Flexo nyomtatás: mi fán terem?

2021. január 22.
Flexo nyomtatás: mi fán terem? Flexo nyomtatás: mi fán terem?

Blogunkban korábban már írtunk a flexo nyomtatás rövid történetéről. Most nézzük meg, hogy tulajdonképpen mi is az a flexo nyomtatás, és mire, hol alkalmazzuk?

Röviden összefoglalva: a flexo egy olyan magasnyomtatási technológia, ahol rotációról, vagyis tekercsről nyomtatunk. A nyomóforma ebben az esetben rugalmas (innen a flexo kifejezés), méghozzá gumi vagy műanyag. Mivel gyorsan száradó festéket használnak hozzá és a nagy példányszámokra ideális, emiatt a flexo nyomtatás fő felhasználási területe a csomagolás.

A flexo nyomtatás sajátosságai

A flexo nyomtatásnál a nyomóelem felülete kiemelkedik a nem nyomó elemek síkjából, viszont a magasnyomtatástól eltérően a festékeknek a nyomóformára felviteléhez egy, a többi nyomtatási eljárástól eltérő, festékcsészéket tartalmazó raszterhengert használnak. Amíg a magas- és az ofszet nyomtatásnál az íveken belüli festékfogyasztást zónacsavarokkal szabályozzák, addig a flexo nyomógépeken erre nincs szükség, mivel a nyomóforma egyenletes festékezéséhez szükséges festékmennyiséget a raszterhenger folyamatosan szolgáltatja és a festékezéshez fel nem használt festék nem dúsul fel a raszterhengeren.

A flexo nyomtatás nyomólemeze (klisé) rugalmas nyomóforma, amely egy hengerre vagy egy hüvelyre (sleeve) van felragasztva meghatározott alátétrendszerekkel, vagy rugalmas végtelenített nyomóforma hüvelyen. Ennek anyaga lehet gumi vagy fotopolimer. (Régebben csak gumi nyomólemezeket használtak.) A fotopolimer nyomóformák előnyös tulajdonságai közé tartozik a nyomóforma elkészítésének gyorsasága és egyszerűsége, a magas példányszámhoz történő alkalmazásuk, ráadásul többször is felhasználhatóak. Fontos megemlíteni, hogy itt a nyomathordozótól függően a gyártás során festékek széles választéka jöhet szóba.

A flexo nyomtatás a csomagolóanyagipar döntő ágazatává fejlődött,

és különösen olyan anyagoknál lehet alkalmazni, amelyeket nem, vagy csak korlátozottan lehet megnyomtatni. Ezekhez tartoznak a rugalmas, nyújtható fóliák, szálas anyagok, kartonok, hullámlemezek, különböző műanyagok, de az alumínium is. Tipikus, flexo nyomtatással készült, jó minőségű termékek például a hullámkarton dobozok, a reklámszatyrok, az öntapadós címkék, a szalvéták, de ide tartoznak a borítékok, ajándékcsomagolók és tapéták is.

A nyomtatható anyagok köre is változatos, hiszen lehet papír, karton, hullámlemez, műanyag vagy alumínium fólia.

Még több cikk a témában

A nyomdaipar és a 2021-es trendek

A nyomdaipar és a 2021-es trendek

Nyomda- és papíripar
Ki találta fel a Post-It-et?

Ki találta fel a Post-It-et?

Nyomda- és papíripar

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki