Öntapadó tépőzár: diszkrét megoldás minden helyzetben

2022. március 18.
Öntapadó tépőzár: diszkrét megoldás minden helyzetben Öntapadó tépőzár: diszkrét megoldás minden helyzetben

A tépőzár ma már nélkülözhetetlen a mindennapok során. Praktikus és könnyű használatának köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert. Típustól függően alkalmazása igen változatos lehet: a textilek rögzítésétől kezdve az ipari alkalmazásig, számos területen használják, mint rögzítő elemet. Az öntapadó tépőzár egy speciális kivitel. Nézzük, mit kell tudni róla!

A tépőzár feltalálása

Georges de Mestralt, a tépőzár feltalálóját a természet, egészen pontosan a bogáncs ihlette meg. 1941-ben egy vadászat után a nadrágjába és kutyája szőrébe akadt bogáncsokat szedegette ki. Megfigyelte, hogy miként képesek ilyen erősen megtapadni ezek a növények, hogyan tudnak a megannyi horog segítségével kapaszkodni a szövethez. Ezt a mechanizmust vette alapul, amikor megalkotta az első tépőzárat. Az ötlet tökéletesítését követően végül 1951-ben szabadalmaztatta találmányát, ami a Velcron nevet kapta. Az elmúlt 70 évben a tépőzár működési elve nem változott, a technológia, a felhasznált anyagok és a felhasználási területek köre azonban jelentősen bővült.

Öntapadó tépőzár

Hol érdemes tépőzárat használni?

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen esetekben lehet a tépőzár a legjobb választás. Alapvetően akkor javasolt, amikor fontos, hogy két elemet szilárdan rögzítsünk egymáshoz, de az is elvárás, hogy igény esetén ez a rögzítés egy mozdulattal eltávolítható legyen. Tipikusan ilyenek lehetnek a különféle panelek, reklámeszközök, információs táblák, a műszerfal egyes elemei és még folytathatnánk a sort.

Fontos kiemelni, hogy a tépőzárak igen strapabírók, jól állják az időjárás próbáit, ezért kültérre is kiválóan alkalmasak.

Milyen típusú tépőzárak léteznek?

A tépőzárakat többféle módon is csoportosíthatjuk. Alapvető megkülönböztetés, hogy miként lehet rögzíteni a zár két felét a felülethez. Vannak az úgynevezett varrható tépőzárak, amelyek egy tű és egy cérna segítségével könnyedén rögzíthetők. Ezeket leginkább textilek esetén szokták használni.

A másik nagy csoport az öntapadó tépőzárak csoportja. Ezek esetén a két csík hátoldala öntapadó, mivel ragasztó anyaggal vonják be, ezzel lehet őket a felülethez kapcsolni. Leginkább akkor alkalmazzák, ha az aljzat nem varrható felület, például fa vagy műanyag.

Mi az az öntapadó tépőzár?

Az öntapadó tépőzár a sima tépőzártól annyiban tér el, hogy egy erős ragasztószalag segítségével a tépőzár felhelyezése egyszerűbb, nincs szükség a hurokcsík és a másik oldal varrására. Olyan bontható és zárható, nagy szilárdságú rögzítési módot tesznek lehetővé, amelynek segítségével kiválóan alkalmasak ipari felhasználás esetén is.

A 3M™ Dual Lock™ ipari tépőzárak például annak köszönhetően, hogy gombaformájú tüskékkel kapaszkodik egymásba a tépőzár két fele, tizenkétszer erősebb tapadást biztosít, mint a klasszikus hurok-kampó rögzítés. Egy korábbi bejegyzésünkben részletesen mutattuk be ezt a technológiát.

Az öntapadó tépőzár előnyei

Az öntapadós tépőzárak számos előnnyel bírnak egyéb rögzítési módokhoz képest. Vegyük sorra ezeket!

Öntapadó tépőzár

Fúrás nélküli tapadás

A tépőzárak a mechanikus rögzítő elemekkel veszik fel a versenyt. Hatalmas előnyük, hogy nincs szükség fúrásra, a felület roncsolására. Jellegéből adódóan ugyanis a tépőzár egyetlen csavar nélkül képes összetapasztani a felületeket. Hasonlóan, akkor is jó szolgálatot tehet, ha a klasszikus tépőzárat nem lehet varrni.

Egyszerű felhelyezés

Az öntapadós tépőzárak felhelyezése gyerekjáték. Nincs szükség szerszámokra, sem pedig méricskélésre, mindössze az öntapadó tépőzár hátulján lévő védőfóliát kell eltávolítanunk és már fel is helyezhető a felületre.

Megoldás, minden igényre

Nem mindegy, hogy milyen felületeket szeretnénk összetapasztani, mekkora tapadásra van szükség. Éppen ezért, az öntapadó tépőzáraknak számos típusa létezik. Vannak például olyanok, amik átlátszók, vannak, amelyek hátlapja gumi alapú ragasztót tartalmaz és olyanok is, amelyek esetén a profilmagasság alacsony.

Diszkrét kivitel

Az öntapadós tépőzárak segítségével feltűnés nélkül lehet egymáshoz rögzíteni felületeket. Egészen addig, amíg szét nem szedik őket, a rögzítés nyoma nem látható. Arról nem is beszélve, hogy ha a tépőzár átlátszó, akkor az alatta lévő felület színe is látszik, ezáltal a tépőzár pedig kevésbé feltűnő.

Az öntapadós ipari tépőzárak erős tapadást biztosítanak, így kiválóan alkalmasak különféle felületek összetapasztásához, különösen akkor, ha fontos, hogy ez a tapadás gyorsan és egyszerűen szétszedhető, de mégis stabil legyen.

Tekintsd meg a Flanker kínálatát fenti írásunk kapcsán!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki