A védőszemüvegek fajtái

2021. április 02.
A védőszemüvegek fajtái A védőszemüvegek fajtái

Szemesnek áll a világ, szemtől szemben, a szem a lélek tükre: se szeri, se száma a szemünkkel kapcsolatos szólásoknak, közmondásoknak és idézeteknek. Napnál is világosabb, hogy az egyik, ha ugyan nem a legfontosabb szervünkről van szó. Szemünk épsége, megóvása éppen ezért kulcsfontosságú. Különösen a nagyobb fizikai igénybevétel esetén, például ipari munkavégzésnél fontos, hogy megfelelő védőeszközzel szerelkezzünk fel. Nemrég a fül védelmének szenteltünk egy blogcikket, most következzék a szem védelme!

Miért van szükség védőszemüvegre?

A világról kialakított benyomásainkat, tudásunkat leginkább a látásunk segítségével szerezzük meg. E képességünk csökkenése vagy elvesztése hihetetlen tragédiát jelenthet. Az amerikai munkaügyi adatok szerint csak az USA-ban évente 800 000 szemsérülés történik, melyek 90%-ában egy jó védőszemüveg megelőzné a problémát.


A természetes, biológiai adottságaink általában megfelelőek, vagyis a szemhéjak, a könnyezés folyamata és a szemgödör normális esetben bőségesen elegendő védelmet jelent. A munkavégzés, a fizikai erőkifejtés közben azonban apróbb szilánkok, vegyszerek, maró hatású anyagok kerülhetnek a szembe. A láthatatlan jelenségek, mint például a lézer, az UV- és infrasugárzás szintén elváltozásokat idézhet elő látószervünkben, és akkor még nem is beszéltünk olyan extrém veszélyforrásokról, amit például egy hegesztésnél felvillanó ívfény jelenthet. Az ilyen behatások elleni védekezés egy mozgalmasabb ipari környezetben szó szerint életeket menthet.

vedoszemuvegek-fajtai


A védőszemüvegek használata éppen ezért egyszerű, természetes és biztonságos módja annak, hogy vigyázzunk látásunkra. Ráadásul manapság olyan hatalmas kínálatban, különböző formában, színben és képességben elérhetőek ezek az eszközök, hogy luxus nem élni a szemvédelem céljából kifejlesztett és megalkotott tárgyakkal. Jobb megelőzni, mint elszenvedni a bajt.
Fontos tudni, hogy Európában egy erre vonatkozó külön törvény írja elő bizonyos munkáknál az egyéni védőeszközök, így a védőszemüvegek használatát.

A kiválasztás alapjai

Míg a hétköznapi viseletre szánt szemüvegeknél egyszerre fontos szempont a racionális megfontolás – vagyis, hogy mekkora dioptriájú lencsére van szükség, rövid- vagy távollátásról van szó – és az esztétikai szempont, addig a védőszemüvegek esetében a legfontosabbnak a szemvédelem számít.


E megfontolás miatt a kiválasztásnál elsősorban arra a kérdésre kell válaszolni, hogy mire, milyen környezetben, milyen ártalom csökkentésére, megelőzésére lesz jó a szemüveg? Kapcsolódhat ez egy foglalkozási körhöz, például asztalosok, szereléssel, alkatrészekkel foglalkozó szakemberek esetében, sportolók, gyári munkások – ez utóbbi esetben a munkakörülmények jellege a perdöntő. A fény- és optikai viszonyok, a munkavégzés zárt vagy nyitott jellege, az esetleges fényszűrési lehetőségek, a munka mechanikai természete mind-mind befolyásolja a végső döntést. Érdemes ezeket végiggondolni, és ez alapján választani.

A védőszemüvegek fajtái, részletesebben

Az eddig leírtak alapján nem is csodálkozhatunk, hogy zavarba ejtő bőséggel találkozhatunk, ha ilyen szemüvegeket keresünk.
Lencsék tekintetében választhatunk tiszta, de polarizált, a környezeti hatások megszűrésében kiváló lencséket. Bizonyos lencsék segítségével megszüntethetjük a különféle – természet vagy képernyő okozta – tükröződéseket. A lencsék elnyelhetik a kék fényt, felerősíthetik a környezet színeit, a zöld lencse pedig az infravörös sugárzás szembe jutását gátolja.
Kialakításban a sima biztonsági szemüvegtől a könnyebb súlyú, több órán át használt, erős igénybevételnek is ellenálló, magas minőségű, műanyagból készült eszközökig válogathatunk.
A védőszemüvegek között megtalálhatóak a szellőzővel ellátott fajták, amelyek a vegyszer vagy savak veszélyét hárítják el.


Természetesen egészen speciális védőszemüveget is talál, aki a Flanker oldalán keresgél. Ilyen például a 2890S zárt védőszemüveg, amely víztiszta, karcálló felülettel, páramentesítő réteggel, polikarbonát lencsékkel rendelkezik, és a szellőzőrés nélküli kerete megnövelt, majdnem teljes védelmet nyújt a finom részecskék és gázok ellen. Munkavédelmi szempontból rendkívüli hasznossággal bír a 2890S típusú zárt védőszemüveg: szellőzőrések nélküli, zárt hegesztő védőszemüvegként 5-ös sötétségi fokozatú polikarbonát lencse található benne. Arra is létezik megoldás, amikor egy már szemüveges munkatársnak van szüksége látása védelmére: ebben az esetben lehet szükséges és jó választás a 3M™ 2800-as sorozatú, látásjavító szemüveg felett hordható védőszemüveg.

Még több cikk a témában

A szálerősített ragasztószalag

A szálerősített ragasztószalag

Univerzális ipari megoldások
A csiszolóanyagok tulajdonságai

A csiszolóanyagok tulajdonságai

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki