Az üregvédő használata: harc a rozsda ellen

2023. június 16.
Az üregvédő használata: harc a rozsda ellen Az üregvédő használata: harc a rozsda ellen

A járműveket jellemzően rengeteg olyan hatás éri, melyek roncsolják, károsítják az állapotukat. A tulajdonos felelőssége, hogy mekkora gondot fordít arra, hogy az autó védve legyen az olyan környezeti tényezőktől mint az időjárás. Az autók egyik legnagyobb ellensége a korrózió. Ebben a blogbejegyzésben egy lehetséges védekezési módot mutatunk be, ez pedig az üregvédelem. Mit jelent az üregvédelem és miért jó döntés az üregvédő használata? Jöjjenek a részletek!

Miért kell védekezni a korrózió ellen?

Az autógyártók igyekeznek egyre biztonságosabb és kényelmesebb járműveket kínálni a vásárlóknak. Törekednek arra, hogy a járművek időtállók legyenek, így a gyártás során több lépésben védik a karosszériákat a korróziótól.

A karosszéria elemek fokozottan kitettek a korróziónak, mivel nagy részük acélból készül. A gyári korrózióvédő rétegek azonban idővel sérülhetnek, de az is előfordulhat, hogy a javítások során építenek be olyan elemeket, amelyeket nem láttak el a megfelelő védelemmel. Ilyen esetekben fontos az eredeti alváz- és üregvédelem, valamint zajvédelem helyreállítása.

uregvedo-hasznalata-1

Mi az az üregvédelem?

Az üregvédelem nem más, mint az autó védelme a korróziótól, a rozsdától. Ezek jellemzően a környezeti hatások következtében (például eső, havazás, sózás) alakulnak ki és jelentősen károsítják a karosszéria állapotát. A rozsda „megeszi” az anyagot, ami idővel megrepedezik, lyukak jelennek meg rajta, utat engedve a szennyeződéseknek, a víznek, a levegőnek, amik így még nagyobb károsodást tudnak okozni.

Az üregvédő spray-k, anyagok használatával azonban a kisebb hézagokat, lyukakat, az elemek üregeit, a hegesztett varratokat ki lehet tölteni egy erre a célra kifejlesztett anyaggal, ami nem hagyja, hogy a roncsoló folyamatok elindulhassanak a fém alkatrészek esetében. Rendszeres használatával jelentősen növelhető az autó élettartama, megőrizhető az állapota, ennek köszönhetően pedig az értéke sem csökken annyira rohamosan.

Az üregvédő anyagok típusai

Alapvetően két fő típusa létezik: az alapozókat még a festék felhordása előtt alkalmazzák, de léteznek olyan folyadékok, bevonó rétegek is, amiket már a lefestett felületre visznek fel. Az alapozók a felülethez tapadva akadályozzák meg az oxidációt. Ezek jellemzően színtelenek vagy fekete színűek és üregvédő spray formájában lehet őket megvásárolni.

Léteznek üregvédő folyadékok és por állagú anyagok is, előbbieket ecsettel, szórópisztollyal viszik fel a belső alkatrészekre, utóbbiakat pedig festékfúvók segítségével. A következőkben bemutatjuk, hogy hogy működik az üregvédő használata!

Az üregvédő használata

Az üregvédelem folyamata a következő lépésekből áll: előkészítés, tisztítás, felületkezelés és az üregvédő anyag felhordása. Az előkészítés során először le kell takarni azokat a felületeket, amelyekre nem szeretnénk ha jutna az anyagból. Ezzel megóvhatjuk a felületeket a szennyeződéstől. Ezután a karosszériát meg kell tisztítani. A tisztítás és mosás egy aprólékos folyamat, amely során eltávolítjuk a szennyeződéseket és a rozsdát és előkészítjük a felületet. Ha például egy új alkatrész került be az autóba, akkor értelemszerűen a rozsdát nem kell eltávolítani, az alapos tisztítást azonban így sem ússzuk meg.

Az üregvédő anyag felhordása előtt a felületet elő kell készíteni. Ehhez használhatunk korróziógátló alapozót, amely kémiai réteget képez a felhordott felületen, és segít megelőzni a rozsdát. Ha ez megtörtént, akkor jöhet az üregvédő használata, az anyag felhordása. Ehhez célszerű ecsetet vagy üregvédő sprayt használni, ezekkel gyorsan és hatékonyan lehet dolgozni. Az üregvédő anyag száradási ideje függ az alkalmazott típustól, de általában 24 órát érdemes szánni a teljes száradásra. A felhordás többféle módon történet, ez javában függ a kiszereléstől és attól is, hogy milyen felületre visszük fel az anyagokat. Léteznek például olyan applikátorok, amelyek segítségével a nehezen elérhető részeket is lehet kezelni.

Milyen előnyei vannak az üregvédelemnek?

Az üregvédelem egy olyan eljárás, amellyel megelőzhető a korrózió. Vegyük sorra, milyen előnyei vannak és miért nem szabad kihagyni ezt a lépést!

Az alvázvédelem, a korrózióvédelem, az üregvédelem segítségével a jármű állapota megőrizhető. A kezelések következtében az autó élettartama jelentősen megnövekedhet. Véd a káros hatásoktól, melyek elősegítik a rozsda kialakulását és a rozsdásodás elterjedését. Mivel az autó állapota megőrizhető, így csökkenthető a javítási költségek és az értékvesztés is. Arról nem is beszélve, hogy a korrodált felület nem túl esztétikus, ha azonban védekezünk ellene, akkor sokáig szép maradhat a karosszéria.

Az üregvédelem megfelelőségét rendszeresen ellenőrizni kell és ha szükséges, akkor el kell végezni a karbantartást is. Az időnként elvégzett vizuális ellenőrzés segít abban, hogy időben észrevegyük az esetleges sérüléseket, és a korrodált részeket. A legjobb időpont az üregvédelem ellenőrzésére az autó szokásos karbantartási időszaka, amikor az autó szervizben van. A szemrevételezés során az alvázat, valamint az ajtókat, a sárvédőket, a lökhárítókat és az ablakkereteket kell megvizsgálni. Érdemes különös figyelmet fordítani a korrózióra és az esetleges sérülésekre.

Ha az ellenőrzés során károsodást veszünk észre, akkor azonnal orvosolni kell a problémát, ezek ugyanis általában a korrodált területek és a repedések kialakulásához vezetnek, amik további korróziós sérüléseket eredményezhetnek. Célszerű szakember segítségét kérni, ha javításra van szükség. Ő elvégzi a sérült részek cseréjét, javítását, tisztítását és gondoskodik a megfelelő üregvédelemről is.

Autóipari kelléket keresel? Nézz körül a Flanker webkatalógusában és válogass a termékeink között!

Még több cikk a témában

3M maszk: hatékony megoldás minden helyzetben

3M maszk: hatékony megoldás minden helyzetben

Univerzális ipari megoldások
Védősisak: Fejben ott van

Védősisak: Fejben ott van

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki