Kábelsíkosító: kábelbehúzás zökkenőmentesen

2023. január 11.
Kábelsíkosító: kábelbehúzás zökkenőmentesen Kábelsíkosító: kábelbehúzás zökkenőmentesen

A kábelbehúzás megkönnyítését szolgálja a kábelsíkosító, ami akár 80%-kal csökkenti a súrlódási ellenállás mértékét, amit a kábelek behúzása közben tapasztalhatunk. Valóban szükség van arra, hogy kábelsíkosítót használjunk a régi szappanos megoldás helyett? Ennek jártunk utána!

A kábelsíkosító használatával egyszerűbb a vezeték behúzása, elkerülhető, hogy azok beakadjanak és kárt tegyenek a szigetelés felületében. A viszkozitása gélszerű, és ami a legfontosabb, hogy minimális szennyeződést hagy maga után. Segítségével sokkal egyszerűbb a kábelek cseréje, egy újabb behúzása. Összetevői biológiailag lebomló anyagok, amik nem korrodálják a csöveket és a szigetelést sem.

Kábelsíkosító

Mi a baj a hagyományos megoldásokkal?

A kábelbehúzás megkönnyítésére vannak hagyományos, költségkímélő megoldások, ilyen például az olajos spray és a szappan. Ezek valójában betöltik azt a funkciót, amit a kábelsíkosító, hiszen mindegyik megkönnyíti a kábelek elhelyezését, érdemes azonban szem előtt tartani, hogy ezek csak időleges megoldások és hosszú távon több bajt okozhatnak, mint hasznot. Ezek az anyagok ugyanis, a kábelsíkosítóval ellentétben, nem tűnnek el maradéktalanul, a csőben maradnak, így a kábel cseréje esetén, vagy ha esetleg szeretnénk még egy szálat behúzni, akadályozzák a folyamatot. Sőt mit több, még a csövet és a vezetékek szigetelését is károsíthatják, innen pedig egyenes út vezethet a zárlat kialakulásáig.

A kábelsíkosító előnyei

A minőségi kábelsíkosító alkalmazásával a munkavégzés gyorsabb és sokkal precízebb lehet. A csőből teljes mértékig eltűnik, így a későbbiekben sem nehezíti a kábelek cseréjét. Az igényekhez mérten többféle kiszerelésben is kapható. A Flanker webkatalógusában létezik 0,95 literes, 3,78 literes és 18,9 literes változat is. Így a szakemberek az felhasználási szokásoknak megfelelő kiszerelést választhatják.

Hogyan alkalmazható a kábelsíkosító?

Védőcsőbe és kábelcsatornába történő behúzás esetén jó szolgálatot tehet. Különösen ajánlott hírközlési vezetékekhez, elektromos kábelek esetén, vezérlőkábelekhez, jelzőkábelekhez és monitoring kábelekhez.

Kábelsíkosító

Alkalmazása egyszerű, mindössze annyit kell tenni, hogy a kábelsíkosító anyagot közvetlenül a kábelre fel kell vinni, majd ezt behúzni a neki megfelelő kábelcsatorna járatába, csőbe. Ha a művelet befejeztével a felületen szennyeződést látunk, akkor ezt tisztítókendővel távolítsuk el, lehetőleg még addig, amíg nem szárad rá.

Kerüljük, hogy az anyag természetes kővel, például gránittal vagy mészkővel érintkezzen. Érdemes az éles használat előtt egy próbát végezni, hogy valóban megfelelően viselkedik-e az anyag és mi is helyesen járunk el a használat során.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki