Ablakfóliázás házilag lépésről lépésre

2022. július 14.
Ablakfóliázás házilag lépésről lépésre Ablakfóliázás házilag lépésről lépésre

Az ablakfólia többek között az üvegfelületek dekorálását és védelmét szolgálja. Hatalmas előnye, hogy igen gyorsan, könnyen és egyszerűen fel lehet akár saját kezűleg is helyezni. Mai bejegyzésünkben megmutatjuk, hogy miként végezhető el az ablakfóliázás házilag!

Mire való az ablakfólia?

Az ablakfólia igen sok szerepet tölthet be, attól függően, hogy milyen típusú, színű fóliáról van szó. Vannak, akik dekorációs céllal helyeznek ilyen fóliát az ablak vagy az üveg felületére, vannak, akik azt szeretnék így elkerülni, hogy belássanak az üvegen keresztül a helyiségbe vagy az autóba, de vannak olyanok is, akik az árnyékolást igyekeznek segítségével megoldani.

A fólia tehát bármilyen üvegre felhelyezhető, legyen az a szoba ablaka, egy kirakat üvege, de akár egy térelválasztó falat is díszíthetünk ezzel a megoldással. Az ablakfóliák speciális fajtái azok, amelyeket kifejezetten autókhoz terveztek, ezekről itt olvashatsz bővebben!

 Ablakfóliázás házilag

Az ablakfólia jellemzője, hogy az UV sugárzás jó részét, akár 85%-át is kiszűri, ráadásul vannak olyan típusok is, amelyek árnyékolnak, így hozzájárulnak ahhoz, hogy az általuk határolt tér ne melegedjen fel. A fólia jellemzője, hogy strapabíró és hosszú élettartamú, így akár 10 évig is a felületen marad. Vízhatlan, így nem ázik fel, a felületet pedig egyszerűen lehet tisztítani. Lényeges, hogy a normál ablakfólia nem ugyanaz, mint a biztonsági fólia, előbbi egy esztétikai plusz, utóbbi védelmet is nyújt törés ellen.

Ablakfóliázás házilag

Az ablakfóliázás házilag könnyedén elvégezhető művelet, mindössze egy mérőszalagra, ollóra, egy simító eszközre és némi vízre lesz szükséged. Nézzük a folyamatot lépésről lépésre!

Nulladik lépés

Mielőtt a fóliához nyúlnánk az első és legfontosabb feladat a fóliázásra kerülő felület megtisztítása. Lényeges, hogy az ablak vagy üvegfelület mentes legyen mindenféle portól, szennyeződéstől, ne legyenek rajta zsíros ujjlenyomatok, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire tapad majd a fólia.

Első lépés: előkészítés

Vágj le a fóliából egy hozzávetőlegesen akkora darabot, mint amekkorára szükség lesz. Nem kell pontos méretek alapján vágni, arra azonban ügyelj, hogy ne legyen kisebb. Ha ez megvan, akkor víz használatával nedvesítsd be az üveg felületét. A legegyszerűbben ezt egy permetezős flakon segítségével éred el.

Második lépés: felhelyezés

Ezt követően az öntapadós fólia védőrétegét távolítsd el, majd nyomd a fóliát az üvegfelülethez. A felhelyezés során óvatosan járj el, hogy a fólia ne csúszkáljon! Keresd meg a pozícióját és közben nedvesítsd meg a fólia másik felét is, így a simítás sokkal könnyebb lesz.

Ablakfóliázás házilag

Harmadik lépés: simítás

Ha felhelyezésre került az öntapadós fólia, akkor következik a fixálás, vagyis a simítás, csakúgy, mint egy tapéta esetében. Ezt egy simító segítségével érdemes elvégezni, ami lehet egy ablaklehúzó vagy bármilyen más eszköz, ami alkalmas a fólia simításához. A lényeg, hogy segítségével minden levegőt, buborékot  és egyenetlenséget el kell tüntetni. Érdemes középről kifelé mozgatni a simítót, lassan, hogy biztosan minden levegőbuborék távozzon.

Negyedik lépés: formázás

Ha stabilan áll a fólia, akkor már majdnem végeztünk is. Amit még mindenképpen szükséges megtenni, az a feleslegek eltávolítása egy szike vagy tapétavágó segítségével. Ha szükség van rá, akkor használj vonalzót vagy sorvezetőt, hogy az egyenes tényleg egyenes legyen.

Ötödik lépés: tisztítás

Az ablakfóliázás házilag egy keretes folyamat, tehát tisztítással kezdtünk és azzal is fejezzük be. Ha felkerült az öntapadós ablakfólia és méretre van vágva, akkor nincs más hátra, mint megtisztítani a felületet.

Szerezz be minden az ablakfóliázáshoz a Flankertől! Nézz szét webáruházunkban!

Még több cikk a témában

Védősisak: Fejben ott van

Védősisak: Fejben ott van

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki