A csiszológép használata

2023. október 06.
A csiszológép használata A csiszológép használata

A csiszológép egy roppant sokoldalú eszköz, amit előszeretettel használnak a különböző ágazatokban, de a kezünkbe kerülhet otthon is, akár felújítás, karbantartás, építkezés vagy barkácsolás során is. Nem árt tehát tisztában lenni a típusaival és a csiszológép használatával. Ebben a blogposztban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A csiszológép típusai

A csiszológépet többféle feladatra is be lehet fogni, hiszen egy felület tisztításában, simításában, felső rétegének eltávolításában is jó szolgálatot tehet a csiszológép használata. Különböző típusai vannak, attól függően kell választanunk ezek közül, hogy például mekkora a csiszolt felület, milyen a lecsiszolt anyag és mi a művelet célja.

csiszologep_hasznalata_1

A működésük alapján két fő típusról beszélhetünk a kézi csiszológépek esetében, léteznek tehát: lap- és szalagcsiszolók. A lapcsiszolók, vagy más néven kör/négyzet alakú csiszolók, amelyek a meghatározott alakzatban csiszolnak. A csiszolólapot, csavarral vagy tépőzárral rögzítik, ennek segítségével végzik a csiszolást. A másik nagy kategóriát a szalagcsiszolók alkotják, ezek lényege, hogy a csiszolószalagot ékszíj módjára helyezik fel és ezt mozgatják körbe.

Vegyük sorra, hogy a két fő kategórián belül milyen típusok léteznek!

Szalagcsiszoló

A szalagcsiszoló kiválóan alkalmas arra, hogy nagyobb felületeket tisztítsunk meg, például megszabaduljunk a vastagabb festékrétegtől vagy éppen a nagy egyenetlenségeket felszámoljuk. Arra azonban nem alkalmas, hogy finomabb munkákat végezzünk vele, eldolgozzuk például a sarkoka vagy a széleket.

Rezgőcsiszoló

Az úgynevezett vibrációs csiszoló rezgő mozgást végez. A talpa négyzet alakú és a sarokcsiszolóhoz hasonlóan ez nagyobb felületek rétegeinek eltávolítására használható. A kettő között a különbség, hogy a rezgőcsiszoló lassabban szedi le a felső réteget, ezért leginkább olyan esetekben alkalmazzák, amikor csak a felszíni rétegeket kell eltávolítani.

Excenteres csiszoló

Az excenteres csiszoló forgó-rezgő mozgást végez egyszerre. Vannak olyan típusai, amelyek oldalirányba rezgetnek és olyanok is, amelyek a tengely körül forgatnak. A csiszolófelület formája lehet korong és négyzet is, ezzel lehet a nagyobb felületről eltávolítani a rétegeket. Amiben más, mint az előzőek, hogy íves és gömbölyű formákkal is boldogul.

Multicsiszoló

A multicsiszoló egy hibrid, ami a nagy felületre és a kis felületre alkalmas típusok között helyezkedik el. A talpuknak van szélesebb része, de csúcsban végződik, aminek köszönhetően a nehezen elérhető helyek és a sarkok, élek csiszolására is használható.

Deltacsiszoló

A deltacsiszoló feje, ahogy a neve is mutatja, háromszög formájú, amivel apróbb munkákat, élek, sarkok csiszolását is el lehet végezni. Mivel a finom munkához tervezték, ezért kicsi a csiszolófelületet, így a nagy területeken ne ezt a típust alkalmazzuk.

Milyen szempontokat kell még átgondolni a csiszológép kiválasztásakor?

A megfelelő csiszológép kiválasztásakor az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen anyagot szeretnénk csiszolni és ehhez az anyaghoz milyen szemcséjű korong ajánlott. A szemcseméretnek megfelelően szerencsés ha tudjuk változtatni a rezgésszámot és a fordulatszámot.

Érdemes olyan gépet választani, amit kényelmesen tudunk fogni, az ergonómiai kialakítása megfelelő és van olyan funkciója, amely a port elszívja. Igénytől függően választhatunk kábeles és akkumulátoros csiszolót is, előbbi esetben ügyeljünk arra, hogy jó legyen a kábelvezetés is.

A csiszológép használata

A csiszolás során a két legfontosabb tényező a sebesség és a finomság. A szerszám motorjának fordulatszámát a legtöbb készüléknél lehet szabályozni: a rezgőcsiszolónál a rezgésszámot, a szalagcsiszolónál a szalag forgási sebességét tudjuk ezzel változtatni.

A csiszolás egy folyamat, ami azt jelenti, hogy először a durvább csiszolóval kell kezdeni és szépen lassan haladni a finomabb felé. A durvább csiszolópapírhoz használjunk alacsonyabb fordulatszámot, a finomabbnál pedig magasabbat. Különösen ügyeljünk arra, hogy a nagy sebesség miatt a fa felület ne égjen meg!

csiszologep_hasznalata_2

Fontos tudni, hogy a csiszolópapíron szereplő érték, amit legtöbbször P-vel jelölnek, a szemcsék finomságát adja meg. Azt jelenti, hogy adott egységnyi területen, mennyi szemcse található. Vagyis, minél nagyobb számot látunk a papíron, annál finomabb csiszolásra alkalmas. A fém és a fa csiszolásánál a durvább munkákat 40-es és 60-as papírral végezzük, a közepeset 80-100-assal, az ennél magasabb számúval pedig készre csiszolhatjuk a felületet.

Excenteres csiszoló esetén vásároljunk olyan papírt, ami tépőzáras és lyukasztott, így sokkal könnyebb a dolgunk. Amennyiben asztalos munkát végzünk, akkor a praktikum azt diktálja, hogy béleljük alá a szalagot, így a bélelt szalaggal elkerülhető, hogy a csiszológép által hagyott csíkok meglátszódjanak a felületen. Amennyiben a külső íveket csiszoljuk, akkor pedig próbáljuk ki, hogy szorítókkal oldalra fordítva rögzítjük a gépet a munkaasztal széléhez.

Kattints, és nézz körül a Flanker kínálatában, csiszológépek és tartozékok széles választékával várunk!

Még több cikk a témában

Szalagkábel, ami összeköt

Szalagkábel, ami összeköt

Univerzális ipari megoldások
A ragasztószalag adagoló használata

A ragasztószalag adagoló használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki