3M füldugó és fültok: óvja a hallását

2021. március 19.
3M füldugó és fültok: óvja a hallását 3M füldugó és fültok: óvja a hallását

Aki zajos helyen él vagy dolgozik, az tisztában van vele: a fülünk az egyik legsérülékenyebb szervünk. Szerencsére rendelkezésünkre állnak azok az apró és viszonylag olcsó eszközök, amellyel minimalizálni tudjuk a veszélyt.

Füldugó és fültok: mit is védenek?

Nem mindenki lehet Beethoven. A híres klasszikus zeneszerzőről tudjuk, hogy hallása elvesztése után is képes volt szakmájában maradni és tovább komponálni. A legtöbbünk viszont nem számíthat arra, hogy majd süketen is ugyanolyan briliáns munkát fog az asztalra lerakni, mint ép hallószervvel.
A fül ugyanis rendkívül érzékeny eszköz.

Bár összetevői elnevezésekor előnyt élveztek a nagyobb zajt felidéző kifejezések – így például a kalapács vagy az üllő – sok tekintetben kevésbé „javítható” még a szemnél is. Újszülötteken végzett kísérletekből még azt is tudjuk, hogy nem érdemes a „van másik!” mondattal legyinteni a fül sérülékenységére. Kiderült ugyanis, hogy a jobb és a bal fülünk eltérően hall: az egyik a beszédre, a másik a dallamra, zenére érzékenyebb.

A mi dolgunk tehát, hogy megvédjük a zajoktól – itt jön képbe a füldugó és fültok. De milyen ártalmaktól kell megvédeniük hallásunkat?

A halláskárosodás veszélyforrásai

Alapvetően kétféle módon állhat be hallásunkban negatív változás. Az egyik esetben egy nagy zaj idézi elő a károsodást, a másik esetben az ismétlődő hangos zaj von maga után akár visszafordíthatatlan következményeket.
A mindennapi életben számos elkerülendő eseménnyel találkozhatunk ezzel kapcsolatban. ilyen például a túl nagy hangerővel hallgatott zene, vagy olyan eszközök használata, amelyek kimondottan egészségkárosító hatással járnak.

A szakirodalom a hangerőt decibelben méri, és megállapítja, hogy minimálisan milyen értékek esetén kell halláskárosodással számítanunk. Így például tudjuk, hogy a mosógép 70 decibeles értéke legfeljebb zavaró, bosszantó lehet, azonban még nem kell tartanunk a megsüketüléstől. De a motorkerékpár 95 decibeles értékének két órán keresztül kitenni magunkat már veszélyes, közvetlen a fülünk melletti sziréna hangja vagy egy mellettünk robbanó petárda azonnali károsodást okozhat.

Ha túl nagy a zaj

Ha bármilyen hang megrezegteti a levegőt, az éri el a külső fület. A fülkagyló a hallójárat felé tereli a hangokat, melyek rezegtetéssel hozzák működésbe a dobhártyát, és ez utóbbi rezgését a hallócsontocskák továbbítják a csigáig. Itt találjuk az extra módon érzékeny szőrsejteket, és innen az idegi ingerületek a hallóidegeken keresztül érik el az agyat. A belső fülben található érzékeny szőrsejtek az itt keletkező ingert a hallóideg-pályákon továbbítják az agykéreg irányába.

A szőrsejtek érzékenyek a nagy mozgásokra. A nagyobb hangerő jobban megmozgatja a belső fülben lévő folyadékot, és ez károsíthatja a szőrsejteket, amelyek ilyen állapotukban már nem küldenek olyan jeleket az agyba, mint kellene. A fülben hallható csengés vagy fülzúgás a zaj okozta hallásvesztés korai jele. A sérült szőrsejteket nem lehet megjavítani.
De szó sincs róla, hogy csak a fülünk bánhatja a zajt!
A zaj fáradtabbá és morcosabbá tehet. Ezenkívül magas vérnyomást, gyorsabb pulzust, alvási problémákat eredményezhet, csökkenti a koncentrációt, ezáltal az elvégzett munka minőségét és mennyiségét is. Jó hír, hogy mindezt megelőzhetjük! Itt az ideje, hogy a 3M fülvédő és 3M fültok termékek előnyeit megismerje.

Zajvédelem füldugó és fültok segítségével

A jó tanácsok mellett – ne tegye ki magát hosszas, nagyobb decibelű zajforrásnak – ugyanis más lehetőségei is vannak a halláskárosodás megelőzésére. Ha munkája miatt nagyobb zaj éri az átlagosnál, akkor használjon fülvédő eszközöket!
A füldugók viszonylag olcsók és sokféle felhasználást tesznek lehetővé. Anyaguk szilikon, habszivacs és viasz is lehet, a 3M fülvédő füldugók például lágy, hipoallergén habból készülnek, tehát higiéniai megfontolásoknak is eleget tesznek. Akad köztük fix alakú, de összenyomható és zsinórral felszerelt változat is. Az SNR típusú füldugók pedig hármas szigetelést biztosítanak.

A fültok típusú hallásvédő eszközöket a hétköznapi életben leginkább a fejhallgatókkal azonosítjuk. A professzionális munkavégzéshez azonban olyan fültokok vásárolhatók, amelyek sisakra szerelhetők, pehelykönnyűek, és puha, széles és kényelmes párnáikkal csökkentik a fülre ható nyomást hosszabb használat esetén is. A 3M Optime fültokja akár 26 decibellel képes csökkenteni a zajártalmat. Ennél is komolyabb környezetben használatos a 3M™ PELTOR™ Optime II nagy teljesítményű hallásvédő, amit kifejezetten az extrém zajos, speciális, ipari munkakörnyezetekhez fejlesztettek ki (repülőterekre, erőművekbe vagy nyomdákba).
A gyerekekről sem feledkeznek meg a gyártók: ugyancsak a 3M kínálatában elérhetőek a H510AK-442-vel kezdődő nevű termékek, amelyek rózsaszínben és neonzöldben is kaphatók.

Egyéb munkavédelmi eszközök

Amit megkap a fül, azt ne vonjuk meg a szemtől sem!
Munkájuk, hobbijuk miatt sokaknak kell óvniuk látásukat. Sportos, kényelmes és könnyű védőszemüvegek tucatja áll mindazok rendelkezésére, akiknek gyakran van szükségük arra, hogy óvják a szemük épségét.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki