Notebook állvány a helyes testtartásért

2023. március 24.
Notebook állvány a helyes testtartásért Notebook állvány a helyes testtartásért

A notebook használata közben olyan pozícióban tarthatjuk a testünket, ami kifejezetten rossz hatással van a testre: a hát, a nyak, a karok, a kéz megbetegedéseit idézheti elő. A probléma oka, hogy szünet nélkül, görcsösen, nem megfelelő pozícióban ülünk a laptop előtt. Milyen a helyes testtartás és hogy érdemes elhelyezni a számítógépet, ha hosszú ideig dolgozunk rajta? Hogy segíthet a test pozíciójának javításán a notebook állvány? Erről szól ez a blogposzt!

A notebook és az ergonómia

Az ergonómia a technológiai eszközök és az ember kapcsolatával foglalkozó tudomány, egészen pontosan azzal, hogy miként tudnak a körülöttünk lévő eszközök olyan környezetet teremteni, ami mentálisan és fizikailag is megfelelő.

Ergonómiai szempontból lényeges, hogy milyen laptopot vásárolunk. Figyelembe kell venni a billentyűzet, a touchpad, a csatlakozók kialakítását, a készülék súlyát, a képernyő méretét. Ezek alap dolgok, ha egészséges és megfelelő feltételek mellett szeretnénk dolgozni.

Ha megvan a tökéletes laptop, akkor a következő lépés a notebook állvány és munkaállomás kiválasztása. De mire is való a laptop állvány? Nézzük!

  Notebook állvány

Mi a notebook állvány feladata?

A laptop állvány segítségével a notebook megfelelő magasságba, a szemmagasság szintjébe kerül, így használójának nem kell a készülék fölé görnyedni, ez pedig megvédi őt a hát, a váll és a nyak fájdalmától.

A legszerencsésebb, ha az asztalnál ülve használjuk a notebookot, ha erre nincs mód, akkor minden esetben be kell szerezni egy állványt. A kanapén, fotelben ülve az állvány segíthet a megfelelő körülmények megteremtésében. Erre egyfelől azért van szükség, mivel a textilen, például takarón, az ölünkben a gépek könnyebben melegedhetnek, mivel nem tudnak szellőzni. Ez tűzveszélyes és égési sérüléseket is okozhat.

Másfelől, azzal, hogy megemeljük a laptopot, egészségesebb pozícióban dolgozhatunk, így elkerülhető a helytelen testtartás és a gerincproblémák is. A legtöbb notebook állvány az igényeknek megfelelően alakítható, vagyis mindenki a saját testi adottságaink és a körülményeknek megfelelően állíthatja be a magasságot, a dőlésszöget. 

Milyen a jó laptop állvány?

A megfelelő laptop tartó magassága állítható, a felületét pedig csúszásgátló anyaggal látták el. Ilyen a 3M™ Notebook állvány. Létezik olyan változat is, ami nemcsak a képernyőt emeli ergonomikus pozícióba, hanem még laptartóként is használható.

A laptop állvány kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora teherbírással kell rendelkeznie, illetve az sem utolsó szempont, hogy a magassága hány fokozatba állítható. Minél több a beállítás lehetősége, annál nagyobb az esélye, hogy megtaláljuk a számunkra kényelmes pozíciót. Az állványok egyébként általában stabil és univerzális kialakításúak, így könnyedén illeszkednek a legtöbb laptophoz.

Az állványokat igen gyakran extra funkciókkal látják el. Ilyen például a hűtőventilátor, ami biztosítja a hűtést és segít megelőzni a túlmelegedést, az USB portok, amik a mindennapi munkát teszik kényelmesebbé, vannak olyan modellek, amelyekben beépített tároló van és olyanok is, amikben kábel rendszerező. A használati szokásoktól függ tehát, hogy milyen állványt érdemes választani.

 Notebook állvány

A notebook állványon túl

A laptop állvány sokat segíthet az egészséges munkakörnyezet kialakításában, ezen felül azonban van pár dolog, amire érdemes figyelni. Fontos, hogy az asztal magassága állítható legyen, ugyanígy a széké is, illetve szerencsés, ha annak háttámláját és kartámláját is lehet változtatni. Léteznek állítható monitor állványok, amiket az asztali munkavégzés során célszerű használni. A csuklótámaszos egérpad segít abban, hogy a gépelés során a kezünk ne fájduljon meg, lassabban fáradjon el.

A laptophasználat során célszerű a szem egészségére is gondolni, illetve arra is, hogy illetéktelenek ne tudjanak belenézni a képernyőbe. Erre való az adatvédelmi szűrő, ami lehetővé teszi, hogy oldalirányból ne tudják elolvasni azt, ami a monitoron látható. 

A Flanker az irodai és az otthoni munkavégzéshez is kínál eszközöket. Kattints, és nézd meg, milyen munkaállomás tartozékok kaphatók a webkatalógusunkban!

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki