Az öntapadós tömítőszalag: tömítés egy mozdulattal

2022. április 12.
Az öntapadós tömítőszalag: tömítés egy mozdulattal Az öntapadós tömítőszalag: tömítés egy mozdulattal

Az építőipar fejlődése a technológiákban, az építőanyagokban is nyomon követhető. A szigetelés, a vízzárás ma már olyan könnyen használható és jó minőségű anyagok segítségével is elvégezhető, mint amilyen az öntapadós tömítőszalag. Vegyük sorra, mit kell tudni róla!

Mire való az öntapadós tömítőszalag?

A tömítőszalag segítségével orvosolni lehet számos problémát, például el lehet fedni a repedéseket, gondoskodik a tömítésről, vízzáró réteget alkot a konyha, a fürdőszoba és az egyéb hidegburkolatos helyiségek szükséges részein, így megoldja a szigetelés kérdését. Ez egy kompozit anyag, ami hálószerkezetének köszönhetően erős tapadást biztosít.

 Öntapadós tömítőszalag

Köszönhetően annak, hogy vízálló, a szivárgás elejét veszi, így remekül helytáll a vizes helyiségekben. Alkalmazható fürdőkádhoz, zuhanyzóhoz, mosdókagylóhoz egyaránt. Ez különösen fontos, hiszen a vizes helyiségekben a felület alá/közé beszivárgó víz az idő múlásával jelentős állagromlást idézhet elő. Ez egyfelől esztétikai kérdés, hiszen így foltok jelennek majd meg az átázott felületen, elszíneződik és köszönőviszonyban sem lesz régi küllemével, másfelől viszont a nedves közeg baktériumok és kórokozók melegágya lehet. A lezárás az ilyen rések, illeszkedések, varratok esetén tehát elengedhetetlen.

A víz tehát ebben az értelemben ellenség, ami komoly problémát okozhat a lakóépületekben és az ipari létesítményekben is. A terület fontosságát igazolja, hogy a különféle gyártócégek időről időre jelennek meg hatékonyabb termékekkel. Míg korábban az ilyen jellegű problémák orvosolására olyan megoldásokat alkalmaztak, mint a cementkötés és a különféle fémlemezek, addig ma már ez megoldható egy könnyen használható öntapadós tömítőszalaggal.

Alapvetően két típusa létezik: az egyoldalú és a kétoldalú. Utóbbit akkor alkalmazzák, amikor két felületet szeretnének egymáshoz tapasztani. Egy másik csoportosítás a felhasználás szerint különbözteti meg a típusokat, ennek megfelelően léteznek kifejezetten ajtó és ablak szigetelésére való és univerzális tömítőszalagok.

A tömítőszalagokat nemcsak az építőiparban használják, hanem a járműiparban például hajók javításához, az autók ülésfülkéjének tömítéséhez. Alkalmazzák még csővezetékek szigetelésére és a háztartásokban is különféle javítások esetén. 

Hogyan lehet tisztítani?

Az öntapadós tömítőszalag tisztítása roppant egyszerű, mindössze egy nedves törlőkendőre vagy egy rongyra és némi vízre van szükség és egy mozdulattal újjá varázsolható a szalag felülete.

Így kell használni!

Az önapadó szalagok alkalmazáskor csupán néhány lépést kell elvégezni. Először le kell mérni azt a szakaszt, ahol a tömítőszalagot alkalmazni szeretnénk. Érdemes odafigyelni, hogy a mérés pontos legyen, így garantálható, hogy a végeredmény esztétikus legyen. Ezt követően a mért hosszt le kell vágni.

Mielőtt felhelyeznénk a szalagot, alaposan tisztítsuk meg a felületet és töröljük cseppmentesre, szárazra. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a felhelyezés. Távolítsuk el a szalagon lévő védőfóliát, majd hajtsuk be tömítőanyagot a jelölés mentén és nyomjuk oda a felületre.

 Öntapadós tömítőszalag

Miért jó választás az öntapadó tömítőszalag?

Az öntapadós tömítőszalag a többi tömítéshez képest számos előnnyel bír, ezeknek köszönhetően igen változatos helyzetekben bizonyulhat a legjobb választásnak. Nézzük, melyek a legjelentősebb előnyei!

Számos felületre jól ragad

A tömítésre váró hézag bármilyen anyagú felületen keletkezhet. Az idő, a nem megfelelő anyaghasználat, a külső hatások következtében repedés keletkezik, aminek pótlására ez egy remek megoldás. Akkor is érdemes az öntapadó tömítőhöz nyúlni, ha a felületek találkozását, az átmenetet szeretnénk vízállóvá, strapabíróvá tenni. Tipikusan ilyen lehet a mosogató és az azt körbefogó konyhapult vízzárása. Ezek a tömítőszalagok remekül tapadnak a fémhez, a fához és a műanyaghoz egyaránt.

Egyszerű felragasztani

Különféle tömítőanyagokkal lehet orvosolni a vízzárás problémáját, ezek közül a legtöbb azonban macerás, szakértelmet igényel, költséges és elrontani is könnyű. Ezzel ellentétben a rugalmas, öntapadó tömítőszalag felhelyezése, ahogy fent is bemutattuk, gyerekjáték. Az öntapadó kialakításnak köszönhetően a tömítés elkészítésének ideje igen jelentősen csökkenthető.

Univerzális

A tömítőszalagoknak számos típusa létezik, így biztosan mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelőt. Van például olyan változat, amit kifejezetten kültérre fejlesztettek ki, így jól bírja a közvetlen napfényt, a szélsőséges időjárási viszonyokat és a magas páratartalmat is. Létezik rugalmas tömítő is, amit az illeszkedések és nyílások tömítésére terveztek. Ez általában transzparens és keskenyebb és szélesebb változatban is kapható.

A szigetelés, a vízzárás egy igen fontos lépés, amit nem érdemes megspórolni. Ha ugyanis nem történik meg, akkor komoly anyagi károkra lehet számítani. Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint orvosolni. Mindössze az öntapadós tömítőszalagokat kell használni és elejét lehet venni a különféle ázásokból adódó rongálódásnak.

A Flanker számos, az építőiparban használatos terméket kínál, köztük öntapadó tömítőszalagokat is. Böngészd a webshopunkat és tedd le a voksod a minőségi alapanyagok, eszközök mellett!

Még több cikk a témában

A hegesztés védőfelszerelései

A hegesztés védőfelszerelései

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki