Üvegszövet szalag: hézagerősítés egyszerűen

2023. szeptember 12.
Üvegszövet szalag: hézagerősítés egyszerűen Üvegszövet szalag: hézagerősítés egyszerűen

Legyen szó építkezésről vagy felújításról a munkafolyamatok során a fő alapanyagok mellett számos apróságnak tűnő elemre is szükség lehet, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő végeredmény érdekében. Ebben a blogposztban egy ilyen kicsi, de annál fontosabb anyagot mutatunk be, az üvegszövet szalagot, ami nélkülözhetetlen a gipszkarton lapok illesztésénél az apróbb hézagok és lyukak hézagolásához. Nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az az üvegszálas hézagerősítő szalag?

Az üvegszálas szalagot a gipszkarton elemek hézagerősítésére használják, illetve a lyukak és a repedések megerősítésére. Az illesztések és a rések összetapasztása esetén igen hatékony megoldás. Jellemzője, hogy nagyon nagy a szakító szilárdsága, így hosszú élettartamot és biztos tartást tesz lehetővé, és akár poros felületen is kiválóan megtapad.

uvegszovet-szalag-1

A hézagerősítő szalagok lehetnek öntapadósak, készülhetnek üvegszálakból és akár papírból is.

Az üvegszövet szalag, ahogy a neve is mutatja, üveg szalagokból készül, amik igen erősek és tartósak. Ellenállnak a vegyi hatásoknak, az extrém hőmérsékletnek és a korróziónak is. A legtöbb esetben valamilyen más anyag, például ragasztó vagy műgyanta segítségével rögzítik, amellyel még inkább fokozzák a tartósságát.

A felhasználása igen sokféle lehet. Leginkább az építőiparban alkalmazzák vakolatok megerősítésére, gipszkartonozás során, a repedések javítására. Használják ezen túlmenően az autók, hajók és a repülőgépek gyártásánál is, ezzel teszik még ellenállóbbá a járműveket. A nagy szilárdság különösen fontos szempont lehet a sporteszközöknél is, ezért nem meglepő, hogy például biciklik, horgászbotok és gördeszkák megerősítésére is szolgál, sőt az üvegszalagot előszeretettel alkalmazzák a különféle művészeti ágazatokban is, például szobrok készítése során is.

Az üvegszálas szalagokat széles választékban lehet kapni. Különféle vastagságúak és méretűek lehetnek attól függően, hogy hol és milyen helyzetben használják fel őket.

Az üvegszövet szalag használata

Az üvegszövet szalag használata igényel némi gyakorlatot, de nem kell tőle megijedni. A hézagoló anyagot fel kell hordani, majd még frissen, amíg el nem kezdett száradni, könnyedén bele lehet simítani a szalagot. Ha ez megtörtént, akkor megvárjuk, amíg a felület megszárad. Száradást követően speciális csiszolórács használatával a glettelt felületet átcsiszoljuk. Ezt különösen nagy óvatossággal kell elvégezni, mivel megsérthetjük a hézagerősítőt.

Az üvegszövet szalag előnyei

Az üvegszövet szalag megannyi előnnyel rendelkezik, nem csoda, hogy előszeretettel alkalmazzák a szakemberek. Ismerjük meg ezeket az előnyöket!

Jól tapad

A hatékonyság szempontjából nagyon lényeges, hogy a szalag milyen könnyen tapad meg a hézagoló anyagban. A speciális szerkezetnek köszönhetően ezek a típusú szalagok kifejezetten jól tapadnak, így könnyű velük dolgozni.

uvegszovet-szalag-2

Véd a repedésektől

A repedések az anyag sajátosságaiból adódóan könnyedén kialakulhatnak, ezért a lehető legtöbb eszközzel kell védekezni a kialakulásuk ellen. Amennyiben az üvegszövet szalagot a hézagoló anyagokkal együtt használjuk, akkor elejét vehetjük a hézagok, repedések kialakulásának.

Sokoldalúan alkalmazható

Az üvegszövet szalagot azért kedvelik, mert sokoldalúan alkalmazható. A fentiekben már említett felhasználási területeken kívül, akár speciális helyzetekben is kiváló választásnak bizonyulhatnak, például tűzgátló szerkezetekhez.

A Flanker már több mint 20 éve van jelen a hazai piacon. Profi megoldásokat kínál a nyomda- és papíripar, a csomagolástechnika, az autó- és gépjárműipar, az elektronikai gyártás, a bútorgyártás szereplőinek. Magas minőségű termékekkel látjuk el ügyfeleinket, akik szívesen térnek vissza hozzánk.

Kattints, és nézz körül a webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában

A műanyag gyártás története

A műanyag gyártás története

Univerzális ipari megoldások
A hegesztés védőfelszerelései

A hegesztés védőfelszerelései

Univerzális ipari megoldások
Kültéri csúszásgátló szalag

Kültéri csúszásgátló szalag

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki