3M Dual Lock ipari tépőzár

2021. április 09.
3M Dual Lock ipari tépőzár 3M Dual Lock ipari tépőzár

Mióta világ a világ, valahogy mindig meg kellett oldanunk két anyag egymáshoz rögzítését. Legyen az ragasztó, hagyományos rögzítőmechanika, a cél változatlan maradt. Az igazán innovatív megoldás viszont olyan, hogy szinte magától értetődő, és a homlokunkra csapunk, hogy miért nem nekünk jutott hamarabb az eszünkbe. De nincs okunk a bosszankodásra, annál inkább a megkönnyebbülésre, hogy ez létezik: a 3M Dual Lock ipari tépőzárak ugyanis széles körben, könnyen elérhető alternatívái a csavaros-kapcsos rögzítésnek.

Vissza a természethez

Mint a legjobb találmányoknál, a 3M Dual Lock ipari tépőzár esetében is a természet jelentette az ihlet- és ötletforrást. A kutatók megfigyelték, hogy a szitakötők gomba alakú horgai fontos szerepet játszanak a párzás során, mivel képesek elmozdulni, és így a mozgás során stabilizálni a rovar aránytalanul nagy fejét. A biológusok után az ipari szakemberek számára is nyilvánvalóvá vált e biomechanikai csoda – nosza, le is másolták, és kitűnő termékek birtokába jutottunk!

A 3M Dual Lock ipari tépőzár működése

Nézzük előbb meg az immáron emberi civilizációban is használatos eszköz elvét! Tulajdonképpen visszazárható rögzítőelemekről beszélünk. Erős, egymásba mellett elférő, gomba alakú fejek csúsznak el egymás mellett, melyek közül az egyik fejjel lefelé csatlakozik a másikhoz, majd könnyedén széthúzódnak, amikor újra fel kell nyitni a tépőzárt (ezt egy jellegzetes, jól hallható hang jelzi).

Az ipari tépőzárnál a csavarokat, szegecseket nyugodtan elfelejthetjük, ahogy a megszokottabb, öntapadó elvén működő megoldásokat is. De mi ebben a nagy előny? A rögzítés csíkokban, sima felületen történik, fúrás és egyéb technika használata nélkül. Az egyszerűségében is nagyszerű ipari tépőzárat összeszerelni is könnyebb a másfajta rögzítésekhez képest, mivel például az öntapadós változatnál még kalapácsot sem kell kézbe venni.

Ha megnézzük e tépőzár rögzítőelem-kínálatát, azt láthatjuk, hogy többféle sűrűségű darabokból választhatunk: például a 170, 250 vagy 400 számok az egy hüvelyknyi, vagyis 6 négyzetcentiméternyi területre jutó, gomba alakú tüskék számát jelentik. Aszerint, hogy milyen felületen, anyagok esetében, milyen célra használjuk, máris választási lehetőségek sora áll rendelkezésünkre. Ehhez társulnak még a különböző nyomásérzékeny ragasztók, amelyek még jobban megnövelik az amúgy is erős kötést.

Hol használjuk a tépőzárat?

Általában olyan területeken népszerű ez a megoldás, ahol fontos az elemek szilárd rögzítése, de ugyanakkor a cserélhetőség is elvárásként fogalmazódik meg. Gyakorta ez szélsőséges időjárási igénybevételt is jelenthet, tehát az ellenállóság is elvárt jellemző. Általános, hogy olyan panelekről van szó – például információs tábláról vagy reklámfeliratról – amelyek közlekedési eszközök (buszok, vonatok, liftek) belsejébe kerülnek, de idetartozhatnak az infrastrukturális eszközök paneljei, például egy elektromos csomópont kivehető panelje.

Ezen kívül a járművek műszerfala vagy szabadon álló reklámplakátok is kiváló „célpontjai” lehetnek a tépőzáras megoldásnak. Nem véletlen, hogy a 3M egyik partnere az extrém körülményekre tervezett amerikai Tourig márkájú furgonok gyártójának.
 
Természetesen léteztek már előtte is tépőzárak, de azok hurkos-kampós technikájánál a 3M Dual Lock ipari tépőzára akár 12-szer erősebb teljesítményt nyújthat. A kínálat tényleg elképesztő: választhatunk egyszerűbb, fekete színű öntapadó tépőzárat, fehér színűt, dönthetünk inkább az átlátszó fajtája mellett, de ha az alacsony profilmagassághoz keresünk ilyen terméket, azt is megtaláljuk.
 
Köszönjük, szitakötők (és mérnökök)!

Még több cikk a témában

A szálerősített ragasztószalag

A szálerősített ragasztószalag

Univerzális ipari megoldások
Munkavédelmi sapka: a legfontosabb tudnivalók

Munkavédelmi sapka: a legfontosabb tudnivalók

Univerzális ipari megoldások
Hajó karbantartás: a keeltől a vitorláig

Hajó karbantartás: a keeltől a vitorláig

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki