Süntárcsa és sünkefe – Mit kell tudni róluk?

2023. március 14.
Süntárcsa és sünkefe – Mit kell tudni róluk? Süntárcsa és sünkefe – Mit kell tudni róluk?

A felületek megtisztítására ma már rengeteg profi eszköz rendelkezésre áll. Attól függően, hogy mit és milyen szennyeződéstől szeretnénk megszabadítani, az is változik, hogy milyen tisztítóeszközt érdemes használni. A süntárcsa és a sünkefe használatával a rozsda, a festék és a hegesztés után megmaradt elszíneződés eltávolítása gyerekjáték. Nézzük, mit kell tudni róla!

Mire jó a süntárcsa és a sünkefe?

A süntárcsa és a sünkefe egyaránt alkalmasak arra, hogy különféle felületeket tisztítsunk meg velük. A sünkefe jellemzője, hogy a szerszám tengelye és a megmunkált felület síkja párhuzamos, vagyis maga a kefefej merőleges a tisztított tárgyra. Ezzel ellentétben a süntárcsa esetében a tárcsa egy síkban van a szerszám tengelyével, ami merőleges arra a felületre, amin dolgozik.

De mire is lehet használni ezeket az eszközöket? Kiválóan alkalmasak a rozsda, a festékek, a ragasztó maradvány, a hegesztési elszíneződés eltávolítására, kontúr csiszolás elvégzésére, sorjátlanításra, revétlenítésre, varratok tisztítására és a szélek csiszolása is könnyedén elvégezhető ezekkel az eszközökkel. Jól használhatók fán, kompozit anyagon, sárgarézen, alumíniumon, bronzon, öntöttvason, szénacélon, rozsdamentes acélon és más fémeken is.

Süntárcsa

Típusok finomság alapján

Különféle finomsági tartományokban kapható a süntárcsa és a sünkefe is, P36 és 1 mikron között mozog a finomságuk. Minél finomabb a kefe, annál kíméletesebben lehet vele dolgozni és annál egyenletesebb lesz az eredmény. A tárcsát nem kell nagy erővel a felülethez nyomni, már kis nyomás hatására is kifejtik hatásukat. Anyaga jellemzően kerámia csiszolószemcse, így sokkal kíméletesebb, mint a drótkefe, de mégis a felületkezelés, a polírozás, a szennyeződés-eltávolítás és a csiszolás munkálatai remekül elvégezhetők a süntárcsa és a sünkefe segítségével.

Ezek alapján létezik A, C és S típusú kefe. Az A kefék jellemzően sokkal merevebb és keményebb sörtékkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy hatékonyabb munkát tudnak végezni, gyorsabban lehet velük haladni. A C kefék legjobb tulajdonsága, hogy képesek alkalmazkodni akkor is, ha nem egyenletes a felület, mivel hajlított sörte típussal látták el a korongot. Az S kefék sörtéi pedig merevek és mindkét forgásirányba képesek mozogni, ennek köszönhetően igen hatékonyan segítik elő az anyagleválást. 

A sünkefe és a süntárcsa előnye

Többféle eszköz közül is választhat az, aki szeretné csiszolni, tisztítani egyes felületeket. Ezek között vannak erőteljesebb megoldások és finomabbak is. Utóbbi kategóriába tartozik a süntárcsa és a sünkefe is. Sokkal kíméletesebbek, mint például a drótkefék, jól igazodnak a tárgy formájához és fém huzalszálakat nem tartalmaznak, nem karcolják meg a felületet. Legyen szó a süntárcsáról vagy a sünkeféről, a korong mindkét esetben egyszerűen csatlakoztatható a sarokcsiszoló készülékhez, a használata pedig egyszerű és praktikus.

Süntárcsa és sünkefe a Flankernél

A Flanker kínálatában többféle sünkefe és süntárcsa is megtalálható. Van például A típusú radiális sünkefe, amit remekül lehet alkalmazni részletgazdag és egyenetlen felületeket, van íves sörtékkel ellátott, P120-as C típusú sünkefe, van P80-as süntárcsa, ami minimális rezgés-és zajszinttel rendelkezik, de beszerezhető nálunk például RD-ZB radiális süntárcsa is.

A Flanker már több mint két évtizede áll azok rendelkezésére, akik szeretnék megtalálni a legmegbízhatóbb, legjobb minőségű eszközöket, kellékeket, megoldásokat. Kiszolgáljuk a nyomdaipart, papíripart, a csomagolástechnikai ágazatot, a gépjárműipart és az elektronikai ipart is. Nézz körül webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában

Pillanatragasztó a biztos kötéshez

Pillanatragasztó a biztos kötéshez

Univerzális ipari megoldások
Csiszológép: fajták és használatuk

Csiszológép: fajták és használatuk

Univerzális ipari megoldások
A pneumatikus csiszológép

A pneumatikus csiszológép

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki