Kábelkötegelő: az időtálló rögzítés

2022. október 10.
Kábelkötegelő: az időtálló rögzítés Kábelkötegelő: az időtálló rögzítés

A kábelkötegelő, vagy ahogy a köznyelvben használják, gyorskötöző egy igen praktikus és sokoldalúan használható eszköz. Alapvetően elektromos vezeték és kábel csoportok rögzítésére alkalmazzák, de köszönhetően annak, hogy egyszerűen és gyorsan használható, számos területen találkozhatunk vele.

Időtálló rögzítés kábelkötöző segítségével

A kábelkötegelő egy nylonból, vagyis műanyagból készült rögzítő elem, ami áll egy hosszabb-rövidebb hajlékony szárból és egy fejből. A szár egy része bordázott, fogazott, ezt kell a fej nyílásán áthúzni egészen addig, hogy a rögzített felülethez érjen és megszoruljon. A fogaknak köszönhetően olyan erős kötés jön létre, amit nem lehet feloldani, a kötözőt tehát ha egyszer összedugtuk, a szétszedni már nem tudjuk, csak elvágni.

 kábelkötegelő

Honnan ered a kábelkötegelő?

1958-ban a Thomas & Betts elektromos eszközöket gyártó vállalat dobta piacra először a kábelkötegelőt Ty-Rap néven. Feltalálója Maurus C. Logan volt, a vállalat dolgozója, aki megannyi okos eszközzel örvendeztette meg a céget, nem csoda, hogy egészen a kutatás-fejlesztési részleg alelnöki pozíciójáig jutott. Kezdetben a kötegelőn a fogak fémből készültek és repülőgépek vezetékeinek rögzítésére szolgált.

Milyen típusai léteznek?

A kábelkötegelőknek többféle típusa is létezik. Van például gyöngyös kábelkötegelő, ami a többszöri felhasználást teszi lehetővé, oldható változat, melyen egy nyitható zár található. Létezik jelölő kötegelő, amivel információt lehet közölni a kötegelt tárgyakról, van fém kábelkötegelő, ami jellemzően rozsdamentes acélból készül.

Ide sorolható a műanyag plomba is, ami lehet fém és műanyag betétes, utóbbin belül beszélhetünk feszesre húzható és egy ponton záródó plombáról is. Ezeket leggyakrabban poroltók, gázórák, konténerek, dobozok lezárására alkalmazzák. Fizikai védelmet ugyan nem nyújtanak, de azonnal látszik, ha valaki megbontotta a plombát.

Léteznek olyan változtatok is, amelyeket kültéren is lehet alkalmazni, ezek ellenállnak a külső hatások nagyrészének, például az UV sugárzásnak, a vegyi anyagoknak, de van olyan kötöző is, amit sugárzó környezetben is lehet használni. A nagy hőhatásnak kitett helyeken célszerű a rozsdamentes kábelkötegelőt előnyben részesíteni. A kábelkötegelők különböző méretekben kaphatók, van belőlük kisebb és nagyobb változat is.

Használatának sokszínűségét mutatja, hogy a kábelkötegelő elvén készülnek a dísztárcsa rögzítői, illetve a rabok megkötözésére használt műanyag bilincsek is.

A kábelkötegelőket tehát, amennyiben az egyszerhasználatos, vagyis nem oldható változatról van szó, csak levágni lehet. Éppen ezért a barkácsboltokban vásárolhatunk kábelkötegelő feszítő és vágó szerszámokat is, amivel könnyedén le ehet vágni a szalagot, illetve eltávolítani a felesleges részeket, miután befűztük a szárat a fejrészbe.

 kábelkötegelő

Mi mindenre jó még a kábelkötegelő?

  • Ahogy írtuk, a kábelkötegelő roppant sokoldalúan felhasználható, csupán a kreativitás szab határt az alkalmazási területeinek. Nézzünk néhány példát!
  • Kiváló fogantyú lehet belőle, ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a hiányzó fogantyú lyukain áthúzod a kötegelőt.
  • Remek szolgálatot tehet akkor is, ha valamit, például az elosztót szeretnéd a falon rögzíteni. Köss két keresztezett kötözőt az elosztóra, fűzz bele egy harmadikat és ezzel rögzítsd az elosztót a falon valamihez, például egy csőhöz.
  • A kötözőből egyszerűen készíthetsz füzetet! Mindössze két kemény lapra, egy adag papírra, egy lyukasztóra és néhány kötözőre lesz szükséged.
  • A gyorskötöző segítség lehet abban az esetben, ha szeretnéd az öngyújtót „lezárni”. Ehhez a kötegelőt a gázkieresztő alatt kell elvezetned és szorosra húznod.
  • Könnyedén varázsolhatsz belőle cipzár húzókát, ha a szárat áthúzod a cipzáron és így egy hurok jön létre.
  • A kötöző segítségével rendszerezheted az elektronikai eszközök körül futó kábel rengeteget.
  • Egyszerűen készíthetsz belőle a zuhanyfüggönyre karikákat, ha a függönyben lévő lyukakba egy-egy kötözőt hurkolsz.
  • A kábelkötegelő a konyhában is jó szolgálatot tehet. Kösd a fedő fogójára, és hagyj neki hosszú szárat, így nem fogod megégetni az ujjadat.

Még több cikk a témában

3M Dual Lock ipari tépőzár

3M Dual Lock ipari tépőzár

Univerzális ipari megoldások
A védőszemüvegek fajtái

A védőszemüvegek fajtái

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki