A hegesztés védőfelszerelései

2022. december 07.
A hegesztés védőfelszerelései A hegesztés védőfelszerelései

Számos veszély leselkedik arra, aki nap mint nap foglalkozik hegesztéssel. Ez egy meglehetősen rizikós és nagy precizitást igénylő tevékenység, hiszen akár néhány milliméteres tévedés is tönkre teheti az egész munkát. A körültekintés nemcsak az eredmény szempontjából lényeges, hanem a biztonság tekintetében is. A munkavédelem szabályai és a hegesztés védőfelszerelései gondoskodnak arról, hogy a munkálatot végző ember és a környezete is teljes biztonságban legyen. Mi a megfelelő ruházat hegesztés során és milyen a jó minőségű hegesztő védőfelszerelés? Ennek jártunk utána!

Mik a hegesztés védőfelszerelései?

A következőkben sorra vesszük, hogy milyen védőfelszerelések közül válogathatnak azok, akik a hegesztés során gondoskodnak a biztonság körülményeiről és szeretnék megóvni a testi épségüket. Jönnek tehát a hegesztés védőfelszerelései.

 hegesztés védőfelszerelései

A pajzs

A hegesztés során a pajzs alapfelszerelés. Léteznek úgynevezett kézi pajzsok és fejpajzsok is, amik kiválóan védik az arcot. Eközben azonban a látást nem zavarják, látómezőjük ugyanis általában 90x110 cm és fényszűrő betétet is tartalmaznak. Ma már olyan speciális termékeket is kaphatunk, amik a fényre vagy a mágneses hatás érzékelésére besötétednek, illetve vásárolhatunk hozzájuk kiegészítőket, például takaró lemezt is.

A kötény

A védőeszközök közé tartozik a kötény is, ami önmagában ugyan nem nyújt elegendő védelmet, kiegészítőként azonban jól funkcionál. A kötény biztosítja a kényelmes mozgást, nem korlátoz, karvédővel, hegesztőkabáttal kiegészítve jó kombináció.

Az öltözék

Aduász ruhadarab az overál, ami kényelmes, befedi a testet és még praktikus is a sok-sok zsebnek köszönhetően. Megóvja a testet a külső hatásoktól és kényelmesen lehet aláöltözni hidegebb időben, mivel egy aláöltöző gond nélkül elfér az overál alatt. A munkaruhát minden esetben az végzett tevékenység és a körülmények alapján célszerű megválasztani, így ha nem fedett helyen dolgozunk, akkor számolni kell a tűző nappal, az esővel, a széllel, az időjárási tényezőkkel. Jó szolgálatot tehet például a sapka, ami nyáron a nap, télen pedig a szél és a hideg ellen nyújt védelmet. Léteznek úgynevezett tűzvédő takarók is, amik a kipattanó szikra következményeitől védelmet.

A cipő

Bármilyen munkáról is legyen szó, a cipő a legtöbb esetben a védőfelszerelések alappillére. Ennek oka egyfelől, hogy a nem megfelelő lábbeli komoly mozgásszervi panaszokat okozhat, arról nem is beszélve, hogy a külső hatásoktól a lábakat meg kell óvni. Fontos, hogy a cipő talpa ne csússzon, jól tapadjon és az is, hogy megfelelően tartsa a lábat. A védelmi cipők és bakancsok közül célszerű olyan mellett dönteni, ami fűzős, ezeket ugyanis kényelmesebben lehet a lábhoz igazítani, illetve lényeges szempont az is, hogy a cipő vízlepergető-e. A hegesztéshez választhatunk kifejezetten hegesztő bakancsot, ami teljeskörűen védi a lábat a külső hatásoktól.

A kesztyű

Ha már a végtagoknál tartunk, nemcsak a lábat kell óvni, hanem a kezeket is! A munkafolyamat során többféle kesztyűt is célszerű használni: a fogás, a tárgyak mozgatása, a kisebb és finomabb mozdulatok egyszerűbben elvégezhetők egy vágásálló kesztyűben, míg konkrétan a hegesztés alatt ajánlott inkább bőrkesztyűt viselni. Előbbi kényelmesebb viselet, könnyebben lélegzik alatt a bőr, kopásállóság és tapadás tekintetében kiváló, utóbbi viszont a biztonság szempontjából előnyösebb és a hőhatástól is jobban véd.

A légzésvédők

Bizonyos esetekben szükség lehet úgynevezett légzésvédőkre, például maszkokra, betétes félállarcokra, ami megvéd a hegesztett anyagokból kipárolgó káros vegyületek, füstök ellen. A felszabaduló gázok negatív hatásait a megfelelő szűrőbetétekkel ellátott félálarcok és frisslevegős pajzsok segítségével lehet kivédeni. A légzésvédőkhöz akár fültokot is lehet erősíteni különféle kiegészítők segítségével.

A szemvédők

A hegesztés során célszerű a szem védelmére gondolni. Az olyan munkavédelmi kiegészítők, mint a szemvédők az infravörös és az ibolyántúli káros sugarakat védik ki és óvják az arcot a hőhatástól. A hegesztés körülményei határozzák meg, hogy milyen intenzitású védelemre van szüksége a szemnek.

 hegesztés védőfelszerelései

Milyen a jó hegesztő védőfelszerelés?

Láthatjuk, hogy igen sokféle védőfelszereléseket lehet beszerezni a hegesztéshez. Ennek ellenére sokan úgy gondolják, hogy a pajzs és esetleg egy kötény viselése elegendő. Valójában azonban arra kell törekedni, hogy amennyire csak lehet burkoljuk be a testet, védve ezzel a pattanó szikra hatásaitól.

A hegesztőruha tekintetében fontos, hogy az alapanyaga megfelelő legyen, illetve a varratok is erősek legyenek. Alapkövetelmény, a lángálló munkavédelmi ruházat, ahogy az is, hogy a sugárzó hővel szemben védelmet nyújtson, a fröccsenő anyagoknak, például a megolvadt fémnek ellenálljon. Fontos, hogy az anyag és a varratok a megfelelő szakítóerőt állják és az elektrosztatikai tulajdonságaik is kiválóak legyenek.

A hegesztőruhák kiválasztása során elsősorban a biztonság szempontját kell kiemelten kezelni. A kiegészítőkön, ruhadarabokon nem érdemes spórolni, hiszen az ember egészsége, munkaképessége foroghat kockán.

 

Még több cikk a témában

Fóliázó szerszámok

Fóliázó szerszámok

Univerzális ipari megoldások
Csiszológép: fajták és használatuk

Csiszológép: fajták és használatuk

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki