A nyomdaipar és a 2021-es trendek

2021. január 29.
A nyomdaipar és a 2021-es trendek A nyomdaipar és a 2021-es trendek

Már egy hónappal beljebb vagyunk, és egyre világosabban látható, melyek lehetnek ennek az évnek a legfontosabb trendjei a nyomdaipar világában. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ez az év még számtalan váratlan helyzetet eredményezhet, ezért biztosra nem állítunk semmit. Mindenesetre következzen egy kis szakmaisággal egybekötött találgatás a különböző, lehetséges trendekről!

Nyomdaipar: együttműködés a világ másik felén élővel

Külföldön sok szakember azt tartja, hogy a nyomdáknak sietve házon belülre kell csábítani dizájnereket, grafikusokat. Előfordulhat, hogy a járvány hatására felgyorsult távmunka-gyakorlat miatt az új grafikus egy másik földrészen él. Az is lehet, hogy nem magyar illetőről van szó. Miért is ne? Ráadásul a sokakat érintő kényszerű üzemszünet miatt sok cégnek másféle tevékenységgel is bővítenie kell a palettáját. Ebből a szempontból egy távolabb, de digitálisan a „szomszédban” megtalálható új munkatárs felvétele nem is tűnik rossz ötletnek. A világon dolgozó szakemberek között jobb választani, mint ha csak az ismerősi körünket vennénk figyelembe.

MEGNYITOTTUNK!

Amikor a járványhelyzet javulása lehetővé teszi, ismét kinyitnak a közösségi élet alapvető színterei. Az egyszerre kitárt kapus létesítményekhez – éttermekhez, pubokhoz –  rengeteg nyomtatnivalót kell majd készíteni, és előnyben lesznek a kreatívabb, innovatívabb megoldással csalogató helyek. Ilyen lehet például a lézervágás, amely igen precíz méretezést tesz lehetővé. Akárhogyan is, a „nyitva vagyunk” üzeneteket harsányabbá és feltűnőbbé kell tenni, és így kinyomtatni. Nagy lehetőségek vannak ebben.

A gyorsabb nyomtathatóság

A nyomdához kapcsolódó ipar egyik fontos „alapanyagai” a forrásfájlok. Egy képnél például döntő lehet, hogy mekkora felbontású a digitális anyag. Szerencsére a mobiltelefonokba épített kamerák hihetetlen fejlődése lehetővé tette, hogy az így készült fotókat rögtön ki lehessen nyomtatni. A mobil és a nyomdák összekötése még számos érdekes területen fog megvalósulni.

A nyomdaipar és a zöld gondolat

Ma már például csak az USA-ban a papír gyártása során már 37%-ban újrahasznosítható anyaggal dolgoznak, és minden egyes nap körülbelül négymillió fát ültetnek. Ennek köszönhetően több fa nő, mint ahányat kivágnak. A nyomdaipar környezettudatossága természetesen más területeken is tetten érhető világszerte. Ennek egyik bizonyítéka a teljes nyomdai gyártási folyamat „kizöldítése”, kezdve a növényi alapú festékkel, a megújuló energiaforrásokból származó olajokkal, folytatva az oldószermentes festékekkel, és a piszkos oldószer újrafelhasználásával, egészen a hulladékcsökkentő, optimalizált programok futtatásáig.

A megváltozott életmód és a nyomdaipar

A home office a munka világának szakértői szerint már örökké beleivódott a cégek, vállalatok életébe. Ennek megfelelően minden olyan nyomdaipari megoldás, termék, amely az otthoni munkavégzést támogatja, abban részt vesz, sikerre számíthat. Ezek közé tartoznak az irodai kellékek, a ragasztók, ragasztószalagok, a címkék, a felületvédők, vagy akár a munkaszervezést segítő eszközök. A Flanker által forgalmazott Scotch termékcsalád jó példa arra, hogy az irodai életet hatékony eszközökkel könnyebb megvalósítani az otthonokban is.

Még több cikk a témában

Flexo nyomtatás: mi fán terem?

Flexo nyomtatás: mi fán terem?

Nyomda- és papíripar
Ki találta fel a Post-It-et?

Ki találta fel a Post-It-et?

Nyomda- és papíripar

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki