesz. Fontos tudnivaló, hogy a polírozáshoz megfelelő fordulatszám kell, így nem minden sarokcsiszolóval lehet polírozni is.

Vágókorong flexhez: a legfontosabb tudnivalók

A vágókorongok különféle anyagok vágására alkalmasak. Jellemzőjük, hogy a művelet során hőt adnak le, ami azt jelenti, hogy gondoskodni kell a megfelelő hűtésről.

Vágókorong flexhez

A vágókorong flexhez három változatban érhető el: standard változatai 19-22% ipari gyémántszemcsét tartalmaznak, léteznek úgynevezett economy és premium típusok is. Az economy esetén a gyémántszemcsék 10-15%-ot tesznek ki, a premium vágókorongoknál 25-30%.a gyémántszemcse.

Lényeges tudni, hogy a vágólapok szegmenseinek kialakítása függ attól, hogy milyen anyagon fogják használni. Ha kizárólag az adott anyagon, akkor tudják elérni a legnagyobb vágási sebességet és a leghosszabb élettartamot. Ennek megfelelően létezik például gránitvágó, márványvágó, betonvágó, téglavágó is.

A vágótárcsákat különféle módokon lehet használni: vannak azok a típusok, amik vizes tárcsák, léteznek száraz tárcsák és úgynevezett vizes-száraz tárcsák is, amik vegyes használatot tesznek lehetővé.

Fontos fogalom a szegmens magasság, ez az, ami a használat során szépen lassan elkopik. Ez azt jelenti, hogy végül már nem lesz alkalmas arra, hogy elvégezze a vágási munkálatokat. Ugyanilyen lényeges a szegmens szélesség is, ami a hordozótárcsa vastagsága. Alapszabály, hogy a motor teljesítményét a szegmens szélességével arányosan kell megválasztani. Ha túlságosan vékony, akkor a vágókorong sokkal könnyebben megsérül.

A korongok mérete összefüggésben van a sarokcsiszoló fordulatszámával. A kisebbek ugyanis magasabb fordulaton a leghatékonyabbak, ez lehet akár 10-15 ezer fordulat/perc, míg a nagyobbak esetén az alacsonyabb fordulat javasolt, például 2800 fordulat/perc.

Ipari eszközök, szerszámok, alkatrészek széles választékát kínálja a Flanker. Kattints, és nézz körül a webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában

Álláskönnyítő szőnyeg

Álláskönnyítő szőnyeg

Univerzális ipari megoldások
Védőoverál: védelem éles helyzetekben

Védőoverál: védelem éles helyzetekben

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki