Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

2021. december 05.
Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

Az FFP maszkok fogalmával korábban leginkább a szakmabeliek, az ipar, az egészségügy dolgozói találkoztak, a COVID-19 járvány azonban mindennapos használati eszközzé tette ezeket a légzésvédelmi eszközöket. A részecskeszűrő félálarcok használata ugyanis számos munkakörben már régóta kötelező, törvényi előírás. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni az FFP 2 maszk és a többi FFP maszk használatáról.

A munkahelyi környezetben, például egy gyárban vagy egy laborban számos veszélyes vagy nagy mennyiségben káros anyaggal találkoznak a dolgozók nap mint nap. A különféle aeroszolok és a finompor-részecskék különösen nagy kockázatot hordoznak magukban, mivel karcinogének, esetleg radioaktívak lehetnek és az ember légzőrendszerét károsíthatják. Ez megtörténhet egyszeri hatás, de a folyamatos kitettség következtében is. FFP 2 maszk

Ezek ellen a leghatékonyabb védekezést a részecskeszűrő félálarcok jelentik, amelyek az orrot és a szájat fedik el, viselésük pedig olyan munkakörökben kötelező, ahol a szálló por, a füst és az aeroszolok koncentrációja egy meghatározott érték fölé kúszik.  

Mire jó egy részecskeszűrő félálarc, vagyis egy légzésvédő maszk?

Az FFP maszk (Filtering Facepiece Particulare) egy légzésvédő álarc, vagyis a maszk a belélegzett levegőt egy szűrő segítségével megszűri, a szennyezőanyagokat visszatartja, így azok nem tudnak a szűrő rétegén továbbhaladni.

Ez elméletben működik így, a valóságban azonban a maszkok sosem nyújtanak 100%-os védelmet az úgynevezett alászívás, szivárgás miatt. Az alászívás azért jön létre, mivel a védőeszköz természetéből adódóan nem igazodik teljes mértékben az archoz. Az arc felülete és a maszk között, az illesztéseknél, a szelepeknél a környezet levegője könnyedén bejuthat, ezzel szivárgás jön létre, ami csökkenti a védőhatást.

Az alászívás alapján három osztály különböztethető meg (EU-s EN 149 szabvány):

  • FFP 1: maximális alászívás: 22%, alkalmazása: nem veszélyes por, szennyeződés esetén.
  • FFP 2: maximális alászívás: 8%, alkalmazása: finom por, közepesen veszélyes vegyi anyagok, fibrogén porok, cseppek, folyadékok esetén. 
  • FFP 3: maximális alászívás: 5%, alkalmazása: mérgező anyagok esetén.

A különböző kategóriákon belül két alapvető típus létezik: vannak a szeleppel ellátott és a szelep nélküli változatok. Utóbbiak előnye, hogy csökkentik a légzésvédő eszköz bemelegedését.

Az FFP maszkok különféle formában és színben érhetők el. Kialakításuknak köszönhetően kényelmesen simulnak rá az orrnyeregre és az arcra, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szemüveg bepárásodása elkerülhető legyen.

Fontos tudni, hogy FFP maszkok egyszerhasználatosak. Ez annak köszönhető, hogy a maszkban lévő szűrő „munka közben” idővel eltömődik a kiszűrt szennyeződésektől, a légzési ellenállás megnövekszik, ami szükségessé teszi a védőeszköz cseréjét. 

FFP1 maszk

Az FFP 1 a legalacsonyabb védelmi fokozatú arcmaszk, amit akkor érdemes használni, ha a munkakörnyezet nem terhelt mérgező anyagok és fibrogén porok által. Vagyis, ha az anyagok belégzése nem eredményezi súlyos megbetegedés kialakulását, de kellemetlen érzés, irritációt okoz.

Az FFP 1 maszk a részecskék 80%-át szűri meg és leginkább olyan környezetben javasolják a viselését, ahol a foglalkozási expozíciós határérték a négyszeres mértéket nem haladja meg. Jellemzően az építőiparban és az élelmiszeriparban írják elő ezeknek a maszkoknak a kötelező használatát.

 FFP 2 maszk

Az FFP 2 maszk az FFP1-hez képest komolyabb védelmet nyújt. Az ártalmas szilárd, folyékony anyagok, aeroszolok, porok és füstök negatív hatásait lehet vele elkerülni. Olyan anyagok ezek, amik rövidebb időtávlatban csupán irritációt okoznak, hosszabb távon azonban komoly betegségek kialakulásához vezethetnek, például csökkenthetik a tüdő szöveteinek rugalmasságát.

Ezek a védőmaszkok a részecskék 94%-át kiszűrik, használatuk pedig javallott, ahol a mért értékek nem haladják meg a foglalkozási expozíciós határérték tízszeresét.

Vannak iparágak, ahol gyakran találkozhatunk az FFP 2 maszkokkal. Ilyen például a bányászat és a fémipar. Ezek mind olyan területek, ahol a dolgozók olyan anyagokkal kerülhetnek kapcsolatban, amelyek hosszú távon betegségek okozói lehetnek.

FFP 3 maszk

Az ilyen típusú légzésvédő álarcok közül a legmagasabb védelmi fokozatot az FFP 3 maszk adja. Mérgező füstök, aeroszolok és porok ellen igen hatásosan alkalmazhatók, védelmet nyújtanak a radioaktív anyagok, a vírusok, a baktériumok és a gombaspórák ellen is. A levegőben lévő káros részecskék igen magas, 99%-át szűrik ki.

Olyan környezetben teszik a legjobb szolgálatot, ahol a foglalkozási expozíciós határérték túllépése nem több mint 30-szoros. Tipikus ilyen környezet a vegyiipar, ahol a legmagasabb szintű légzésvédelem szükséges.

FFP maszkok és a koronavírus

A COVID-19 járvány hatására az FFP maszkok használata az munkahelyeken kívül is elterjedt. A vírus elleni védekezés egyik eszközeként több országban kötelezővé tették a maszkok, sok helyen pedig a legalább FFP 2-es védelmi szintű maszkok használatát.

Az FFP 2 maszk

A vírusvédelem szempontjából ezek a maszkok igen nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a megakadályozzák a vírus továbbterjedését, legalábbis csökkentik annak lehetőségét.

A légzés védelem munkahelyi környezetben nemcsak ajánlás, hanem munkavédelmi előírás. A különféle FFP maszkok könnyen, egyszerűen használhatók, viselésük pedig a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár. A munkahelyi veszélyek kivédésében jelentős szerepet töltenek be a többi védőfelszereléssel, így például a védőszemüvegekkel, füldugókkal, védősisakokkal egyetemben.

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki