Miért hasznos a betekintésvédő fólia monitorra?

2022. február 15.
Miért hasznos a betekintésvédő fólia monitorra? Miért hasznos a betekintésvédő fólia monitorra?

Az IT területén a legnagyobb kihívást a biztonság jelenti. Egyes felmérések szerint a különféle informatikai incidensek 95%-a emberi mulasztásra vezethető vissza. Ezt példázza, hogy az IT biztonság, így az adatvédelem gyenge láncszeme maga az ember. Sokan nem is gondolják, hogy milyen sok kockázatot rejt magában már az is, ha valaki nyilvános helyen dolgozik céges adatokkal, vagy éppen levelezést folytat. A betekintésvédő fólia monitorra felhelyezve segít a veszély elhárításában, megvédi adatainkat az illetéktelen tekintetektől. Nézzük, hogyan működik!

A távoli munkavégzés egyre népszerűbb idehaza is. Sokan ezt egy kalap alá veszik a home office-al, pedig a távoli munkavégzés esetén egyáltalán nem biztos, hogy a munkatárs az otthonában dolgozik. Lehet bárhol, egy kávézóban, egy közösségi irodában, de akár ülhet éppen a vonaton is, miközben online végzi a munkáját.

Betekintésvédő fólia monitorra

Azt gondolhatnánk, hogy a biztonságos és gördülékeny távoli munkavégzéshez mindössze egy notebook kell. Technikailag ez igaz, ahhoz azonban, hogy a biztonsági feltételek is teljesüljenek, nem árt néhány dologra odafigyelni. Ilyen például, hogy megfelelő jelszóval védjük a gépünket, biztonságos hálózathoz csatlakozzunk és gondoskodjunk arról, hogy illetéktelenek ne tudjanak belelesni a laptopunkba. Utóbbi problémára nyújt megoldást a betekintésvédő fólia a monitorra elhelyezve.

Betekintésvédelem egy fólia segítségével

A betekintésvédő fólia egy olyan fólia, amit a monitorra kell helyezni, ezzel megakadályozható, hogy bárki beleolvasson abba, amit éppen nézünk, írunk. A fólia működése igen egyszerű! Valójában egy szűrőről van szó, ami vékony lapokból áll. Ezek a lapok szemből nézve teljes betekintést engednek, oldalról viszont megakadályozzák a monitoron megjelenő szöveg elolvasását. Nagyjából 60 fokos az a szög, amin belül látható a képernyő teljes tartalma, e tartományon kívül a fólia betekintésvédő funkciója aktiválódik.

A betekintésvédő fólia több méretben is kapható. Vannak olyanok, amelyeket kifejezetten Windows notebookokhoz méreteztek és olyanok is, amiket a MacBookokhoz. Sőt ma már ilyen adatvédelmi szűrő egy okostelefon kijelzőjén is könnyedén elhelyezhető. A képernyőméretnek megfelelő méretű fólia biztonságossá teszi a munkát és biztosítja az adatvédelmet nyilvános helyeken is.

A betekintésvédő fólia mágnessel tapad a monitorhoz. A Windows laptopok esetén két kis mágnest kell a képernyő két széléhez erősíteni, ezekhez illeszkedik majd maga az adatvédő fólia. A MacBookon esetében egyszerűbb a helyzet még ennél is, köszönhetően annak, hogy ezeknek a laptopoknak a monitorja gyárilag tartalmaz egy mágnescsíkot. Így csupán annyit kell tenni, hogy a képernyő szélére beépített mágneses részhez rögzítjük a védőfóliát.

Milyen előnyökkel bír a betekintésvédő fólia monitorra?

A betekintést meggátló fóliák használata roppant egyszerű. Nem kell sokáig bajlódni a felhelyezéssel, csupán néhány precíz mozdulatra van szükség. Hasonlóan, az adatvédelmi szűrő eltávolítása is játszi könnyedséggel megtehető. Köszönhetően annak, hogy a fólia ennyire vékony, nem okoz problémát a laptop bezárásakor sem.

Ezek a plusz rétegek amellett, hogy a vizuális adatlopásoknak elejét veszik, védik a képernyőt a portól és a karcolásoktól is. A fólia egyébként mindezen felül a szemet is óvja, csökkenti ugyanis a kékfény mértékét (nagyjából 30%-kal), illetve megszünteti a tükröződéseket is.

 A betekintésvédő fólia monitorra

Mikor érdemes ilyet használni?

A kérdésre egyszerű válaszolni: bármikor, amikor nem otthon vagy az irodában vagyunk, illetve azokban az esetekben is, amikor olyan emberek tartózkodnak körülöttünk, akiknek semmi köze a személyes és céges adatainkhoz. Nézzünk néhány példát!

Nyilvános helyen, például kávézóban

A zsúfolt helyek az adatvédelem szempontjából igen rizikósak. Bár sokan szeretnek kávézókból dolgozni, számolni kell azonban azzal, hogy itt aztán tényleg bárki rápillanthat a monitorra és olyan információkat tudhat meg, amiket nem kellene.

 Utazás közben

Az utazás egy olyan szituáció, amikor az ember korlátozva van a tevékenységében. Legyen szó vonatról, buszról vagy éppen repülőről egy meghatározott helyen kell ülni és lehetőleg olyan tevékenységet folytatni, ami nem zavarja a többi utast. Sokan szeretnek dolgozni utazás közben, mivel így két legyet üthetnek egy csapásra: eljutnak A-ból B-be és még a feladataikkal is haladnak.

Ezekben az esetekben szorosan ülünk egy másik utas mellett, aki egyetlen pillantással értékes információkhoz juthat hozzá, amennyiben nem gondolkodunk a betekintésvédelemről.

Open office-ban

Az open office-ok, vagyis nyílt terű irodák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, jóllehet ma már tudjuk, hogy sok szempontból nem is annyira előnyösek. Például az adatvédelem vizsgáján is elbuknak. Ha ugyanis a munkatársak nem használnak betekintésvédő fóliát, a munkahelyi védelem nincs meg, akkor a mögöttük, körülöttük ülő kollégák könnyedén ráláthatnak a monitorra.

Annak ellenére, hogy az információt egy munkatársa olvasgatja, még nem biztos, hogy valóban köze van hozzá. Gondoljunk például bele, mennyire kényelmetlen tud lenni, ha a HR-es mögött ülő belelát a kollégák bértáblájába egy olyan szervezeti kultúrát képviselő cégnél, ahol a fizetés tabu téma.

Érzékeny adatok esetén

A betekintésvédelem megteremtéséről minden olyan esetben gondoskodni kell, amikor személyes adatok, esetleg érzékeny adatok vannak a gépen. Az egészségügy, az oktatás, a pénzügy mind-mind olyan területek, amelyek fokozottan szenzitív adatokat kezelnek. Például egy orvosi rendelő recepcióján a betegek adatai válhatnak prédává, míg egy kutatólaborban a friss kutatási eredmények, de az sem kellemesebb, ha a diákok értékelései szivárognak ki ilyen módon.

Az adatvédelmi szűrő segíthet tehát elhárítani azokat a helyzeteket, amelyekben az érzékeny és személyes adataink illetéktelen személyek birtokába kerülhetnek. Legyél körültekintő és helyezz betekintésvédő fóliát te is a monitorodra!

 

Még több cikk a témában

3M füldugó és fültok: óvja a hallását

3M füldugó és fültok: óvja a hallását

Univerzális ipari megoldások
A csiszológép használata

A csiszológép használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki