Tökéletes tisztaság: a mikroszálas törlőkendő

2021. november 08.
Tökéletes tisztaság: a mikroszálas törlőkendő Tökéletes tisztaság: a mikroszálas törlőkendő

A belső környezetünk tisztántartása mind a magán emberek, mind pedig a szervezetek számára igen lényeges kérdés. Senki sem szeretne olyan irodában dolgozni és olyan otthonban élni, ahol újjal lehet rajzolni a porrétegbe. A tökéletes tisztaság azonban csak akkor érhető el, ha a szennyeződés elleni küzdelemben a legjobb hadsereg verbuválódik össze. Ennek a csapatnak mindenképpen tagja a mikroszálas törlőkendő is. Hogy miért? Megmutatjuk! 

Mi az a mikroszálas törlőkendő?

A mikroszálas törlőkendőket mesterséges anyagokból előállított mikroszálak alkotják, melyek fő komponensei a műanyagok csoportjába sorolandó poliészterek és a poliamidok. Előbbi felel azért, hogy a kendővel lehessen súrolni, illetve ez az, amivel az olajos-zsíros szennyeződés ellen fel lehet venni a kesztyűt. A poliamidnak köszönhetően a kendő szálai gyorsan száradnak, így pillanatok alatt képes felszívni a felesleges nedvességet.

Mikroszálas törlőkendő

A mikroszálas kendők minősége különböző lehet, ezt a szálsűrűség mutatja meg. Minél magasabb a törlőkendőn feltüntetett gsm vagy g/nm érték, annál jobban felszívja a nedvességet. A legtöbb ilyen törlőkendő univerzálisan használható, igen sokoldalúan, de vannak speciálisabb kivitelek is, mint például azok, amelyek polírozásra a legideálisabbak. A kendők minősége és ára igen változatos, így érdemes felmérni a választékot először.

A hagyományos és a mikroszálas törlőkendő közötti legnagyobb különbség, hogy a klasszikus megoldással úgy lehet megtisztítani a felületet a portól, hogy azt magunk előtt toljuk, és gyűjtjük össze, a mikroszálas kendő ezzel szemben a mikroszál közé zárja a szennyeződést. Ha pedig „megtelik”, vagyis már nagyon koszos, akkor ki kell mosni, tisztítani. 

Szárazon vagy nedvesen

A mikroszálas törlőkendő jellegzetessége, hogy szárazon és nedvesen is használható. Amikor szárazon használják, akkor a port a statikus elektromosságnak köszönhetően lehet megregulázni. A szemek ugyanis a kendőhöz tapadnak, nem szállnak, kavarodnak fel a levegőben. Ez az a tulajdonsága, ami miatt allergiás emberek számára kifejezetten ajánlott.

Az ilyen kendők szárazon a portalanításon túl alkalmasak a tárgyak, felületek fényesítésére is. Jól alkalmazhatók bútorokon, elektronikai készülékeken, például TV képernyőn, monitor felületén, az autó műszerfalán, de különféle dísztárgyakon, festményeken is.

Ha a kendő nedves, akkor a tisztítóhatás a nedvszívó képesség segítségével érhető el. A törlő a szennyeződést felszívja, maga után pedig egy hamar megszáradó, leheletnyi vékony vízréteget hagy. Ilyen formában remekül szuperál a konyhai és fürdőszobai eszközök, felszerelések, illetve ajtók, ablakok tisztítása esetén.

Hogyan használd?

Egyszerűen töröld végig a kívánt felületet a kendővel, ha pedig már elegendő kosz gyűlt össze rajta, akkor jön a tisztítás, vagyis a mosás. Ez elvégezhető kézzel és mosógép segítségével is. A kézi mosás esetén egy kis mosószer vagy kevés folyékony szappan adagolásával, langyos vízbe kell beáztatni a kendőt, leöblíteni, kirázni és kiteregetni.

Amennyiben a mosás gépi, arra kell ügyelni, hogy ne kerüljön fehérítő és öblítő a gépbe. Ha lejárt a program, akkor az előzőhöz hasonlóan érdemes kirázni és kiteríteni a kendőt.

A mikroszálas törlőkendő

5 jó tanács a használathoz

  1. Ha vizesen használod a törlőkendőt, akkor törekedj arra, hogy minél több nedvességet kipréselj belőle, ellenkező esetben ugyanis kevesebb szennyeződést tud magába szívni. Kicsavarni azonban nem szerencsés, hiszen ha valaki nem körültekintő, akkor a mikroszál könnyedén károsodhat. Öblítésnél mindig meleg vizet használj, mivel a mikroszálak így képesek kitágulni, és könnyedén meg lehet szabadulni a bennrekedt szennyeződésektől.
  2. Ne használj tisztítószereket a mirkoszálas törlőkendő mellé, mivel ezek a kendő felületének állagán változtatnak, összetömörítik azt (Habár tény, hogy manapság már léteznek nagy teljesítményű törlőkendők is, melyekre ez a tanács nem vonatkozik, bátran használhatók tisztítószerrel együtt is). Ugyanez igaz abban az esetben is, ha a kendőt valamilyen pamut anyaggal mosod.
  3. A mikroszálas kendőt tilos öblítő használatával mosni, szárítani alacsony fokon lehet szárítógépben, fűtőtesten pedig nem ajánlott. A textil lágyítására használt anyagok különösen kerülendők, ezek ugyanis a statikus elektromosságot is megszüntetik.
  4. Idő kell ahhoz, hogy az ilyen típusú törlőkendő kifejtse hatását, előbb ugyanis a különféle tisztítóanyagok maradékait kell eltávolítani aztán jöhetnek a szennyeződések.
  5. A kendőt finoman kell a felülethez érinteni, határozott mozdulatokkal, de nem túl erősen. Így tudja kifejteni a legjobb hatását.

A profi takarító eszközök esetén ma már igen színes palettáról lehet válogatni. Jobbnál jobb tisztítószerek és tisztítókendők érhetők el a mézeskendőtől az egészen profi, nagy teljesítményű mikroszálas kendőkig. Nézz körül a Flanker kínálatában!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki