Autó polírozás otthon

2021. április 30.
Autó polírozás otthon Autó polírozás otthon

Három-négy perc és kész. Körülbelül ennyi időbe telik – feltéve, ha nincs épp nagy forgalma – egy autómosóba beállni, és élvezni, ahogy az automatikusan dolgozó karok, spriccelők, szárítók rengetegében az autó újjászületik. Sőt, még különböző mosási programok közül is választani lehet. De mit tegyen az, aki szereti a saját autójának külsejét akkurátusan rendbetenni? Az is több opció közül választhat, ráadásul a hosszabb ideig tartó, emberi erőt igénylő munka néha igazán szórakoztató időtöltéssé válhat – különösen a végeredményt tekintve. Blogbejegyzésünkben most a polírozással kapcsolatos legfontosabb lépéseket tekintjük át.

Autó polírozás otthon: mielőtt nekifognánk

A polírozás szabadtéri munka: több helyünk van kint, és az egész művelet előtt a nagyobb fényben tüzetesebben megnézhetjük, milyen is az autó felülete, hol vannak hibák. Ilyenkor akár még külön be is jelölhetjük az általunk problémásabbnak ítélt felületeket, karcokat is.

Hasonlóan akár a falfestéshez, a polírozásba mindaddig bele sem szabad fogni, amíg az autó polírozandó felületét meg nem tisztítottuk. Lényeges, hogy a sokszor a festékekben megbúvó kisebb szennyeződésektől is megszabadítsuk az autót – ezekben a műveletekben egy alapos, megbízható gépi mosás, kézzel végzett tisztogatásnál egy külön erre a célra alkalmazott gyurma vagy autókozmetikai tisztítótermék, például autósampon segíthet.

Polírozzunk!

A lelkiismeretesen elvégzett tisztítás után a polírozáson van a sor. Ez egy sok pepecseléssel járó munka, de igazán érdemes odafigyelni, mert az autó fényezése később meghálálja a törődést. A polírozás titka ugyanis a fokozatos munka: először a durva, majd a közepes, végül pedig a finom karcok eltávolítását célozzuk meg. E három fajtához a nekik megfelelő polírpasztára van szükség.

A választék ezen a téren elkényezteti az autójának legjobbat akaró vevőt: a fehér 3M™ Finesse-It™ Polírpaszta termékcsalád például kifejezetten a gépjárműipari OEM és kemencés fényezésjavítási feladatokhoz készült a karcolások-kopások eltávolítására, a pattogzás- és hologrammentes felületek létrehozására. Körkörös mozdulatokkal érdemes haladni, de a műveletet jelentősen meggyorsítja, ha polírozógépet használunk. Ilyen a 3M™ Elektromos polírozógép is. Az emberi erővel végzett polírozás titka, hogy a finom területeken kisebb erőkifejtéssel kell dolgoznunk, mint a durvább karcoknál, ott a nyomás is növelhető.

auto-polirozas-otthon-flanker2

Tapasztalt polírozók óva intenek attól, hogy ajtóstul rontsunk a házba, magyarán: türelmesen, lassan haladva, az eredményt folyamatosan figyelve lehet a legjobb hatékonysággal elvégezni ezt a munkafázist. Sőt, az is elképzelhető, hogy legelőször egyfajta tesztpolírozást végzünk kisebb felületen, hogy kitapasztaljuk a folyamatot, mert így nagyobb biztonsággal vághatunk bele a jelentősebb időt és odafigyelést kívánó feladatba. Ebben segítenek az erre tökéletesen megfelelő egyéb termékek is, mint a fehér színű, szintetikus anyagból készült 3M™ Finesse-it™ polírozó gyapjú. Ez ugyanis 17 milliméteres laza, előmosott gyapjúszálakból készült.

A waxolás

Általában a polírozás jelenti a munka dandárját, a waxolás kevesebb macerával jár. A waxolás ugyanis az eddig elvégzett munkánkra teszi fel a koronát, a polírozott felület konzerválását jelenti egy viaszos védőbevonat alakjában, amely a fényezésre rakódik. A lehető legvékonyabb rétegben kell a waxot felvinnünk, majd kb. fél óra elteltével a fölöslegesnek tűnő mennyiséget eltávolíthatjuk.

A munkát befejezve jó érzés keríthet hatalmába, hiszen tevékenységünk következményeként már biztosak lehetünk benne, hogy a waxolt felületen a kosz sem fog úgy megtapadni, és a korrózió miatti aggódást is elfelejthetjük. Viasz és viasz között természetesen nagy különbség lehet. Mivel azonban sokan egy mozgó ékszerdobozként tekintenek saját autójukra, egyáltalán nem ritka, hogy a kimondottan drága, de kiváló réteget adó karnabuaviasz mellett döntenek. A hatékonyságban segíthet a speciális, erre a célra gyártott mikroszálas törlőkendő használata is.

auto-polirozas-otthon-flanker

A waxolásra jó választás a 3M™ Rosa polír waxbevonat, amely nem színteleníti el a fekete gumi alkatrészeket sem.
Az igazán profik, akik szerint az autó polírozás otthon nem gyerekjáték, és nagyon komolyan kell venni, azok különleges ruhát vesznek fel, és védőszemüvegben dolgoznak. Ez utóbbi céljára akár egy 2890 zárt védőszemüveg is elképzelhető, hiszen páramentesítő rétege még jobb látási körülményeket biztosít. Apropó, védőszemüvegek: egy korábbi blogbejegyzésünkben már körüljártuk a védőszemüvegek fajtáit.
 
Ha itt a jó idő, érdemes nekifutni a polírozásnak!

Még több cikk a témában

Autóüveg fóliázás házilag

Autóüveg fóliázás házilag

Autó- és gépjárműipar

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki