Álláskönnyítő szőnyeg

2023. január 05.
Álláskönnyítő szőnyeg Álláskönnyítő szőnyeg

Vannak olyan iparágak, ahol a munkavégzés állva történik. A dolgozóknak hosszú órákon keresztül kell talpalniuk, ami meglehetősen megterhelő a szervezet számára. A kellemetlenségek és káros hatások az álláskönnyítő szőnyeg alkalmazásával előzhetők meg. Ismerjük meg, mit kell tudni az álláskönnyítő szőnyegekről!

Miért előnytelen a túl sok egy helyben állás?

A fizikai tűrőképességet jelentősen próbára teszi az állómunka, ez ugyanis megterheli a gerincet, a végtagokat, a nyak, a hát az ízületek egyes részeit és az izom fájdalmát idézi elő.

Ha az ember hosszú ideig egy helyben áll és nem mozgatja a lábait, akkor az izmok vérpumpáló funkciója nem tud érvényesülni, ami elvezet ahhoz, hogy a lábak duzzadtak lesznek és ödémák alakulhatnak ki. A nem megfelelő véráramlás hosszú távon keringési zavarokat idézhet elő, a szív funkciói romolhatnak, az erek begyulladhatnak, a visszerek pedig kitágulhatnak. álláskönnyítő szőnyeg

A kemény felület rossz hatással van az ízület, a csont állapotára, mivel lépdelés során a sarok ütéshez hasonló hatást él át. Ez eljut egészen a gerincig, a csigolyákig és a porckorongig, következtében pedig lumbágó, isiász, becsípődések és akár porckorongsérv is kialakulhat.

Mindez a munkavállalók teljesítményét csökkenti, a teherbíró képesség romlásához, a fáradtság növekedéséhez vezethet. Ez a hatékonyan dolgozni képes emberállományt csökkenti, ami pedig végső soron bevételkiesésként jelenik meg. Az egészség megőrzésére törekvés és a kényelmes környezet kialakítása tehát sokkal célravezetőbb. 

Mi az az álláskönnyítő szőnyeg?

Az álláskönnyítő szőnyeg titka a szerkezetben rejlik. A rugalmas felépítésnek köszönhetően enyhe instabilitást ad, amit az ember valójában nem érez, viszont az izmokat apró mozgásokra bírja. Ennek köszönhetően a keringés zavartalan, arról nem is beszélve, hogy a sarok földre érkezésekor keletkező energiát elvezeti, az ütést csillapítja. Rezgéscsillapító hatásának köszönhetően segít megelőzni az ebből adódó megbetegedéseket.

Hogyan válaszd ki a megfelelő álláskönnyítő szőnyeget?

Az álláskönnyítő szőnyegek között többféle típust is megkülönböztethetünk, hiszen eltérő a kopásállóságuk, az élettartamuk, az anyaguk, a vastagságuk, a puhaságuk. Nem utolsó sorban, az álláskönnyítő szőnyegek ára között is jelentős különbségek vannak. Lényeges megjegyezni, hogy ebben az esetben a magasabb ár jellemzően a jobb minőséggel jár kéz a kézben.

A kopásállóság

A kiválasztás során az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire kell kopásállónak lennie az anyagnak, mekkora igénybevételnek lesz kitéve. E tekintetben nem éri meg spórolni, mivel a nem megfelelő használathoz választott szőnyeg sokkal rövidebb idő alatt tönkre fog menni.

A szerkezet

Lényeges, hogy milyen vastag maga a szőnyeg és az is, hogy a rétegek hogyan épülnek fel. A fáradáscsökkentő szőnyegek anyaga lehet gumi, PVC, habosíthatják, elhelyezhetnek benne kamrákat, ezek mind-mind befolyásolják, hogy mennyire lesz ruganyos, mennyire magas sűrűség jellemzi. A legjobb álláskönnyítő hatás akkor érhető el, ha a szőnyeg elég rugalmas, de nem mondható puhának. Ezt egyszerűen lehet ellenőrizni, ha belenyomjuk az ujjunkat a szőnyegbe. A legjobb, ha a felület könnyen benyomható, az anyag azonban hamar visszanyeri eredeti formáját, nem marad meg az ujj helye. Nagyjából 9 mm a határ, ez alatt nem érdemes álláskönnyítő szőnyeget venni.

álláskönnyítő szőnyeg

A méret

Fontos, hogy ne a szőnyeg méretén akarjuk spórolni, mivel így alááshatjuk a törekvéseket. Ha a szőnyeg túl rövid és/vagy túl keskeny, akkor a dolgozók könnyedén leléphetnek a szőnyegről. A legtöbb esetben a 90 cm-es szélesség a kielégítő, ritkán, amikor minimális a mozgás, elegendő a 60 cm is.

A forma

A balesetek megelőzése érdekében lényeges, hogy a szőnyegek jól illeszkedjenek és a tapadás megfelelő legyen. Ha ugyanis ez nincs így, akkor növekszik a botlásveszély. A szőnyegeket egyébként fix méretekben és tekercsben is meg lehet vásárolni, sőt léteznek olyanok is, amelyek összeilleszthető lapokból állnak.

A szélek és a felszín

A szőnyegek széle akkor megfelelő, ha egy kissé lejtős, így nem akad el benne a cipő. Van egy másik megoldás is, ha a szőnyeg pereme nem ilyen kialakítású, kaphatók ugyanis kiegészítő elemek, amikkel mindegyik szőnyeg szélét megfelelően le lehet zárni. A felszín tekintetében a csúszásvédelem szempontját kell kiemelten kezelni: a csúszásgátló felületről semmi esetben sem érdemes lemondani.

A kialakítás

A lyukacsos és a teli szőnyegnek is megvannak a maga előnyei. Előbbit akkor célszerű választani, ha folyadék is folyhat a szőnyegek alá, ezek alatt ugyanis az anyag nem áll meg, hanem kifolyik. Fontos a tisztíthatóság is, illetve az sem utolsó szempont, hogy kültéri vagy beltéri használatra szánják. Ha a szőnyeg ellenáll a vegyi anyagoknak és az olajoknak, akkor speciális felhasználásra is alkalmas.

Kíváncsi vagy, milyen álláskönnyítő szőnyegeket kínál a Flanker? Kattints, és nézd meg a kínálatot!

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki