Vinil szalag: a sokoldalú PVC szalag

2023. december 12.
Vinil szalag: a sokoldalú PVC szalag Vinil szalag: a sokoldalú PVC szalag

A vinil szalag egy széles körben használt eszköz, amely több iparágban is az alap kellékek közé tartozik. Legyen szó védelemről vagy színkódolásról, a vinil szalag kiváló tapadásának köszönhetően a legjobb választás. Mit kell tudni a vinil szalagról? Milyen előnyei vannak és milyen területeken alkalmazzák? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.

Mi az a vinil szalag és milyen előnyei vannak?

A vinil szalag alapanyaga PVC, vagyis műanyag, a ragasztóanyag típusa pedig jellemzően gumi. Anyagának köszönhetően rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat!

vinil szalag

Vízállóság

A vinil szalag vízálló, így ideális választás lehet olyan helyeken, például kültéren, ahol nedvességnek vagy esőnek van kitéve a felület. A vinil szalag alkalmazásával tehát egyáltalán nem kell attól tartani, hogy a víz károkat okoz.

Ragasztóképesség

A vinil szalag igen jó ragasztóképességgel rendelkezik, ami lehetővé teszi az erős és tartós ragasztást a legkülönbözőbb felületeken. A kiváló ragasztóképesség felel azért, hogy a ragasztó időtálló és strapabíró legyen.

Nyom nélkül eltávolítható

Vannak olyan esetek, amikor különösen fontos, hogy a ragasztószalag az eltávolítás után ne hagyjon nyomot. A vinil szalag megfelel ennek a kitételnek is, ami a tökéletesített ragasztórendszernek köszönhető.

Rugalmas

A vinil szalag rugalmas anyag, amely könnyen alkalmazkodik különböző formákhoz és felületekhez. A formázhatóságnak köszönhetően sokoldalúan alkalmazható, például festékmaszkolásra, de akár légmentes lezárásra is.

Színes változatai vannak

A vinil szalagok egyes típusai különféle színekben érhetők el. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmasak arra, hogy színkódolásra, színazonosításra használják őket az iparban. Nem mellesleg pedig akár dekorációs célokra is fel lehet használni ezeket a színes ragasztószalagokat.

Kopásálló

A speciális gyártásnak, egészen pontosan a teljes keresztmetszetben történő színezésnek köszönhetően igen ellenállók a szalagok, jól bírják a dörzsölést, koptatást is. E tulajdonság miatt alkalmasak lehetnek folyosók, ajtók jelölésére is.

Vegyszerálló

Bizonyos ipari folyamatokban a vegyi hatásokat nem lehet elkerülni. A vinil szalagot azonban ilyen környezetben is lehet alkalmazni, mivel tökéletesen ellenáll a vegyszerek, vegyi anyagok hatásainak.

Az előnyös tulajdonságok végigtekintve elmondhatjuk tehát, hogy a vinil szalag alkalmazásakor minden esetben egy erős, tartós, megbízható anyaggal van dolgunk.

Milyen területeken használják?

A fentiekben részletezett előnyös tulajdonságai miatt nem csoda tehát, hogy igen széles körben alkalmazzák a vinil szalagot. Ismerjük meg ezek közül a legnépszerűbb felhasználási területeket!

Festékmaszkolás

A vinil szalag kiválóan alkalmas finomvonalú festékmaszkolásra. Nyúlási tulajdonságai és könnyű, nyom nélküli eltávolíthatósága lehetővé teszi, hogy például a járműgyártás során vagy egyéb festési munkálatok során maszkolószalagként is alkalmazzák.

vinil szalag

Légmentes zárás

A szalag jól formázható tulajdonsága, illetve az igen erős tapadás miatt akár a légmentes lezárásra is használhatók. A fehér és a fekete szalagokkal akár a repülőgépek tömítése és a rovarok kizárása is lehetséges.

Színkódolás és színazonosítás

Mivel számos színben kaphatók egyes vinil szalagok, így alkalmasak arra, hogy színek segítségével kódoljunk vagy pedig megjelöljük az összetartozó elemeket.

Plattírozás

A galvanotechnikai ragasztószalag ellenáll a vegyi hatásoknak. Olyannyira így van ez, hogy még akár galvanizált felületek maszkolására is alkalmas.

Vinil szalagok a Flanker kínálatában

A Flanker kínálatában többféle vinil szalag is megtalálható. Ezek közül mutatunk be most néhányat!

A 3M™ 764i egy általános célú vinil szalag. Átlátszó színű, ennek az az előnye, hogy a leragasztott felületet nem takarja el. A legtöbb esetben színkódolásra, árukapcsolásra és biztonsági jelölésre használják.

Webáruházunkban nemcsak egyszínű szalagot lehet vásárolni. Vannak piros, narancssárga, fekete, kék, fehér, barna és zöld szalagok is, melyek mind általános felhasználást tesznek lehetővé és alkalmasak a színkódolásra is.

A 3M™ 471 figyelmeztető vinil szalag, ami azt jelenti, hogy leginkább veszélyes területek, folyosók jelölésére használható. Egyoldalas ragasztószalag, ami ellenáll az időjárás hatásainak, a karcoknak sőt a kopásnak is.

A vinil szalagokat különféle méretekben lehet megvásárolni. Vannak például 50mmx33mx0,13mm-es szalagok és 100mmx33mx0,13mm-es szalagok is.

A Flanker több mint 20 éve nyújt komplex megoldásokat az ipari szereplők számára. Nézz körül webkatalógusunkban ha pedig bármilyen kérdésed merül fel termékeinkkel kapcsolatban, keress bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki