Milyen módon csoportosítják az egyéni védőeszközöket?

2021. július 08.
Milyen módon csoportosítják az egyéni védőeszközöket? Milyen módon csoportosítják az egyéni védőeszközöket?

Bizonyos munkakörökben kötelező a védőfelszerelés viselése. Minden esetben a munkáltató hatásköre és felelőssége annak meghatározása, hogy adott szervezeten belül, adott munkakörben milyen típusú és mely kategóriába tartozó védőfelszerelésre van szükség. De milyen szempontok szerint csoportosítják a védőeszközöket? Erre adunk választ az alábbi bejegyzésben.

Egyéni védőeszköznek minősül minden olyan ruházati kiegészítő, készülék, felszerelés, berendezés vagy eszköz, amelyet az egyén az egészségét és/vagy a biztonságát fenyegető egy vagy több kockázat elleni védekezés érdekében használ vagy visel.

A védelmi szint

Az egyéni védőeszköz leglényegesebb tulajdonsága annak védelmi szintje, mely három tényező függvénye. Meghatározásához ismernünk kell az eszköz védelmi képességét, védelmi osztályát és az adott védőeszköz által biztosított védelmi fokozatot is.

A védelmi képesség kifejezés azt a potenciális veszélyt, káros behatást jelöli meg, amely ellen az adott felszerelés, eszköz véd. Ez területenként igen változatos, eltérő lehet. Védhet a leeséstől, az erős hőhatástól vagy épp a hidegtől, a zajártalmaktól, a tartós rezgéstől vagy adott testrész sérülésétől (például vágás).

A védelmi osztály azt jelenti, hogy az adott egyéni védőeszköz milyen szintű védelmet képes nyújtani a meghatározott kockázatok ellen.

A védelmi fokozat azt határozza meg, hogy az adott védőfelszerelés milyen mértékű védelmet képes nyújtani az adott veszélyforrás, káros behatás ellen.

Természetesen gyakoriak az úgynevezett komplex védelmi eszközök is, amelyek egyidejűleg több potenciális veszélyforrás ellen is védelmet nyújtanak, bár többnyire eltérő mértékben.

A védelmi szint kategóriái

milyen-modon-csoportositjak-az-egyeni-vedoeszkozoket-flanker

A védelmi szint tekintetében három különböző kategóriát tartunk számon.

1. kategória

Az első kategóriába azok a védőeszközök tartoznak, amelyek az alábbiak ellen biztosítanak védelmet:

  • felületi sérülést okozó mechanikai veszélyek
  • az 50 Celsius fokot nem meghaladó felületi hőmérsékletű tárgyak kezelése
  • veszélyes ütéssel együtt nem járó tárgyak kezelése (kesztyű, kötény viselését teszi indokolttá)
  • nem szélsőséges vagy kivételes időjárási körülmények (vízhatlan esőkabát)
  • olyan, enyhe ütések és rezgések, amelyek nem okoznak maradandó sérüléseket
  • napsugárzás (napszemüveg).

2. kategória

Ez tartalmazza az összes olyan védőfelszerelést, amely besorolását tekintve nem az első vagy a harmadik kategóriába esik.
 
3. kategória

Itt találhatóak azok a komplex védőeszközök, amelyek a halálos kimenetelű balesetek, valamint a súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen védenek:

  • légzésvédő eszközök
  • kémiai hatások, ionizáló sugárzások elleni védelem
  • 100 Celsius fokos vagy afeletti hőhatás elleni védelem
  • - 50 Celsius fok alatti ellen védő eszközök
  • leesés, zuhanás elhárítására szolgáló eszközök
  • áramütés veszélye

Szemünk fénye

vedoeszkoz-csoportositas-vedoszemuveg

Az állítható szuperfényes LED-del és több mint 50 órás üzemidejű tartós elemmel rendelkező Led Light Vision védőszemüvegekkel garantáltan oda világíthatsz, ahova nézel. És még a kezed is szabadon marad.

Zene füleinknek?

A zajos környezet bizonyítottan ártalmas az egészségre. A zajártalom elleni védelem mellett legalább olyan fontos az esetleges fertőzések megelőzése, a manapság egyre kiemeltebb szerephez jutó érintésvédelem. A 3M One-Touch Pro füldugó adagoló biztosítja a benne elhelyezett füldugók higiénikus, érintésmentes tárolását és könnyű elérhetőségét. Ha pedig kifogyott, gazdaságosan utánrendelhetsz 3M 1120 füldugóinkból.
 
Van az a helyzet, amikor a füldugó már nem elég. Erre is van megoldás. A 3M PELTOR Bull's Eye fültokok rendkívül zajos környezetben is maximális védelmet nyújtanak. Nemcsak könnyűek, de ergonomikusak is, így tartós viselésük is kényelmes. A terméktípus sportlövészet céljából is rendkívül ideális. Ferde kialakításuknak köszönhetően nem érintkeznek a puskatussal, ezáltal nem akadályozzák az optimális testtartás felvételét. Piros, fekete és zöld színben kapható.

Testreszabott védelem

A 3M™ 4510 védőoverall gazdaságos védelmet biztosít a fertőző anyagok, bizonyos típusú veszélyes porok és néhány fajta kifröccsenő folyadék ellen. Lélegző anyagból készült. Megfelelő szellőzésének köszönhetően a hő és a pára szabadon elpárolog a bőrödről és kijut a ruhából. Könnyű, kényelmes, mégis biztonságos védőfelszerelés a mindennapokra.
 
 

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki