A képernyővédő fólia felhelyezése

2022. május 13.
A képernyővédő fólia felhelyezése A képernyővédő fólia felhelyezése

A táblagépek, okostelefonok és egyéb érintőképernyős eszközök kijelzőinél nem ritka, hogy a felület megsérül. Elég egy óvatlan mozdulat és máris megvan a baj, a képernyő megkarcolódik, betörik. Szerencsére van megoldás, a védőfóliával elkerülhető a sérülések egy része. Lépésről lépésre bemutatjuk, hogy hogyan történik a képernyővédő fólia felhelyezése.

A képernyővédő fólia feladata, hogy óvja a kijelző monitort a sérülésektől, a nedvességtől, az ütésektől, karcolásoktól. Nem éri meg ezen spórolni, az elektronikai eszközök ugyanis egyre drágábbak, a fólia segítségével, egy kis ráfordítással bizony sokat lehet tenni azért, hogy sokáig használhatók legyenek. Érdemes azonban körültekintően választani, ha ugyanis valaki párszáz forint kedvéért választja a gyengébb minőséget az könnyen ráfaraghat.

Képernyővédő fólia felhelyezése

A képernyővédő fólia felhelyezése

A képernyővédő fólia felhelyezése elsőre egyszerűnek tűnhet, valójában azonban nagy figyelem kell hozzá. Első lépésként érdemes egy csendes és nyugodt helyet keresni, ahova kényelmesen le tudsz ülni, letenni stabilan a telefont, ahol van elég fény. Az asztal legyen tiszta, a felülete sima, sőt az is előnyös, ha olyan felső van rajtad, amiből nem tud szösz kerülni a kijelzőre.

Ha a környezetet felkészítetted és megmostad a kezedet is, akkor jöhet a fólia felhelyezése. A védőfólia mellett általában a csomagolás tartalmaz antisztatikus törlőkendőt, ezzel alaposan töröld át a kijelzőt. Minden szennyeződést, port, foltot távolíts el a törlőkendő segítségével. Akkor jó, ha a folyamat végére a kijelző por és vízmentes, a fény felé fordítva pedig semmit nem látsz, csak a tiszta felületet.

Lényeges, hogy a tisztítást közvetlenül a felhelyezése előtt végezd el, így minimalizálhatod annak esélyét, hogy időközben kerüljön rá szennyeződés. Távolítsd el a fólia védőfóliáját és óvatosan pozícionáld az okostelefon fölött. Ha megvan, akkor helyezd rá a kijelzőre fentről lefelé haladva szépen, lassan.

A felhelyezés telefonra és monitorra ugyanúgy történik, utóbbinál azonban nehezebb dolgunk van, mivel nagyobb felületről van szó.

A légbuborékok

A védőfólia felhelyezésekor olykor kis levegőbuborékok szorulnak a kijelző monitor és a fólia közé. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy egy kártya vagy valami hasonló, de nem éles tárgyat határozott mozdulatokkal végig húzol a légbuborék fölött, így tolod szépen lassan a fólia széle felé, míg végül eltűnik.

Amennyiben a buborék a képernyő közepén helyezkedik el, akkor is próbálkozhatsz ezzel a technikával, de előfordulhat, hogy nem jársz sikerrel. Minél távolabb van a nem kívánatos buborék a szélektől, annál nehezebb a dolgunk. Ilyen esetben érdemes levenni az egész fóliát, tudni kell azonban, hogy ennek során akár meg is sérülhet a fólia és előfordulhat, hogy újat kell beszereznünk. Ha meg tudunk barátkozni a kis buborék jelenlétével akkor nem biztos, hogy megéri kockáztatni.

A nedves felhelyezés

Léteznek olyan üvegfóliák, amelyekhez egy ragasztóanyag is jár. A folyamat ebben az esetben is úgy kezdődik, mint a száraz felhelyezés esetén, a kijelzőt alaposan meg kell tisztítani, a különbség, hogy kapunk ehhez egy speciális spray-t. Ezzel aztán nemcsak a kijelzőt kell megnedvesíteni, hanem a védőfólia mindkét oldalát is. Ezt követően jön a fólia pozícionálása és felhelyezése, majd a  két réteg közé szorul víz eltávolítása, kiszorítása. Ha fent a fólia, akkor meg kell várni, hogy teljesen megszáradjon, csak ezt követően használható az okostelefon.

Képernyővédő fólia felhelyezése

Adatvédelem mindenek felett

A telefonokat, tableteket védő fóliák alapvető funkciója, hogy óvják a készülékeket a mechanikus hatásoktól. Ma már azonban ennél több szerepet is betölthet egy egyszerű fólia. Léteznek ugyanis, úgynevezett adatvédelmi vagy betekintésvédő fóliák, amik megakadályozzák, hogy a mellettünk állók beleolvassanak abba, ami a kijelzőn van.

Ezek a speciális fóliák igen hatékony védelmet nyújtanak a 60 fokos látószögön kívüli oldalnézet esetén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha például a buszon utazunk és éppen céges e-mailekre válaszolgatunk, akkor a mellettünk ülő kíváncsiskodó nem látja majd a képernyőn azt, mint mi, így nem tud hozzájutni az érzékeny adatokhoz, információkhoz.

Ezek a fóliák nemcsak adatvédelmi szempontból fontosak, de védik is a kijelzőt a porral és a karcolásokkal szemben. Így mind az adataink, mind pedig a készülék biztonságban lehet.

Az adatvédelmi fóliák számos kivitelben léteznek , ahogy a normál védőfólia esetén, itt is az okostelefon típusa szerint kell más-más modellhez nyúlnunk. Vannak például kifejezetten iPhone 6 Plus/6S Plus/7 Plus/8 Plus eszközhöz gyártott fóliák, de találhatunk a Google Pixel 3-hoz is védőfóliát.

Kattints, és szerezz be védőfóliát a Flankertől a telefonodra és a laptop monitorodra!

Még több cikk a témában

A szálerősített ragasztószalag

A szálerősített ragasztószalag

Univerzális ipari megoldások
Pillanatragasztó a biztos kötéshez

Pillanatragasztó a biztos kötéshez

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki