Ablakszigetelés

2021. április 16.
Ablakszigetelés Ablakszigetelés

Az április közmondásosan szeszélyes hónap, és ennek idén is bőséges tanújelét adta. Tudjuk, hogy közeledik a tavasz vége, lélekben már talán a nagy melegre, kánikulára készülünk, olykor mégis cudar, hideg napok lephetnek meg minket. Ezért is fontos, hogy otthonunk hőtartó képességén javítsunk, az esetleges energetikai réseket megszüntessük. Ennek egyik költséghatékony, egyszerű eszköze az ablakfólia – a nyílászárók cseréje helyett.

Ablakszigetelés: B-tervek ugyanarra a problémára

Az időjárástól kapunk hideget-meleget. Minket most az előbbi érdekel: mit tegyünk, ha azt vesszük észre, hogy otthonunk hője elszivárog? Ez különösen régi építésű ablakoknál gyakori probléma. Hogyan álljunk a problémához, amikor fűtésszámlánkat kézhez kapva megszédülünk a számok láttán?

Amikor rájövünk, hogy nagy valószínűséggel nyílászáró cseréjére lesz szükségünk, akkor inkább olyan megoldás mellett szeretnénk a garast letenni, amely a legkedvesebb a pénztárcánk, anyagi lehetőségünk számára. Ha például nem szeretnénk kidobni a régi ablakot, akkor az utólagos „barkácsolás” lehetőségei jöhetnek szóba. Itt pedig már sokasodnak a lehetőségeink: választhatunk gumitömítéseket, szilikon habcsíkokat, melyekkel azért sokat kell dolgoznunk, szóba jöhet a két ablakszárny közé illesztett szigetelőpárna, de ez meg a helyiségbe jutó fényt csökkenti, de ott a hőszigetelő függöny is – de ez ismét csak sötétít az otthonunkon.

Ezért mondjuk azt, hogy ezek B-tervek: működnek, de kompromisszummal. Ha a valóban költséghatékony és esztétikailag is megfelelő ablakfólia mellett döntünk, akkor sok fejfájástól szabadíthatjuk meg magunkat. Ez az igazi A-terv!

Ablakszigetelés ablakfóliával

A téli hideg helye a lakáson kívül van – az ablakfóliáé pedig az ablakon, a szobán belül. Akár már egy ablakcsere áráért pontot tehetünk a hőszivárgás végére. Egyes számítások szerint a megfelelő fólia használatával az ablakokon kiáramló hő akár 93 százaléka bent tartható, akkor is, ha csak egyszerű üvegszerkezetről beszélünk. Az ilyen ablakszigetelés egyik trükkje az, hogy lényegesen csökkenti a kondenzvíz képződését az ablaküvegen, magyarán megelőzi a párásodást.

ablakszigeteles-flanker

A pénzügyi lehetőségeinknek és kényelmi elvárásainknak megfelelő termékeken érdemes elgondolkodni. Miért szükséges ez? A rossz szigetelés egy félig kinyílt ajtó a hideg számára, a fólia pedig benntartja a meleg levegőt. Egy amerikai kutatás szerint már egyetlen rosszul szigetelt ablaktábla is húszszor annyi hőt veszít, mint egy ugyanakkora felületű, jó szigetelésű fal. Egy másik sokkoló adat pedig azt mondja, hogy télen a fűtés 30%-a az ablakon keresztül megy veszendőbe. Ebből a szempontból az ablakok a lakás gyenge pontjainak számítanak, de szerencsére az ablakfóliával a magunk javára fordíthatjuk a helyzetet.

Nincs is hangulatosabb, mint a benti, megfelelően fűtött helyiségből egy bögre forró csokival a kezünkben szemlélni a kinti, hideg, téli világot! Ehhez azonban kezünkbe kell venni a rossz szigetelés jelentette probléma kezelését.

Hogyan működnek az ablakfóliák?

Anyagának és szerkezetének köszönhetően a hővédő fólia visszaveri és eloszlatja a hőt az adott helyiségben. Az ablak ebben az esetben tulajdonképpen megvastagszik, miközben az átláthatósága nem csökken, így ugyanannyi fény jut be a helyiségbe, mint előtte. (A belső üveg és a fólia között keletkezik egy légréteg, a levegő pedig szigetel.)

Az öntapadós fóliát egy tökéletesen megtisztított ablakfelületen kell elegyengetni, felragasztani. Viszonylag gyorsan, házilag végezhetünk a felrakással. Ha pedig dudort, egyenetlenséget tapasztalunk, akkor például egy hajszárítóval lehet a rakoncátlan gyűrődéseket kisimítani. Általában az egyik saroktól, felülről lefelé érdemes a ragasztást elvégezni, mert így könnyebb felhelyezni a fóliát.

A jó hír az, hogy ez a kis beruházásunk már egy fűtési szezon alatt megtérülhet. Sőt, időjárástól függően akár 10-15 évig használhatjuk a fóliákat. A fóliázás nem jár számottevő hulladékkeletkezéssel, így az ablakcsere esetén az üvegek kidobása nem terheli feleslegesen környezetünket sem. Könnyen belátható, hogy épp az egyszerűségében rejlik az ablakfólia haszna.
 
A kínálat manapság igencsak széles. A Flankertől megvásárolható a 3M™ Prestige 70, nagy felületű ablaküvegre készült, kültéri hő- és fényvédő épületüveg fólia, de olyan 3M™ napvédő ablakfólia is, amely akár még a kíváncsi szemektől is védi a helyiséget.
 
A hideg kinntartása a zimankósabb téli napokon nemcsak pénzügyi kérdés, de a megfelelően szigetelt ablak a hangulatunkat, komfortérzetünket is erősen meghatározó tényező. Nem véletlenül írta az egyik legismertebb magyar költő a 19. században: „Hol a boldogság mostanában? Barátságos meleg szobában.”
Ez utóbbi gondolattal természetesen mélyen egyetértünk.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki