Szorbens a tisztaságért és biztonságos környezetért

2022. augusztus 12.
Szorbens a tisztaságért és biztonságos környezetért Szorbens a tisztaságért és biztonságos környezetért

A szorbens nem más, mint felitató anyag, amely segítségével a kifolyt, veszélyes anyagok eltüntethetők, így azok nem tudnak sem környezeti, sem pedig személyi kárt, sérülést okozni. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy milyen típusok léteznek és melyiket mikor célszerű alkalmazni. Nézzük, hogyan lesz újra tiszta a munkaterület kiömlés, kifolyás után!

Mi az a szorbens?

Az ipari szorbens feladata, hogy felszívja a kiömlött folyadékokat, veszélyes anyagokat, ennek köszönhetően segít elkerülni a baleseteket, anyagi károkat. Általános jellemzője, hogy igen könnyű és rendkívül gyorsan képes magába szívni a folyadékot. Nézzük, milyen szorbens típusok léteznek!

 szorbens

A szorbensek típusai felitatóanyag szerint

Állag szempontjából két a nagy csoportja létezik a szorbenseknek: vannak a textil szorbensek és a granulátumok. A textil szorbensek fő alkotóeleme a poliproplién, mely rostok segítségével tud akár nagyobb mennyiségű folyadékot is megkötni. A felitató képességük igen gyors, ennek köszönhetően jól alkalmazhatók nagyobb térfogatú szennyeződés esetén is, sőt akár szivárgások megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek.

A granulátumok jellemzően különféle ásványokból készülnek és a kisebb, illetve a közepes folyadékkiömlés esetén alkalmazhatók. Remek hatékonyságuk van pórusos és egyenetlen felületeken és olyan helyzetekben is, ahol a kiömléshez nehéz hozzáférni. A granulátumok előnye, hogy mindenféle folyékony anyag esetén használhatók, hátrányuk viszont, hogy miután felszívták a folyadékot, hatástalanítani kell őket. A textil szorbens esetén ez annyit tesz, hogy egyszerűen kidobjuk a megfelelő hulladékgyűjtőbe, a granulátumot azonban össze kell söpörni, fel kell porszívózni.

A szorbensek típusai anyag és felület szerint

A textil szorbensek estén további három típust határozhatunk meg az alapján, hogy milyen anyagot kell felszívnia. E szempont szerint létezik általános, vegyszerálló és olajszorbens is.

Az általános szorbens

Az általános szorbensek széleskörűen alkalmazhatók, lényeges azonban tisztában lenni azzal, hogy ha nagyon veszélyes anyaggal van dolgunk, akkor érdemes inkább másfajta szorbenst választani. Felitatható vele a víz, gyengébb savak és olajos folyadékok is, bár utóbbi esetben az eredmény nem biztos, hogy 100%-os lesz.

Az olajfelitató szorbens

Az olaj kiömlése esetén érdemes speciális, olaj szorbenst használni, ezek ugyanis  rendkívül nagy hatékonysággal itatják fel még a legkilátástalanabbnak tűnő olajkiömléseket is.

 A vegyszerálló szorbens

Kifejezetten a veszélyes, maró anyagok, mérgek felitatására szolgálnak a vegyszerálló szorbensek. Ezek segítségével nagy biztonsággal lehet eltávolítani az agresszívebb anyagokat is. Szem előtt kell azonban tartani, hogy veszélyes anyag kiömlése esetén előbb a semlegesítésről kell gondoskodni, aztán a feltakarításról.

A szorbensek betűjelzései

A szorbenseket különféle betűjelzésekkel látják el, ezek segítenek eligazodni, hogy milyen helyzetben melyik típus a jobb választás. Az M jelzés például arra utal, hogy a szorbens egyetlen felitató réteggel rendelkezik, a különféle mechanikus behatásokkal szemben azonban nem ellenálló. A CMC ezzel szemben már jóval strapabíróbb, a felitató réteget ugyanis két oldalról védőréteg borítja. Az SMS a szorbensek közül a legellenállóbb a sérülésekkel szemben, ennek azonban az az ára, hogy a felitatás gyorsasága valamivel kisebb.

 szorbens

Milyen kiszerelésben kaphatók a szorbensek?

A szorbensek többféle kiszerelésben is kaphatók, létezik például szőnyeg, párna, szorbens lap, vagyis felitató lap és úgynevezett olajszorbens hurka, vagyis kígyó is. A kígyók például kiváló szolgálatot tesznek akkor, ha hordókat kell körülvenni szorbenssel, de akkor is, ha a szennyeződés körülhatárolása szükséges. A párnák pedig akkor bizonyulnak a legjobb választásnak, ha a gépek alá kiömlő anyagokat kell eltávolítani.

Mi alapján válasszunk szorbenst?

A megfelelő szorbens kiválasztása a bőséges kínálatnak köszönhetően nem is olyan egyszerű. Első lépésként végig kell gondolni, hogy milyen folyadékok felitatására kell majd használni, nem mindegy az sem, hogy mennyire egyenetlen a terep és azt is érdemes tisztázni, hogy a nagyobb felszívóképesség és a gyorsaság a fontosabb vagy pedig a lépésállóság, ellenállóság.

A Flanker több mint 20 éve kínál termékeket a nyomda- és papíripar, a csomagolástechnika, a gépjárműipar és az elektronikai ipar szereplőinek. Kattints, és nézz körül a webáruházunkban!

Még több cikk a témában

Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

Univerzális ipari megoldások
A műanyag gyártás története

A műanyag gyártás története

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki