Kültéri csúszásgátló szalag

2021. december 15.
Kültéri csúszásgátló szalag Kültéri csúszásgátló szalag

Egy nemrég közzétett KSH statisztika szerint az otthoni halálos kimenetű balesetek kétharmada esés, csúszás és botlás következménye. A biztonságos környezet kialakítása mind otthon, mind pedig azon kívül rendkívül fontos, a megfelelő óvintézkedésekkel ugyanis elkerülhetők a szerencsétlen balesetek. Ebben a beltéri és kültéri csúszásgátló szalag igen jelentős szerepet játszik. Nézzük, mit kell tudni róla!

Beltéri és kültéri csúszásgátló szalag

A beltéri és kültéri csúszásgátló szalag feladata, hogy a csúszós felületeken biztonságossá tegye a közlekedést esőben, hóban, akkor, ha a felületet nedvesség éri. A gyerekek, idősek számára ilyen körülmények között különösen nehéz a közlekedés, az egyensúly megtartása igazi kihívás. Ezek a szalagok segítenek abban, hogy az elcsúszás, elesés ne következzen be, mivel nem hagyják, hogy a talp megcsússzon.

 Kültéri csúszásgátló szalag

Egy csúszásgátló szalag öntapadós felülete segítségével rögzül a burkolaton. Jellemzően egy nagy rugalmassággal bíró PVC szalag adja az alapját, amire alumínium-oxid kristályrétegek kerülnek különböző mennyiségben, attól függően, hogy milyen típusról van szó. Ezek a kristályok érdes, karcos, kopásálló réteget képeznek, ami a csúszást elkerülhetővé teszi.

Hol szükséges a csúszásgátló szalag elhelyezése?

Az mondhatjuk, hogy mindenhol, ahol a felület anyaga ezt szükségessé teszi. Mind kültéren, mind pedig beltéren használhatók ezek a szalagok. A leggyakrabban lépcső felületére, rámpára helyezik el őket, de akár egy sima vízszintes felületen is jó szolgálatot tehetnek, amennyiben a felszín önmagában vagy vízzel érintkezve csúszóssá válik. Felragaszthatók márványra, műkőre, fa felületre, de akár kerámiára és simított betonra is.

Csúszásgátló szalag minden igényre

A különféle csúszásgátló szalagok más-más helyzetekben bizonyulnak a legjobb választásnak. Ma már rengeteg típus elérhető, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy melyik tekercset tesszük be a virtuális kosarunkba vagy vesszük le a polcról a boltban. Vegyük sorra a leggyakoribb típusokat!

Szalag és lap

A burkolat csúszásmentes felülete öntapadós szalagok és lapok segítségével is elérhető. A lapok és a szalagok tulajdonságai megegyeznek, így a körülmények és a felragasztani kívánt felület mérete döntik el leginkább, hogy melyik változat a szerencsésebb választás.

Normál érdességtől az extráig

A normál erősségű szalagok könnyen felragaszthatók és igen tartósak. Mivel PVC lapok képezik a szalag alapját, így a nedvesség hatására nem áznak fel. Három érdességi fokozat létezik a normál, a fokozott és az extra, a veszélyesség foka határozza meg, hogy melyiket érdemes választani.

Alapvetően azt lehet mondani, hogy ahol normál gyalogosforgalom zajlik, ott elegendő a normál érdességű szalag. Természetesen érdesebb változatot is fel lehet helyezni, az azonban kevésbé kopásálló, így rövidebb idő alatt szükség lesz a szalag cseréjére.

Az ilyen szalagok lépcső felületére, állványokra, a létrák fokaira, bejáratokhoz, különféle gépekre, járművekre helyezhetők fel, hogy a felületükön a közlekedés biztonságosabb legyen.

Az extra érdes felszínű szalagot leginkább olyan helyeken érdemes lehelyezni, ahol a normál csúszásgátlókon található kristályok méretei nem elegendő, például olyan rámpán, amelyen nagyobb gépek, targoncák közlekednek.

Gumis

A gumis szalagok és közepes rugalmasságú szalagok leggyakrabban uszodákban, fürdőkben, fürdőszobákban, zuhanyzókban kerülnek a burkolatokra. Ezek közepesen barázdáltak és kifejezetten jól teljesítenek nedves környezetben.

A szalagok beltéri és kültéri felületre egyaránt felhelyezhetők, utóbbi esetben azonban érdemes arra ügyelni, hogy +10C° feletti hőmérsékletű felületre kerüljön fel a szalag.

Felületre alakuló

Az alumínium alapú csúszásgátló szalagok előnye, hogy sokkal könnyebben alakulnak a felszín sajátosságaihoz, ahhoz idomulnak, formálódnak. Ezt a megoldást leginkább akkor alkalmazzák, amikor a padló felülete fém, ami leggyakrabban ipari környezetben fordul elő.

Felhelyezésük ugyanolyan egyszerű, mint a műanyag (PVC )alapú szalagoké: az öntapadós kialakításnak köszönhetően, csupán rá kell simítani a fém felszínre, majd pedig rányomni azt, és a mintázathoz simítani.

Vészjelző színek

Az öntapadó csúszásellenes szalagok színükkel a veszélyre hívhatják fel a figyelmet. Amennyiben fontos a feltűnőség, a fekete-sárga csíkozás színkombináció egy kifejezetten jó választás, ez ugyanis az arra közlekedők számára jelzi, hogy érdemes fokozott óvatossággal és körültekintéssel áthaladni a felületen.

Átlátszó

Előfordulhat, hogy egy szép, különleges padlófelülettel van dolgunk, amit nem lenne ildomos eltakarni a csúszásgátló szalagokkal, de mégis, valamilyen formában gondoskodni szeretnénk a biztonságról. Az csúszásgátló szalagok szerencsére átlátszó kivitelben is készülnek, így nem kell az esztétika miatt lemondani a biztonságról.

 A kültéri csúszásgátló szalag

Foszforeszkáló

Léteznek a sötétben zöldesen világító szalagok is, amelyek a nappali világosságban „feltöltődnek”, éjszaka pedig zöldes-sárgás fényükkel segítik a tájékozódást. Ezek különösen hasznosak olyan helyeken, ahol gyakran kell sötétben vagy félhomályban közlekedni.

Gyenge ragasztóval ellátott

A csúszásgátló szalagoknak létezik olyan változata is, amit gyengített ragasztócsíkkal látnak el. Ennek előnye, hogy nem hagy nyomot, a felület a szalag eltávolítását követően tiszta marad. Hátránya azonban, hogy a kevésbé tartósak. Éppen ezért, olyan esetekben javallott a használata, ahol érzékeny a felület és csupán ideiglenesen kell gondoskodni a csúszásmentes felületről.

Alumínium lapra felvitt szalag

Vannak olyan esetek, amikor a felület miatt nem szerencsés az öntapadós szalagot választani, például ha egy rácsos lépcsőre szeretnénk csúszásgátló szalagot ragasztani. Ebben az esetben ideális választás az alumíniumlapokra felvitt csúszásgátló szalag, amit csavarokkal lehet a felszínhez erősíteni.

A csúszásgátló szalagok feladata, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést mind az emberek, mind pedig a gépek számára. Használatuk lakossági és ipari környezetben is egyaránt indokolt, sőt még otthon, a saját lakásunkban is gondoskodhatunk a család biztonságáról ezekkel a könnyen felhelyezhető szalagokkal.

 

Még több cikk a témában

A ragasztószalag adagoló használata

A ragasztószalag adagoló használata

Univerzális ipari megoldások

Autó karc eltávolítás otthon

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki