Hővédő fólia ablakra

2021. február 19.
Hővédő fólia ablakra Hővédő fólia ablakra

A nyári hűtési terhelés egyharmadát az ablakokon beáramló hőnek köszönhetjük. Habár egyre több lakóépület kinézetéhez hozzátartozik a klímaberendezés külső egysége, a benti, telepített klíma mégsem megoldás mindenkinek. Van, ahol a lakás elrendezése miatt nehéz beszerelni, mások inkább a természetes árnyékolásra esküsznek. Mindenesetre létezik egy hatékony mód arra, hogy a nyári kánikulában a lakás ne váljon szaunává, és ehhez ne kelljen falat fúrni, vezetékeket elhelyezni.

A hővédő fólia ablakra

Ahogy a neve is mutatja, itt olyan öntapadós, hővédő ablakfóliákról beszélhetünk, amelyek korlátozzák a napfényt, és megakadályozzák az annak következtében fellépő rekkenő hőség kialakulását. A hővédő ablakfólia azelőtt szabadít meg a napsugárzás hőjének 45-86%-ától, hogy az egyáltalán bejutna a lakásba.
Mindenről a Nap és az üvegfelületek tehetnek. Az üveg ugyanis szerkezeténél fogva a Napból érkező sugárzás 280 – 2500 nanométerbe tartozó tartományát átereszti. Ez az UV-sugárzás (UVA és UVB) egy részét, a teljes látható fény és az infravörös-sugárzás egy hányadát jelenti.

A látható fénytartományt bármelyik, egyszerű színezésű autófólia képes szűrni, még energiavédelmet is adnak, azonban az infravörös tartományban szűrésük elenyésző, körülbelül 12 százalékos. Miért gond ez utóbbi tény? Az infravörös sugárzás mélyebben hatol a bőr rétegébe, mint a látható fény, így jobban ingerli a receptorokat, ezért lényegesen intenzívebb hőérzetet kelt. Vagyis jó megoldás lehet, ha az infravörös sugárzás erőteljes szűrésével minimálisra csökkentjük a Napból származó hőérzetet. Éppen ezért hővédő fóliának azokat a termékeket nevezzük, melyek az infravörös tartományban is képesek szűrésre.

A hővédő fólia ablakra olyan termékcsoportot foglal magába, amelyek különböző gyártási eljárások szerint csoportosíthatók. A hővédő ablakfóliák első szintje a színezett és alumínium fémgőzölt szerkezetű fóliákat jelenti, ezután következnek a teljesen fémezett termékek kevéssé tükröző nikkel-króm fóliák, a titánium-nitrát alapanyagra épülő kerámiás hővédő ablakfóliák – ez utóbbiak kiemelkedő hővédelemmel rendelkeznek, infravörös szűrésük 80-60% között mozog. Végül léteznek úgynevezett infraelnyelő fóliák is. A technológiát Japánban dolgozták ki, az alapja egy különleges részecske, amely képes elnyelni az infravörös sugárzást.

A 3M kínálatában olyan hővédő ablakfólia is megtalálható, amely prémium minőségben, több rétegben, fémmentes nanotechnológiával készülnek.
Áttetsző vagy színezett, a hővédő fólia ablakra azért is okos választás, mert nyáron hűt, télen fűt, tehát a hidegebb időszakban képes benntartani a hőt. Ma már attól sem kell tartani, hogy a lakást elsötétítik a hővédő ablakfóliák, hiszen a napfényt szépen áteresztik, csak a hőségnek állnak ellen.
A hővédő ablakfólia jelenleg itthon elérhető választéka igen széles: a hőtől 40-60-80%-ban is védő változatok között válogathatunk.

3m-prestige-70-kulteri-ho-es-fenyvedo-epuletuveg-folia-1524-m-x-3048-m

A hővédő fólia felhasználási területei

Magától értetődő, hogy e termék elsődleges felhasználási területe a házak, lakások üvegfelülete, vagyis elsősorban az ablakra kell gondolni. A vakító fény ugyanis nemcsak egészségügyi kockázatot jelent a bent tartózkodók számára, de a berendezést is károsíthatja, kifakíthatja. A lakótérbe betörni kívánó napfény jól kordában tartható a megfelelő fóliával.

Ablakszigetelő fólia esetén választható kültéri változat, ebben az esetben a fólia az ablak külső oldalára kerül, de ez nem optimális: a kültéren elhelyezett ablakfólia élettartama ugyanis rövidebb, mintha beltéren lenne elhelyezve, emiatt gyakrabban kell cserélni. Ebből kifolyólag az ablaküveg fólia telepítése az üvegfelület belső oldalán ajánlott általában: így hosszabb a hővédő ablakfólia élettartama és a telepítéskor könnyebben biztosítható a pormentesség.

Az üveg azonban nemcsak otthonunkban, hanem az autónkban is fontos szerepet tölt be. A ragyogó napsütésben való vezetés egyrészt örömteli, másrészt bosszantó is tud lenni: a sofőrt elvakíthatja a szemből érkező, látásában korlátozó fénysugár, különösen, ha hosszabb útról van szó. A színezett, sötétített fólia segítségével csökkenthető a hatás, jobb kihasználtságot tesz lehetővé a klíma számára, és végeredményben az autó belső terének hőmérséklete is kellemes maradhat.

Itt is igaz, hogy az UV-sugarak szűrésével a bőrkárosodás jobban elkerülhető, és az autó belső színezése sem fakul meg. Az FX autóüveg fóliák például az ablaküvegen áthatoló teljes napenergia akár 46%-át is visszaverik, karcmentes védőréteggel rendelkeznek, és többféle sötétségi árnyalatban elérhető. Nincs akadálya annak, hogy bárki megtalálja a számára megfelelő fóliát.
 
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a fólia nem termel jelentős hulladékot, így nagyobb szemetelés nélkül ablakcsere esetén az üvegek kidobásával keletkező környezetterheléssel sem kell számolnunk.

Még több cikk a témában

Polírpaszta: ahány hiba, annyi paszta

Polírpaszta: ahány hiba, annyi paszta

Univerzális ipari megoldások
A védőszemüvegek fajtái

A védőszemüvegek fajtái

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki