Poliuretán ragasztó

2023. augusztus 16.
Poliuretán ragasztó Poliuretán ragasztó

A poliuretán (PUR vagy PU) ragasztó igen sokoldalúan alkalmazható, ennek köszönhetően kedvelt ragasztótípus. Hogy pontosan mi az a poliuretán ragasztó, milyen típusai léteznek és mikor érdemes alkalmazni? Íme, a legfontosabb tudnivalók.

A poliuretán

A poliuretán egy gyűjtőnév, ami olyan anyagokat foglal magába, amelyeket uretán, vagyis karbamát kötések fognak össze. A szerteágazóan alkalmazható polimer anyag típusától függően eltérő tulajdonságokkal rendelkezhet, ennek köszönhetően megállja a helyét például az építőiparban, a bútorgyártásban, a gépjárműgyártásban is. Különféle formákban kapható, vannak például bevonatok, habok és ragasztók is. Nézzük, mit kell tudni a poliuretán ragasztóról!

poliuretán ragasztó

A poliuretán ragasztó

A poliuretán ragasztó szintetikus, gyanta alapú ragasztó, aminek jellemzője, hogy akkor kezd keményedni, vagyis akkor indul be a kémiai reakció, ha vízzel érintkezik. Ahogy felvittük a ragasztót a felületre, elkezd tágulni, majd pedig a felesleget egy késsel egyszerűen el lehet távolítani. A végső szilárd állapot, a tartós kötés eléréséhez akár 1 órára is szükség lehet, ezért szorosan rögzíteni kell az összeillesztett anyagokat.

Az ilyen típusú ragasztót +15 Celsius-fok feletti hőmérsékletben lehet használni, ha ennél hidegebben próbálkozunk, akkor megváltozhatnak a ragasztó tulajdonságai. Érdemes tudni, hogy a poliuretán antiszeptikus hatású, ami azt jelenti, hogy megakadályozza a penész és a gombák elszaporodását.

Ismerjük meg a poliuretán ragasztó előnyeit!

Különböző anyagok összekötésére is alkalmas

A ragasztótípus egyik hatalmas előnye, hogy eltérő anyagok összetapasztására is alkalmas. Lehet szó fáról, műanyagról, fémről vagy egyéb más anyagról, a poliuretán ragasztó stabil kötést biztosít.

Vízálló és vízzáró

Bár a kikeményedéshez nedvesség szükséges, azt követően, hogy a ragasztó megkötött, már nem tesz kárt benne a víz, a csapadék. Ez egy roppant előnyös tulajdonság, aminek köszönhetően kültéri alkalmazása is lehetséges, sőt, akár réskitöltő tömítőanyagként is megállja a helyét.

Praktikus

A ragasztó jellegzetessége, hogy nem egyszerre keményedik meg, hanem nagyjából 20 perc kell ahhoz, hogy érezhető legyen a folyamat. Ez előny, hiszen ebben az időintervallumban még lehetőség van az anyagok mozgatására, a helyes pozíció, beállítás megtalálására. Összességében egyébként 1 óra kell a végleges kötés kialakulásához, ezzel a hosszú kötési idővel mindig számoljunk, amikor a ragasztót alkalmazzuk.

Kíméletes

A poliuretán ragasztó nem károsítja az anyagok felületét, nem hagy nyomot, nem púposodik fel. Ennek köszönhetően akár parketták, fa padlók lerakásánál is bátran lehet használni.

Időjárásálló

Az ellenállóság egy igen fontos tulajdonság, márpedig ebben a poliuretán ragasztó élen jár. Ellenáll a fagynak, légálló, hőálló, bírja a szélsőséges hőmérsékletet, az olyan anyagokat, mint a benzin, az olaj.

Milyen esetekben alkalmazható?

Ahogyan írtuk, a poliuretán ragasztó meglehetősen sokoldalú. Ragaszthatunk vele kerámiát, kőlapokat, márványt, porcelánt, mozaikokat, javíthatunk vele medencéket, csónakokat, gyerekjátékokat. Alkalmas PVC élek, panelek rögzítésére bútorokon vagy az ablakon.

Használják a szendvicspanelek gyártásakor, mesterséges fű és gumiszőnyegek rögzítéséhez. Kiváló választás, ha különféle elemeket, például fagerendát, lábazati egységeket, ereszt vagy műanyagot kell összeilleszteni. Bútorok restaurálásánál, cipőjavításnál, padlólerakásnál, autótömítéseknél jó szolgálatot tehet.

A ragasztó szerkezete

A poliuretán ragasztó 10-15 elemből áll, ezek aránya határozza meg a ragasztó végső tulajdonságait, például a viszkozitást, a tapadást, a kikeményedési sebességet. Különféle színezékekkel érik el, hogy az egyes felhasználási területekhez tartozó ragasztók más-más színűek legyenek, például borostyánszínű és barna a fa ragasztó, míg fekete vagy szürke a fém ragasztó.

poliuretán ragasztó

A poliuretán ragasztó típusai

Alapvetően kétféle poliuretán ragasztót különböztetünk meg: vannak az egy komponensű és a két komponensű ragasztók. Mit kell tudni róluk?

Az egy komponensű poliuretán ragasztó

Ezek a ragasztók jellemzően rugalmas kötést alakítanak ki, a gumira hasonlító ruganyos réteggel tapasztják össze a felületeket. Az egészségre kevésbé ártalmasak, mint más ilyen jellegű ragasztók, mivel kevesebb káros anyagot tartalmaznak.

Előnye, hogy környezetbarát megoldás, ami felfogja a rezgéseket, nem merev, hanem rugalmas köteléket hoz létre. A ragasztókat egyszerűen vissza lehet zárni, később újra használhatók. Ha véletlenül a bőrre jut belőle, akkor sem kell aggódni, könnyedén eltávolítható.

Ezekkel az egy komponensű ragasztókkal a háztartásokban is gyakran találkozhatunk, ezek használjuk a cipők javításához, faragasztáshoz. Könnyen használható, a polimerizáció beindulásához mindössze egy kis nedvességre van szükség, amit a levegő vagy pedig az anyag biztosít, amire felvisszük.

A két komponensű poliuretán ragasztó

Ez a típusú ragasztó két összetevőből áll, amelyek ha összeérnek, akkor beindul a kémiai reakció és kialakul a kötés. A két elemet külön csomagban kapjuk meg, használat előtt tehát ezeket össze kell keverni. Különösen ügyelni kell a helyes arányok betartására, mivel csak így lesz megfelelő az eredmény. Tehát a polimerizációt itt nem a nedvesség indítja be, hanem a másik komponens.

Lényeges tisztában lenni azzal, hogy a két komponensű ragasztók B komponense epoxigyantát tartalmaz, vagyis az egészségre is ártalmas lehet, például allergiás reakciót válthat ki.

Előszeretettel alkalmazzák a például padlólerakáskor, mivel a kisebb aljzatkülönbségeket is korrigálni lehet a ragasztóval. Gyorsan köt és nagyon erős tapadást hoz létre. Könnyű vele dolgozni és ár-érték tekintetében is jó választás.

A ragasztó használata

Egy komponensű ragasztó esetén az anyag használatra kész, a két komponensűnél azonban a munkát azzal kezdjük, hogy összekeverjük az összetevőket. Az anyagról érdemes eltávolítani a szennyeződéseket, a port, a zsírokat, majd vékony rétegben vinni fel a ragasztót. Ha pasztával dolgozunk, akkor használjunk az eloszlatáshoz spatulát.

Fontos, hogy a ragasztóréteg ne legyen túl vastag, tehát vékonyan kenjük fel az anyagot. Amennyiben porózus felülettel van dolgunk két réteget vigyünk fel, az első után néhány percet várjunk, majd ezt követően jöhet a következő réteg. Egy bizonyos ideig, nagyjából 20 percig, az anyagok még elmozdulhatnak, így ha megtaláltuk a helyes illesztést, akkor rögzítsük őket. Ha kialakult a kötés, akkor a felesleget egy késsel vágjuk le.

Ismerd meg a Flanker kínálatát, ahol a ragasztok széles kínálatából választhatsz!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki