Autó karosszéria fóliázás: design és praktikum

2021. október 22.
Autó karosszéria fóliázás: design és praktikum Autó karosszéria fóliázás: design és praktikum

Az autó van akinek munkaeszköz, van akinél praktikus célokat szolgál és olyan is van, akinek a szórakozást jelenti. Bármelyik típusról is legyen szó, a kényelem és a védelem szinte mindig igényként merül fel. Az autó karosszéria fóliázás és az ablakok fóliázása nemcsak design szempontból figyelemre méltó, hanem számos előnnyel is bírnak. Nézzük, mit kell tudni róluk!

A fóliázás előnyei

Az autó karosszéria fóliázás egyfelől praktikum, másfelől pedig design. Sokan azért döntenek az autófólia mellett, mert szeretnék megóvni a járművet a hőhatásoktól. Erre a célra a hővédő fóliák a legmegfelelőbbek, amelyek majdnem a teljes tartományban kiszűrik az UVA és UVB sugarakat.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a fényvédelem csak a sötétebb tónusok esetén valósulhat meg, vannak azonban teljesen áttetsző hővisszaverő anyagok is. Ezek a többrétegű, nano-technológiával készült fóliák sokszor sokkal nagyobb hatékonyságúak, mint a sötétebb társaik.

Az ablakfóliák további előnye, hogy biztonságosabbá teszik a gépjárművet, adott esetben a feltörésvédelemben is szerepet játszhatnak. A biztonsági ablakfólia ugyanis összetartja az üveget, így ha az betörik, akkor nem hullik ezer darabra, aminek köszönhetően a bejutás ideje jelentősen megnövekedhet.

A karosszéria fóliázás egyik legnagyobb előnye, hogy védi az autót a külső hatásoktól. Itt kell megjegyezni, hogy nem mindegy, hogy sima autófóliáról vagy védőfóliáról van szó. Utóbbi ugyanis karcolódás és kőfelverődés esetén is védi a festés állapotát. A sima autófólia viszont a festék felületét csak kis mértékben óvja a mikrokarcoktól, az autó fényezése nagyobb külső hatás esetén ugyanolyan könnyedén megsérülhet, mint fólia nélkül.

Az autó fóliázása a legtöbb esetben esztétikai célt szolgál. Ha valaki szeretne új stílusra váltani, de nem akar megválni az autótól, akkor remek megoldás a design fólia. Arról nem is beszélve, hogy a cégek számára is jó eszköz, az arculat megjelenítésére. A fóliák lehetnek texturáltak, simák, fényesek, mattok, olyan árnyalatban, amilyet csak elképzel a megrendelő. 

Autó karosszéria fóliázás

Az autó karosszéria fóliázás törvényi keretei

Azt gondolhatnánk, hogy egy autófólia felhelyezése inkább csak esztétikai kérdés, és semmiféle kötelezettséggel nem jár, valójában azonban a törvény szabályozza, hogy hova és milyen fóliát lehet elhelyezni.

A leglényegesebb, hogy a „B” oszloptól előre eső üvegfelületeken, vagyis a vezetőülés, az anyósülés és a szélvédő, plusz a többi itt megtalálható üvegfelület, nem fedhető be 70%-nál kisebb fényáteresztésű fóliával. A „B” oszloptól hátrafelé eső üvegek esetén azonban nincs semmiféle szabályozás.

A fényáteresztés fontossága feltehetően annak tudható be, hogy az autóba be lehessen látni, annak vezetője ne egy sötét üveg mögött csücsüljön. Ez még akár érthető is lenne, az azonban már okoz némi zavart, hogy bár a fólia fényáteresztő képessége nem lehet kisebb, mint 70%, a gyári sötétítésre azonban ez a kitétel nem vonatkozik.

Összességében tehát azt, hogy milyen típusú fóliát vásárolhatunk, alapvetően meghatározza, hogy az autó gyári üvegezése milyen fényáteresztésű. Fontos, hogy az autófóliák rendelkeznek egy úgynevezett minősítési számmal, amit egy matricán tüntetnek fel, a fólia alatt. Közúti ellenőrzés és forgalmi vizsga alkalmával műbizonylattal kell igazolni, a fólia minősítési számát, és azt is, hogy ki végezte a felhelyezést. Éppen ezért, amikor megtörténik a fóliázás, akkor a megrendelő egy ideiglenes műbizonylatot kap, ami 30 napig érvényes, így a végleges kártya megérkezéséig is tudja igazolni a fentieket.

A karosszéria fóliázásra ezzel szemben nem vonatkozik semmiféle előírás, sem az átlátszóságra, sem pedig a színre vonatkozóan. Ami viszont lényeges, és mindenképp ügyelni kell rá, hogy a fényszórókat tilos fóliázni, az ugyanis balesetveszélyes lehet.

Amennyiben a karosszéria fóliázás mellett döntünk, és új köntösbe szeretnénk öltöztetni a járművet, akkor nincs más dolgunk, mit a forgalmi erre kijelölt mezőjébe bejegyeztetni, hogy az autó fóliázva van, és hogy milyen színű. Jó hír, hogy amennyiben a fólia átlátszó, akkor még ezt sem kell elvégezni.

A procedúrát egyébként csak akkor kell végigjárni, ha az autó színének több mint 70%-a módosul. Tehát, ha a fóliázás csak részleges, és a megváltozott színű felületek aránya nem haladja meg a 70%-ot, akkor nem kell szemlére vinni és bejegyezni a forgalmiba. 

Autó karosszéria fóliázása

A fóliázás folyamata

A fóliázás azzal kezdődik, hogy egy szakember felméri a karosszéria állapotát, hogy milyen sérülések vannak rajta és ezek mekkora mértékűek. Ezt követően a hibákat javítják, majd alaposan megtisztítják az autót. Itt érdemes megjegyezni, hogy a folyamat valamivel meggyorsítható, ha előbb lemosatjuk az autót és úgy visszük a műhelybe!

Az előkészítési folyamatok elvégzése után az autó egyes elemeit leveszik, így a fólia alá biztosan nem tud beszorulni semmiféle szennyeződés, arról nem is beszélve, hogy így a fedés tartósabb lehet.

A fóliát ezt követően az autó méreteinek megfelelően kiszabják, majd egy erre a célra használatos eszköz segítségével a felületre simítják. Egy átlagos autó nagyjából 1 nap alatt készül el, ami pedig nagyon lényeges, hogy a fóliázását követő 2 napban lehetőleg ne mossuk le a járművet.

Fényezés vs fóliázás

Mindkét eljárásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, alapvetően azonban a fóliázás sokszor ésszerűbb választás. Ennek egyik oka, hogy jóval rövidebb idő alatt kivitelezhető, gyorsabban elkészül és már használatba is vehető a jármű.

Lényeges szempont, hogy a fóliázás ára alacsonyabb a fényezésénél, arról nem is beszélve, hogy a procedúrát feltehetően ritkábban kell megismételni, mivel sokkal tartósabb is.

Az autófóliázás tehát korántsem annyira egyszerű, mint egy matrica felragasztása. Bár tény, hogy maga a felhelyezés rövid idő alatt elkészül, ahhoz azonban, hogy szép legyen, szabályos és tartós, nem árt, ha a munkát szakavatott kezek végzik.

Még több cikk a témában

Kábelkötegelő: az időtálló rögzítés

Kábelkötegelő: az időtálló rögzítés

Univerzális ipari megoldások
Akril ragasztó a tömítésekhez

Akril ragasztó a tömítésekhez

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki