Graffiti eltávolítás: senkit sem hagy hidegen

2021. június 11.
Graffiti eltávolítás: senkit sem hagy hidegen Graffiti eltávolítás: senkit sem hagy hidegen

Bár tipikus nagyvárosi jelenségként tartjuk számon, szinte nem létezik olyan település, ahol ne díszelegne valahol egy-két felfújt üzenet, firka, jobb esetben valóban művészi kivitelezésű falfestmény. A falfirka megítélése ellentmondásos, az azonban bizonyos, hogy senkit sem hagy hidegen. Van, akit a megléte kavar fel, míg másokat épp az eltávolítása. Ám ha mennie kell, egyáltalán nem mindegy, milyen nyomot hagy maga után.

Környezetszennyező graffiti?

A graffiti első megjelenése a 70-es évekre tehető. Hol kisebb, hol nagyobb intenzitással azóta is töretlenül járja útját a metró- és vasúti szerelvényeken, mozgólépcsőkön, bástyák és épületek falán vagy épp kültéri szobrokon – erős (hol pozitív, hol negatív) érzelmeket váltva ki szinte minden járókelőből. Elég csak a kimondottan kreatív és szellemes alkotásairól elhíresült brit graffitiművészre, Banksy-re gondolnunk, akinek kilétéről 30 éves „munkássága” alatt ennél több részlet nem is nagyon látott napvilágot. A festőművész, politikai aktivista személyét és tevékenységét a mai napig sajátos misztikum lengi körül. Munkái mindenesetre önmagukért beszélnek, ő pedig rendhagyó és elgondolkodtató alkotásai révén a globális street art meghatározó alakjává vált.
 
Sokáig lehetne tehát polemizálni azon, hogy a graffiti, mint műfaj értékromboló vagy épp értékteremtő hatású, illetve mindettől függetlenül vajon érdemes-e egyáltalán eltüntetni a folyton újratermelődő falfirkákat. De mivel ezen alkotások egy része sajnos obszcén vagy bizonyos társadalmi szereplők számára sértő megállapításokat tartalmaz, vitán felül áll, hogy van az a helyzet, amikor egyszerűen muszáj megszabadulni tőlük.

graffiti-eltavolitas-flanker

Környezetbarát graffiti eltávolítás!

És ha már tenni kell valamit, akkor nem mindegy, hogyan. A homokszórásos technológia ökotudatos ugyan, de nem túl kíméletes a kezelt falfelülethez. A vegyszeres eltávolítás során pedig többnyire NEP (N-etil-pirrolidon) vagy NMP (N-metil-pirrolidon) tartalmú elegyeket használnak, amelyek kifejezetten károsak az egészségre.
 
Ezzel szemben a speciális, gél állagú 3M ™ 1500 Graffiti eltávolító nem bánik kesztyűs kézzel a graffitikkel, viszont kimondottan gyengéd és kíméletes a környezettel és a tisztítás műveletét végzőkkel szemben. Folyékony állagának köszönhetően gyorsabban behatol a festékanyagba, ugyanakkor a szokottnál lassabban párolog el a légkörbe. Ez növeli a termék hatékonyságát, másrészt csökkenti az összköltségeket. További előnye, hogy szinte szagtalan, használata közben pedig nem keletkeznek káros gőzök. A cégünk által forgalmazott 3M ™ 1500 Graffiti eltávolító különösen környezetbarát, mivel nem tartalmaz aromás, alifás vagy klórozott oldószereket.
 
A praktikus, pumpás kiszerelésnek köszönhetően bármilyen felületre gyorsan és könnyedén felhordható. A rövid hatóidő lejárta után a felületet nagynyomású mosóval áttisztítva gyakorlatilag bármilyen típusú festék teljes mértékben eltávolítható.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki