A pneumatikus csiszológép

2023. augusztus 10.
A pneumatikus csiszológép A pneumatikus csiszológép

A pneumatikus, vagyis levegős rendszerű szerszámok igen hatékonyak. A pneumatikus csiszolók segítségével a felületi hibákat, egyenetlenségeket lehet hatékonyan eltüntetni. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük tehát, hogy mi mindent kell tudni ezekről az eszközökről.

Mik azok a pneumatikus szerszámok?

A pneumatikus szerszámok levegős meghajtásúak. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kiépítenek egy levegős rendszert, amelyre különféle speciális eszközöket lehet csatlakoztatni, például vésőt, fúrót, sarokcsiszolót, tűzőgépet, ütvecsavarozót vagy éppen szögbelövőt.

Az ilyen levegős rendszerek óriási előnye, hogy sokkal kedvezőbb áron kiépíthető az oszlopokra, amire aztán könnyedén rácsatlakoztathatók a különféle szerszámok.

pneumatikus csiszológép

A pneumatikus csiszológépek

A pneumatikus csiszoló egy olyan szerszámgép, amelyet általában az anyagok felületi egyenetlenségeinek csökkentésére és simítására használnak. A működési elve az, hogy a gép levegőnyomást használ az energia előállítására, amely által a csiszolófej forog, és így a csiszolóvászon, a csiszolókorong vagy csiszolópapír végez csiszolómozgást.

Ezek a pneumatikus csiszolók segítenek hatékonyan és eredményesen végezni a különböző csiszolási munkafolyamatokat. Használatuk előnyös, mivel a pneumatikus energiaforrásnak köszönhetően erőteljesek és megbízhatóak.

A pneumatikus csiszológépek fajtái

Excentercsiszolók

Az excentercsiszolók nagyon sokoldalúan használhatók, alkalmasak fa, fém és más anyagok felületeinek csiszolásához és polírozásához. A forgó-rezgő mozgásnak köszönhetően egyenletes csiszolást lehet végezni, legyen szó az erőteljesebb vagy finomabb csiszolásról.

Szalagcsiszolók

A szalagcsiszolók hosszirányú csiszolást végeznek, így alkalmasak nagyobb munkadarabok felületének igényes és egyenletes csiszolására. A gépek teljesítményét és a csiszolás minőségét az alkalmazott csiszolóanyag szemcsenagysága határozza meg.

Sarokcsiszolók

A sarokcsiszolók olyan sokoldalú szerszámgépek, melyeket különféle feladatokhoz lehet alkalmazni. Általában az anyagok felületeinek csiszolására és vágására használják. Kompakt, praktikus kialakításuk és különböző méretű tárcsáik lehetővé teszik, hogy szinte mindenféle anyaggal megbirkózzanak.

Rezgőcsiszolók

A rezgőcsiszolók szabálytalan rotációs mozgást végeznek, ennek köszönhetően kiválóan alkalmasak nagy felületek finomra csiszolására. Élek és sarkok csiszolására is használják. Kompakt és könnyű kialakításuk miatt kényelmesen kezelhetők és ideálisak olyan helyeken, ahol a hozzáférés korlátozott.

Egyenescsiszolók

Az egyenescsiszolók különböző méretű és típusú csatlakozóval rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a különféle csiszolókorongok vagy vágókorongok használatát. A csiszoló felhasználható fémek, faanyagok vagy más anyagok felületeinek csiszolására, simítására vagy levágására. A pneumatikus egyenes csiszolók különféle iparágakban és szakmákban széles körben használatosak, ilyenek például az autóipar, a faipar, a gépipar és az építőipar. Az ergonomikus kialakítás és a könnyű súly ráadásul lehetővé teszi a hosszabb ideig tartó fáradtság nélküli munkavégzést.

pneumatikus csiszológép

Pneumatikus csiszolók előnyei

Biztonság

A legtöbb esetben a csiszolószerszámokat a munkaterületen, a műhelyben használják, ahol összegyűlhet a por, kifolyhat valamilyen folyadék vagy éppen vezető fémek is lehetnek a közvetlen környezetben. Ezek mind veszélyforrást jelentenek, különösen akkor, ha elektromos eszközökkel dolgozunk. A pneumatikus csiszoló esetében viszont nem kell attól tartani, hogy megsérül a vezeték vagy véletlenül elvágják, sőt, maguk a készülékek sem jelentenek semmiféle elektromos veszélyt a használóikra.

Kompakt kialakítás

A pneumatikus szerszámokat, így a csiszolókat is jellemzően azért kedvelik, mert igen kompaktak, könnyen használhatók. Erősek, ennek ellenére a súlyuk kisebb, utóbbi annak köszönhető, hogy az alumínium váz tartós, acélból készült pneumatikus motort takar, a munkát pedig egy kompozit fogantyú teszi még kényelmesebbé.

Abból adódóan, hogy sokkal könnyebb, egyszerűbb  és gyorsabb is vele dolgozni, ezáltal a munkavégzés sokkal hatékonyabb. Összehasonlításképpen, míg egy elektromos csiszoló súlya valamivel több mint 3 kg, a teljesítménye pedig 710 W, addig a pneumatikus csiszoló alig 2 kg-ot nyom, és 1700 W teljesítményre képes.

Hatékony

A csiszológép legfőbb mutatója, hogy milyen az anyageltávolító-képessége, vagyis mennyi idő alatt képes eltávolítani a meghatározott mennyiségű csiszolandó anyagot. A csiszológépekre általánosan igaz, hogy a legoptimálisabb működés egy adott teljesítmény mellett érhető el. A modern eszközökön már állítani lehet a sebességet, így amikor ezt növeljük, akkor emelkedik a légáramlás, a fordulatszám és értelemszerűen a csiszolóanyag sebessége is.

Strapabíró

A pneumatikus csiszolók igen strapabírók, bírják a vágást, a köszörülést, sorjázást, alkalmasak a hegesztés előkészítésére, a varratok eltávolítására, csiszolásra. Az elektromos csiszolók több korláttal is bírnak, például nem alkalmazható nedves közegben és jelentősen ki vannak téve a por és a levegőbe jutó lecsiszolt részecskék negatív hatásainak. Ezzel szemben a pneumatikus készülékek sokkal strapabíróbbak, alkalmazhatók nedves környezetben és a por sem kezdi ki a motort. Ennek köszönhetően használatuk előnyösebb például öntödékben, ahol extrém hőmérsékleti viszonyok vannak, fúrótornyok esetében, ahol az víz, a só és a hideg jelent kihívást, szélmalomlapok gyártása során, ahol pedig a kompozit részecskék jelentenek fenyegetést.

Megbízható

A pneumatikus csiszolók jellemzője, hogy rettentően időtállók, tartósak és megbízhatók. Szerkezetük egyszerű, ami egyben azt is jelenti, hogy könnyű őket karbantartani szervizelni. Általánosságban elmondható, hogy 60-120 üzemóra után van szükség a karbantartásra, legalábbis a szénkefét mindenképpen érdemes cserélni. Amennyiben professzionális vagy ipari gépről van szó, a szénkefe cseréjére még ritkábban kerül sor, előbbi esetben 200 óránként, utóbbi esetben pedig 2000 óránként érdemes ezt elvégezni. Márpedig ha kevesebb a szerviz, akkor rövidebb ideig áll a gép, így üzemeltetése sokkal költséghatékonyabb.

A Flanker fő értékei a megbízhatóság, az együttműködés és dinamizmus. Ennek szellemében végezzük nap mint nap munkánkat és törekszünk arra, hogy a lehető legmagasabb minőségben kiszolgáljuk ügyfeleinket. Több mint 20 éve vagyunk a piacon és nyújtunk professzionális és komplex megoldásokat az ipari szereplőknek. Nézz körül a webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában

3M: az ipari termékek szakértője

3M: az ipari termékek szakértője

Univerzális ipari megoldások
Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

Az FFP 2 maszk és az FFP maszkok

Univerzális ipari megoldások
A képernyővédő fólia felhelyezése

A képernyővédő fólia felhelyezése

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki