Polírszivacs: a polírozás legfontosabb kelléke

2023. február 16.
Polírszivacs: a polírozás legfontosabb kelléke Polírszivacs: a polírozás legfontosabb kelléke

A felületek csiszolásához, fényesítés elvégzéséhez speciális szerszámok alkalmazására van szükség. A polírozó gép segítségével egyenletes és megfelelő fordulatszám mellett lehet újjá varázsolni a felületeket. A polírozógépre kerül a polírszivacs, ami a tényleges munkát elvégzi. Blogposztunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat róla.

A polírgép típusai

A polírozó gép bár hasonlít a sarokcsiszolóra, azzal nem azonos. A normál gépek úgynevezett belépő kategóriás készülékek. Ha valaki nem járatos a polírozók használatában, akkor ezzel érdemes kezdeni a gyakorlást. Vannak az excenteres gépek, amelyek már a professzionális kategóriába tartoznak. Előnyük, hogy az oszcilláló mozgásnak köszönhetően sokkal egyenletesebb munkát végeznek. Ezek a belépő kategóriánál drágábbak, viszont sokkal szebb eredményeket lehet velük elérni.

polírszivacs

A gép kiválasztása során fontos, hogy mennyit szeretnénk napi szinten használni. Ha sokat, akkor célszerű könnyebb modellt választani, így a kéz lassabban fárad majd el a polírozás alatt. Ez különösen fontos, hiszen a kezelő mozdulatain múlik, hogy mennyire szépre sikerül a végeredmény. Hasonlóan lényeges az is, hogy mennyire hangos a készülék, hiszen nem mindegy, hogy mekkora zaj mellett kell dolgozni hosszú órákon keresztül. A polírozás során használhatunk elektromos áramról működő és akkumulátoros polírgépet is, utóbbi súlya valamivel nehezebb. 

A polírszivacs

A polírozó gépre kerül a polírozó szivacs, vagy más néven polírozó korong, a puha párna, ami a tényleges csiszolást elvégzi. A szivacsok különféle színekben kaphatók, ezek a korong erősségét jelölik. A legfinomabb munkákhoz a kék ajánlott, ezt követi a narancssárga, a fehér, végül pedig a fekete.

Számos alkalmazási terület van, amelyekhez más-más polírszivacs javasolt. Vannak, amik kifejezetten a polírozási nyomokat távolítják el és magas fényezés elérésére alkalmasak, léteznek finommegmunkáló anyagfelhordó szivacsok, olyanok, amelyekkel a homokolás okozta karcokat és az autó gyártása során fellépő sérüléseket lehet javítani és olyanok is, amikkel a felületi szennyeződés tüntethető el. A korongok felülete is eltérő, egyes szivacsok felülete hullámos, barázdált, van ami gyapjúból készül és olyan is, ami tépőzárral csatlakoztatható a géphez.

A polírfolyadék segít abban, hogy a polírozás elérje célját, tehát például, hogy minden apró karc eltűnjön a gépjármű felületéről. A polírpaszta közül létezik olyan, aminek feladata kifejezetten a karcok eltávolítása, van amit a fényszórók megtisztítására használnak, olyan, amit az alumínium és króm részek fényezésére és olyan is, ami színezőanyagot is tartalmaz, így segít felfrissíteni a felület színét.

Polírozás a gyakorlatban

A polírozás során tehát megtörténik a karcok eltávolítása. Ez három fázisban végezhető el, az elsőben a durvább, a másodikban a közepes, a harmadikban pedig az úgynevezett seprű karcokat, hologramokat távolítjuk el. Ezekhez háromféle korongot és háromféle pasztát célszerű használni.

Az elején lassabb, 700-as fordulaton próbálkozzunk, egy kisebb felületen. Szépen, lassú tempóban érdemes haladni, a polírozót előre és hátra, illetve jobbra és balra kell mozgatni. Fontos, hogy a szivacsokat folyamatosan cseréljük, hagyjuk őket pihenni és ügyeljünk a megfelelő tisztításukra is. Számolni kell azzal, hogy a korong polírozó hatása idővel csökkenni fog, ilyenkor nem megoldás, ha a lassú fordulatról gyors fordulatra kapcsolunk, esetleg több políranyagot használunk vagy nagyobb nyomást fejtünk ki a gépre. Ezért van szükség a folyamatos cserére.

A párna annál szebb eredményt tud produkálni, minél tisztább. Mivel a szivacs magába zárja a festéket, amit eltávolít, illetve a polírpasztát is, ezért a tisztítást rendszeresen érdemes elvégezni. A párnák moshatók mosógépben, de igen hatékonyan tisztíthatók szárított levegő segítségével is. Radiátoron, kályhán azonban tilos szárítani, mivel a hőre a szerkezetük nem jól reagál.

polírszivacs

A használt szivacsokat tehát nem kell eldobni, tisztában kell azonban lenni azzal, hogy ahogy kopnak, más eredményre lesznek képesek. Szerencsére így is használhatók, például a puha fényezés során.

Polírozó termékeinkért nézz körül a webkatalógusunkban!

 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki