Fólia eltávolítása: megújulás néhány lépésben

2023. április 20.
Fólia eltávolítása: megújulás néhány lépésben Fólia eltávolítása: megújulás néhány lépésben

A fóliák igen praktikus megoldásnak bizonyulnak abban az esetben, ha valaki szeretne új megjelenést adni az adott felületnek vagy éppen megvédeni egyes külső hatásoktól. Sokféle felületre lehet felhelyezni fóliát, léteznek grafikai fóliák, amik remek design elemek, kerülhet fólia autóra, üvegre, de akár műanyagra is. A fólia kiváló és gyors megoldás, olykor azonban szeretnénk tőle megszabadulni. Miért kell eltávolítani egy fóliát? Hogy történik ez az autó és hogyan az üvegfelület esetén? Ennek jártunk utána.

Számos oka lehet annak, hogy valaki fóliát helyez fel az autójára, az ablaküvegre vagy egyéb felületre. A leggyakrabban esztétikai funkciót tölt be ez a réteg, bizonyos esetekben azonban védelmet is nyújt a kisebb sérülések, szennyeződések ellen. Az ablakfólia esetén például igen sokszor a betekintésvédelem miatt helyezik fel a fóliát. A praktikus indokokon túl érdemes megemlíteni, hogy a grafikai fóliák kiváló marketing eszközök, amit előszeretettel használnak a cégek. Biztosan mindenki látott már a cég arculati elemivel díszített autót vagy egy kirakatot, üveg felületet, melyet fóliával tettek vonzóbbá, figyelemfelkeltőbbé.

A fólia azonban idővel megsérülhet, megunhatjuk, így nincs más hátra, mint a fólia eltávolítása.

fólia eltávolítása

Milyen oka lehet annak, hogy a fólia eltávolítása a legjobb megoldás?

A legtöbb esetben a fólia eltávolítása azért indokolt, mert megsérült és egyszerűen már nem szép, nem kelti a rendezettség, összeszedettség érzetét, de az is megeshet, hogy a tartalma elavult.

Tény, hogy a fóliát jellemzően erős külső hatások érik, a napsugárzás, az erős hőhatás, az UV, a túl alacsony hőmérséklet, a karcolás és más mechanikai sérülés rontják az állapotát. Az elhasználódott, megkarcolódott, buborékos fólia nem éppen szép látvány.

Az eltávolításhoz vezethet az is, ha idővel kiderül, hogy a fólia, például az autófólia nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a lehető legrövidebb idő alatt meg kell szabadulni tőle. És igen, az is megeshet, hogy azért kell leszedni a fóliát, mert a felhelyezés során valamit elrontottak.

Nézzük, hogy történik a fólia eltávolítása autóról, üvegről és a műanyag ablakról!

Fólia eltávolítása autóról

Az autófólia eltávolítása esetében két út áll előttünk, az egyik, hogy szakember segítségét kérjük, a másik, hogy magunk kezdünk neki. Akik az utóbbi verziót választják, azoknak a következő lépéseken kell szakszerűen végighaladni:

  • Elsőként meg kell keresni azt a pontot, ahol fel tudjuk bontani a fóliát. A felső sarkoknál, illesztéseknél keressük ezeket a pontokat. Célszerű olyan eszközt használni, amivel a fólia alá lehet nyúlni, de nem sérti meg a felületet, ez lehet akár egy penge is. Ha szerencsénk van, akkor nagy darabokban tudjuk lehúzni. Ha nem adja magát olyan könnyen, akkor bevethetünk hajszárítót, hőlégfúvót, ami segít megolvasztani a ragasztót. Ha a fólia például beleég, akkor az eltávolítás már sokkal nehezebb, így a házi módszerek helyett jobban tesszük, ha egy szakember segítségét kérjük.
  • A következő lépés a ragasztóanyag eltávolítása. Erre használhatunk speciális oldószereket, vagy a melegítés megoldását.
  • Végül pedig tisztítsuk át a felületet és győződjünk meg arról, hogy valóban minden ragasztó- és fóliamaradvány eltűnt.

A tisztítás során célszerű kifejezetten ezt a célt szolgáló anyagokat, oldószereket használni. Grafikai fóliák eltávolítása során például jó szolgálatot tehet a 3M Fólia Eltávolító Rendszer, ha pedig vinyl anyagot szeretnénk leszedni akril zománcozott felület felszínéről, akkor a 3M Scotchcal fóliaeltávolító a legjobb választás.

Fólia eltávolítása ablaküvegről

Az ablaküvegről hasonló módon kell eltávolítani a fóliát, mint az autóról. Kezdjük el felszedni a sarkánál, ehhez használhatunk segédeszközt, amennyiben nem karcolja meg az üveget. Ha lejött a fólia, akkor a ragasztómaradványokat kell eltávolítani a fent bemutatott módon és végül töröljük tisztára az üveget.

fólia eltávolítása

Fólia eltávolítása műanyag ablakról

Gyakori kérdés, hogy hogy lehet eltávolítani a műanyagablakról a fóliát. A műanyag ablakon elhelyezett fólia azt a célt szolgálja, hogy megvédje a felületet a szállítás és beépítés során fellépő külső hatásoktól. Az eltávolítás során használhatunk kaparót, radírt, hőt, alkoholt és speciális oldószereket is.

Szakértelem. Minőség, Rugalmasság.

Ismerd meg a Flanker kínálatát!

Még több cikk a témában

Védősisak: Fejben ott van

Védősisak: Fejben ott van

Univerzális ipari megoldások
A gumiragasztó használata

A gumiragasztó használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki