Ablak sötétítő fólia autóban és az épületben

2022. szeptember 12.
Ablak sötétítő fólia autóban és az épületben Ablak sötétítő fólia autóban és az épületben

A nyári nagy melegben az ember amennyire csak lehet próbál elbújni a nap sugarai elől akkor is ha szabadtéren van, az autóban vagy éppen az otthonában. A napsütés ellen a leghatékonyabban az üvegfelület felszínére helyezett ablak sötétítő fólia alkalmazásával lehet védekezni. Ez a réteg a fényáteresztés szempontjából kiváló, emellett pedig az UV védelem és a napellenzés tekintetében is sokat segíthet. Ablakfóliázás leggyakrabban a gépjárművek és épületek üvegfelületein történik. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni ezekről a megoldásokról!

Mi az az ablak sötétítő fólia?

Az ablak sötétítő fólia egy vékony fóliaréteg, amit gyorsan és egyszerűen fel lehet helyezni az üvegfelületre. Mi lehet az oka annak, ha valaki a fóliázást választja?

  • Véd a túlzott hőtől: a napsugarak a zárt helyeket pillanatok alatt képesek felmelegíteni. Egy ingatlan esetén ez a meleg igen kellemetlen lehet, ha azonban autóról van szó, akkor akár életveszélyes is. Az ablakfólia azonban segít abban, hogy a felmelegedés lassabb legyen.
  • Véd az UV-tól: az ablakra felhelyezett üvegfólia a napsugárzás káros hatását, az UV-t is képes kiszűrni meglehetősen magas százalékban. Lényeges, hogy nemcsak a sötét színű fóliák hatásosak az UV védelem területén, hanem az átlátszók is!
  • Véd a kéretlen tekintetektől: a sötétített és színezett fóliák elejét veszik a betekintés adta problémáknak. Így illetéktelenek nem látják, mi van az üveg mögött, a betekintés pedig nem sarkallhat bűntettekre.
  • Hozzáad a dizájnhoz: mind az épületek, mind pedig az autók esetén sokat dobhat a designon a sötétített fólia.

Ablak sötétítő fólia járművek esetén

Magyarországon a törvény által szabályozott az utólagos sötétítő fólia használata. Az előírások szerint csak olyan fóliát lehet használni, ami H-engedélyszámmal és műbizonylattal rendelkezik. A B oszlop előtti üvegfelületekre olyan fóliát lehet felhelyezni, aminek a fényáteresztése legalább 70%, az oszlop mögött lévő üvegek esetén azonban nincsen ilyen jellegű korlátozás.

ablak-sotetito-folia2

Amennyiben az autófóliázás és az ablakfóliázás szabálytalan, a gépjármű elbukik a műszaki vizsgán, a fóliát pedig el kell távolítani. A sötétítés tehát akkor szabályos, ha rendelkezik engedélyszámmal és műbizonylattal is. 

Ablak sötétítő fólia épületek esetén

A fólia áldásos hatása, hogy felfogja a napsugarakat, lassítja a helyiség felmelegedését és biztosítja a betekintésvédelmet, ami nemcsak az autók esetén jön jól, hanem az épületeknél is. Az ablak feladata alapvetően, hogy átengedje a napfény és biztosítsa a kilátást, nem árt azonban, ha a belátás gátlásáról is gondoskodunk. Az ablakfólia remek megoldás lehet, hiszen kifelé zavartalanul látunk befelé azonban nem. Fontos megjegyezni, hogy a fényviszonyok ezt befolyásolják!

Az épületek esetén használt ablakfóliák többféle típusban elérhetők, van például olyan, ami tükrös és olyan ami sötétített. Ezek a fóliák a napfény több mint 80%-át az UV-nek pedig 99%-át visszaverik. Ez azzal is jár, hogy megóvhatjuk a káros sugarak hatásától a berendezési tárgyakat is.

ablak-sotetito-folia3

Az ablakfólia felhelyezés ragasztás útján történik. Az első lépés az ablakfelület alapos tisztítása, ez biztosítja, hogy minél szebben fel tudjuk helyezni a fóliát. A méretezés során pontosan le kell mérni az ablaküveget, majd kis ráhagyással ki lehet vágni a kívánt méretet. A levágás után jön a felhelyezés. Ehhez a fóliáról a védőréteget el kell távolítani, majd a felületet és a fóliát is benedvesíteni, így könnyebb lesz a pozicionálás. Először a széleket illesszük, majd egy simító segítségével középről kifelé haladva préseljük ki a fólia alól a vizet és a buborékokat. Végül a fennmaradt részeket távolítsuk el egy szike segítségével.

Az ablakfólia remek megoldás, hiszen könnyen és egyszerűen biztosítható a hő- és belátásvédelem. A fóliák széles kínálata érhető el a Flanker webshopban, kattints, és válogass a termékek között!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki