Védőoverál: védelem éles helyzetekben

2021. október 11.
Védőoverál: védelem éles helyzetekben Védőoverál: védelem éles helyzetekben

A védőoverálok jelentősége nem vitatható. Akik veszélyes anyagokkal, veszélyes környezetben dolgoznak, pontosan tudják, hogy a megfelelő ruházat, a védőoverál akár életet is menthet. Nézzük, miként lehet kiválasztani azt, hogy milyen védelemre van szükség adott körülmények között!

A védőruháknak több típusa is létezik, attól függően, hogy milyen körülmények között használja viselője. Ahhoz, hogy valaki meg tudja állapítani, hogy pontosan mire is van szükség, nagy tapasztalat és háttértudás szükséges. Tisztában kell lenni a körülményekkel, az igénybevétellel, hiszen csak ezek tudatában lehet jó döntést hozni.

Védőoverál: típusok minden igénybevételre

A funkcionális ruházatot alapvetően az alapján kell megválasztani, hogy az anyag, ami miatt a védelemre szükség van, veszélyes-e. Nem mindegy, hogy csupán a könnyű por ellen kell védelmet nyújtani, vagy maró folyadékok negatív hatásait kell megakadályozni.

Tehát a védőoverál kiválasztása során elsőként az kell átgondolni, hogy milyen munkafolyamat során lesz rá szükség. Milyen hatások érik majd, melyeket állnia kell. A következőkben sorra vesszük, hogy az egyes veszélyes és nem veszélyes anyagok elleni védekezés során milyen 3M védőoverál beszerzése javasolt.

Nem veszélyes szennyezőanyag elleni védekezés

A nem veszélyes szennyezőanyagokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk a védőoverál típusa szempontjából. Amennyiben por ellen kell védekezni, célszerű a 4500 típusút választani. Ez egy alap, általános védőoverál, ami légáteresztő, könnyű fel- és levenni, a kapucni pedig a fej védelmét biztosítja.

Amennyiben a nem szennyező anyag folyadék, akkor a vízhatlanságra is ügyelni kell. Ennek a kitételnek a 4505 típusú overálok felelnek meg.

 

védőoverál

Veszélyes szennyezőanyag elleni védelem

A veszélyes szennyezőanyagok ellen az előbbieknél komolyabb védelemre van szükség. A vásárlónak itt a következő szempontokat kell figyelembe venni!

Amennyiben a részecske elleni védelem alapfeltétel, akkor egyfelől azt kell meggondolni, hogy szikrákkal kapcsolatba kerülhet-e a védőruházat viselője. Ha igen, akkor a 4530 típusú overált kell választani, ez ugyanis a hő ellen ugyan nem véd, de a rövid ideig tartó, kisebb láng ellen viszont igen. A tűz tehát az anyagon nem terjed, nyomot viszont hagy.

Lényeges kérdés, hogy szükséges-e, hogy a ruházat leragasztott varratokkal rendelkezzen. A 4565-ös overál ilyen, erős védelmet nyújt a vegyszerek, részecskék ellen, köszönhetően annak, hogy az anyagban nincsenek mikropórusok.

A részecske elleni védelem szempontjából lényeges lehet, hogy az anyag ne szöszölődjön. A 4510-es védőruhák mikroporózus anyagszerkezet tulajdonságai miatt szöszmentesek. Kiválóan alkalmazható ipari feladatokhoz, gépek, járművek karbantartásához, festékszóráshoz.

Ha a védőruha esetén fontos, hogy antisztatikus legyen, akkor a 4520-as típust érdemes választani. Ez több rétegnyi SMMMS-ből áll, így hatékonyan tartja távol a szennyezőanyagokat. Szövetszerű tapintása miatt akár hosszabb ideig is kényelmesen viselhető.

Folyadék elleni védelem különösen nehéz akkor, ha veszélyes anyagokról van szó. Itt alapvetően azt kell meghatározni, hogy fröccsenés, permet vagy sugár megpróbáltatásait kell kiállni a ruhának. Fröccsenés esetén fontos kérdés, hogy hőterhelés éri-e majd az anyagot. Ha igen, akkor ezt mindenképp érdemes figyelembe venni, és ennek megfelelően választani, például a 4532+ védőoverált.

Amennyiben veszélyes anyagú permettel vagy sugárral is számolni kell, akkor megint másfajta munkaruházat javasolt. Utóbbi esetben a kettős zárórendszerrel és nagy cipzárral rendelkező 4570-es típusú védőoverál választása lehet a legjobb megoldás.

A védőruha, alapfeltétel

A munkavédelemnek két fő területe van: a munkabiztonság és a foglalkozás egészségügy. Előbbi kategóriába sorolódnak a védőruhák is, melyek viselése törvényileg előírt. A munkavédelmi szabályzat meghatározza, hogy milyen védőfelszereléseket kell viselni annak érdekében, hogy a balesetek megelőzhetők legyenek, ha pedig mégis baj történik, akkor életveszély és egészségkárosodás ne következzen be.

A biztonságos ruházat a munkavégzés alapfeltétele a cégeknél, így a szervezet feladat, hogy azt a dolgozók rendelkezésére bocsátsa. Lényeges, hogy ezek csak és kizárólag hibátlan állapotban látják el funkciójukat. Ha például sérülés, lyuk keletkezik rajtuk, akkor azonnal javítani, cserélni kell az adott darabot.

A védőruházat árát egyébként a minősége határozza meg, egészen pontosan az, hogy milyen viszontagságokat kell kiállnia. Fontos tényezők továbbá azok is, hogy mennyire egyedi és mennyire dizájnos a ruha. Általánosságban azt lehet mondani, hogy egyedül a minőség az, amin nem érdemes spórolni, hiszen a viselője egészsége múlhat rajta.

A Flanker számos egyedi védőeszközt kínál a védőruháktól kezdve a maszkokon, szűrőkön, szemüvegeken, füldugókon, fejpántokon, védősisakokon, álarcokon keresztül a fülltokokig. Nézz körül a weboldalunkon!

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki