Ömledékragasztó: gyors és egyszerű megoldás, ha ragasztásról van szó

2023. február 08.
Ömledékragasztó: gyors és egyszerű megoldás, ha ragasztásról van szó Ömledékragasztó: gyors és egyszerű megoldás, ha ragasztásról van szó

Az ömledékragasztó igen kedvelt, ami nem is csoda, hiszen könnyen kezelhető, csökkenti a gyártási költségeket, növeli a termelékenységet és minimalizálja a keletkezett hulladék mennyiségét. A ragasztóanyag alapja a gyanta, ami szilárd halmazállapotú, hő hatására pedig folyékony anyaggá válik, így sokkal könnyebb eloszlatni. Nézzük, mi mindent kell tudni az ömledékragasztókról!

Mi az az ömledékragasztó?

Az ömledékragasztó története régmúltra nyúlik vissza, feltehetően az első ömledékragasztó a pecsétviasz lehetett, amit fontos dokumentumok lezárására alkalmaztak, de használták bőr, levelek és papír ragasztására is. Idővel megjelentek a szintetikus anyagok is, elsőként a fenol-formaldehid gyanta, amit leginkább a faiparban használtak. Az 50-es években már elérhető volt az epoxigyanta is, ami remek szilárdsági tulajdonságokkal bírt. ömledékragasztó

Az ömledékragasztó igen könnyen kezelhető és hatékony ragasztóanyag, mely alapja lehet etilén-vinil-acetát, poliamid, poliolefin kopolimer. Lényeges tudni, hogy a poliuretán anyagon alapuló ragasztók a kinyomást és a lehűlést követően térhálósodási folyamaton mennek keresztül. Az ömledékragasztó többféle típusban és méretben kapható. Van belőle például világos sárga, közép barna, borostyán színű és víztiszta is, kapható granulátum, kocka és rúd formájában. Segítségével a ragasztás igen gyors és hatékony lehet.

Az ömledékragasztók alkalmasak arra, hogy gyorsan alakítsanak ki kötést az összeragasztott elemek között. Használatukhoz speciális szerkezet, úgynevezett ragasztópisztoly szükséges. A ragasztópisztoly feladata, hogy a hőmérséklet növelésével megolvassza a betöltött ragasztót. A ragasztandó felületi anyagok hővezetésétől és a ragasztó mennyiségétől függ, hogy milyen gyorsan köt meg az elemek között.

Miután kijutott a ragasztó a felületre, érdemes két oldalról enyhe nyomás alá helyezni amíg szárad, így a kötés biztosabb lehet. Ahogy kihűl az anyag meg is szilárdul és összetapasztja a felületeket.

Ragasztás tekintetében az előnye, hogy igen stabil kötést biztosít, aminek jó az ütőszilárdsága, addig pedig, amíg nem szilárdult meg, rugalmasan alakítható.

Hogy működik a ragasztópisztoly?

A ragasztópisztolyok többféle kivitelben is elérhetők. Egy egyszerű barkácsboltban is be lehet szerezni az egyszerűbb modelleket, de vannak olyanok is, amelyeket arra terveztek, hogy ipari körülmények között is megállják a helyüket. Működésük alapfeltétele a hálózati feszültség, a ragasztóanyagot pedig a megfelelő gomb folyamatos nyomva tartásával lehet kijuttatni.

Léteznek például egészen kicsi, tenyérben elférő modellek, amik 100-150 fokra melegítik fel a jellemzően PVC-alapú ragasztót. Ezek egyszerre csak kisebb mennyiségű ragasztóanyagot képesek megolvasztani, ezért kis felületekhez, aprólékos munkához alkalmasak.

Vannak átlagos, 50 W-os pisztolyok is, amelyekbe 11 mm-es ragasztórudat kell behelyezni, ami olvasztott formában egy 2 mm-es fúvókán keresztül távozik. Egyes típusoknál többféle fej is van a csomagban, vagyis a fúvóka alakja változtatható.

A megfelelő ragasztópisztoly kiválasztásához végig kell gondolni, hogy mire szeretnénk használni. Például fontos, hogy milyen hőmérsékletre lehet felhevíteni, ez ugyanis alapvetően határozza meg, hogy milyen rudat lehet használni a ragasztáshoz. Ez hatással van arra is, hogy az olvadéknak milyen lesz a hőmérséklete, ami pedig azt befolyásolja, hogy hogyan dermed meg és milyen tapadás alakul ki.ömledékragasztó

Fontos, hogy a megfelelő ragasztórudat szerezzük be a pisztolyhoz, ha ugyanis nem ez történik, akkor a ragasztó nem fog megfelelően megolvadni, így kevésbé jól tapad majd a különböző felületekhez.

Ha hobbi célra szeretnénk ragasztópisztolyt vásárolni, akkor az alacsonyabb árú modellek is megfelelőek, ha azonban gyakori és folyamatos a használat, nagy az igénybevétel, akkor célszerű egy komolyabb készüléket vásárolni.

A felhasználás területei

Az ömledékragasztót előnyös tulajdonságok jellemzik, például az, hogy roppant praktikus, könnyen kezelhető, így széles körben alkalmazható olyan helyzetekben, ahol a ragasztás nem megkerülhető. Előszeretettel használják a papíriparban, a csomagolóiparban, a faiparban, a bútorgyártás egyes fázisaiban, a higiéniai iparban, a textiliparban, az autóiparban és a könyvgyártás során is.

Ragasztható vele fa, furnér, kartonpapír, bőr, szövet, műanyag, poliészter, acél és alumínium is. A gyártás során, műhelyekben, javítási munkálatok, szegélyragasztás és összeszerelés alkalmával igen jó szolgálatot tehet.

A Flanker több mint 20 éve áll az ipari szereplők rendelkezésére. Nézz körül a webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában

Biztonsági ablakfólia

Biztonsági ablakfólia

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki