Csiszológép: fajták és használatuk

2021. március 05.
Csiszológép: fajták és használatuk Csiszológép: fajták és használatuk

Hivatalosan is itt van már a tavasz! Erre az évszakra nemcsak a természet éledése, hanem a kerti és otthoni munkák felpörgetése jellemző. Ilyenkor a fokozatosan melegedő hőmérséklet sokakat arra csábít, hogy végre nekiálljanak a régóta halogatott lakásfelújítási feladataik elvégzéséhez vagy befejezéséhez. Az egyik ilyen – néha nem kis zajjal járó – tevékenység a csiszolás körül forog. Ebben a bejegyzésünkben röviden áttekintjük, amit az elektromos, kézi használatú csiszológépekről tudni szükséges.

Vibrációs vagy rezgőcsiszolók

A nevüknek megfelelően az ilyen csiszológépekbe épített motor vibráló, rezgő, körkörös mozgást végez. Minél kisebb ennek a körnek az átmérője, annál "finomabb" csiszolást tesz lehetővé. Csiszolófelületük legtöbbször téglalap alakú, amelyre méretre vágott, rugós szerkezettel vagy tépőzárral jól tapadó csiszolóvászon kerül. Ez egy smirgliszerű felület, amelyet vagy magunk szabunk méretre, vagy az erre szakosodott üzletekben, hipermarketek megfelelő részén méret szerint megvásárolhatunk. A rezgőcsiszolók az átlagnál nagyobb felületek finom csiszolására alkalmasak, és ilyenkor nem kell a csiszolandó felület teljes festékrétegét eltávolítani.

A rezgőcsiszolók különleges fajtái a deltacsiszolók, amelyek nevüket a jellegzetes háromszög alakjuk után kapták. Főleg olyan helyeken használatosak, amelyeket nehezebb elérni más csiszológép működtetésével, hiszen itt lehetőség van hosszabb, keskenyebb csiszolópapír használatával egyébként rejtettebb felületek kezelésére is. Rés és lyukak csiszolására is alkalmazhatók, de elbírnak a zsalugáterekkel és lamellákkal is.
Még mindig a rezgőcsiszolóknál járunk, amikor megemlítjük a marokcsiszolót. Ez a könnyen kézbe vehető, igazán kis méretű eszköz munkafelülete azért speciális, mert annak kör alakja miatt a vibráció mellett még a tengelye körül is forog. Ennek köszönhetően különösen jó teljesítményt lehet vele elérni például ívelt felületeken.

3M™ Pneumatikus NIB mini excenter csiszológép, 32 mm, 5 mm rezgőkör, PN63374

A szalagcsiszolók

A rezgőcsiszolókkal ellentétben itt két forgó henger közé feszített szalag végzi a csiszolást. A szalagcsiszolóknál egy nagy fordulatszámmal hajtott műanyag tárcsa gondoskodik a csiszolásról, sokszor fémmegmunkáláshoz használjuk. Egyedi tulajdonságuk a gyors anyageltávolítás, különösen amikor nagyméretű, hosszú felületek festék- vagy lakkrétegének teljes eltávolítása a cél. A szalagcsiszolók csiszolókerettel rendelkeznek, amellyel a pontos síkcsiszolás kivitelezhető.
 
Léteznek még az úgynevezett excentercsiszolók, amelyekkel igazán nagy felületeket lehet rendkívül finoman csiszolni, és a multifunkciós gépek is elérhetők, igaz ezek többnyire asztalra rögzítendő készülékek. Az excentercsiszolók különlegesek abból a szempontból is, hogy görbe felületekhez is kitűnőek, és különböző anyagból – fából, fémből, műanyagból – készült, egyenes vagy domború felületek csiszolására és polírozására is alkalmazhatók.

A csiszológépek kellékei

Önmagában egyetlen csiszológép sem bevethető! Ahogy már láttuk, szükség van csiszolóanyagra, -lapokra, de ma már az ehhez tartozó termékek kínálatában megtalálhatóak a kefék, csiszolószerszámok, korongok, tárcsák vagy éppen a villanyszerelési szalagok is.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki