A kézi csiszolás eszközei: a csiszolószivacs használata

2022. szeptember 13.
A kézi csiszolás eszközei: a csiszolószivacs használata A kézi csiszolás eszközei: a csiszolószivacs használata

A felületek simává varázslásának egyik legegyszerűbb módja a csiszolószivacs használata. A nehezen hozzáférhető helyek könnyedén elérhetők a segítségével, csak úgy siklik az anyagon, így a polírozás játszi könnyedséggel elvégezhető. Nézzük, mit kell tudni a kézi csiszolás eszközeiről és a csiszolószivacsról!

A kézi csiszolás

A felületek csiszolása géppel és kézzel is elvégezhető. Általában utóbbit akkor választják, ha a felület tagolt, esetleg kicsi, nehéz hozzáférni. Ez a módszer meglehetősen melós, viszont költségkímélőbb megoldás, mint a gépi csiszolás.

A kézi csiszolás többféle módon is elvégezhető, többféle eszköz használatával. Ezek közül mutatjuk be a legelterjedtebbeket.

csiszolószivacs használata

Egyszerű és nagyszerű megoldás: a csiszolópapír

Igen elterjedt és egyszerűen használható a kézi csiszolópapír, amit tekercselt vagy A4-es darabokra vágott kivitelben lehet megvásárolni, szinte bárhol, de egy nagyobb áruház polcain egészen biztosan rábukkanunk. A csiszolólap alapja, amin a csiszolószemcsék helyezkednek el, lehet papír, de akár vászon is. A szemcsék nagysága pedig P40-P240 közötti fokozatban mozog.

A lapcsiszolókhoz hasonló, de azoknál strapabíróbb megoldás a csiszolófa vagy a kézi lapbefogó használata. Ezek esetében ugyanis alkalmazható a rezgőcsiszolókhoz is használt tekercselt csiszolóanyag, ami jobban bírja a strapát. A tekercsből egy megfelelő méretű darabot kell levágni egy kis ráhagyással, hiszen a befogás miatt erre szükség lesz, rögzíteni, és már kezdődhet is a munka!

Univerzális fémszivacsok minden helyzetben

A fémszivacsok felhasználási köre igen széles, alkalmasak bármilyen fém és annál puhább anyag megdolgozására. Fa esetén azonban nem ajánlott a használatuk, mivel a fémszálak hajlamosak megtöredezni és beszorulni a faanyagba, ezzel pedig károsítják annak minőségét.

A fémszivacsok finomsági fokát számokkal fejezik ki egy 5-ig terjedő skálán. Fontos, hogy a fémszivaccsal történő munkavégzés során érdemes munkavédelmi kesztyűt használni!

A praktikus műanyag csiszolószövet

A műanyag csiszolószövet szerkezet laza, a csiszolószemcsék pedig ezekre a laza szálakra tapadnak fel. Köszönhetően annak, hogy ilyen a felépítése, könnyen igazodik a felület formájához, jól hajlik, így nagyon sok helyzetben használható. Durva és finom csiszolás esetén is alkalmazható.

A műanyag csiszolószövetet A4-es lapokban lehet megvásárolni, de készítenek belőle csiszolótárcsát is. Az anyag a laza szálak miatt nem tömődik el és folyóvíz segítségével könnyedén tisztítható.

Sima felület vízálló papírok segítségével

A vízálló papírokat olyan esetekben használják, amikor a felület már le van alapozva, festve vagy kezelték valamilyen anyaggal. Nedvesített felületen használhatók, ami úgy lehetséges, hogy hordozó papír és a csiszolószemcsék között elasztikus gyantaréteg van, ami vízálló. Ennek az az előnye, hogy a csiszolófelület nem tömődik el, a csiszolt felületen pedig kisebb eséllyel keletkeznek sérülések. Az ilyen csiszoló használatával igazán sima felületeket lehet elérni, amennyiben az anyag a nedves közeget jól viseli.

Hatékony finomcsiszolás csiszolószivacs segítségével

A csiszolószivacs és a csiszolókocka igen egyszerű és hatékony segítségek, ha csiszolásról van szó. Segítségükkel a nehezen hozzáférhető helyeket is el lehet érni, nem okoz gondot a peremek, a sarkok, a gérek csiszolása sem. Ezek a kézi csiszolás legpraktikusabb eszközei, melyek segítségével a lekerekített élek esetében is könnyen elvégezhető a polírozás, köszönhetően annak, hogy a szivacsra rögzített csiszolóanyag alakkövető, vagyis igazodik a felület ívéhez.

csiszolószivacs használata

Meglehetősen hatékony munkára képesek, ennek oka, hogy a csiszolószivacs két oldalán, a csiszolókorongnak pedig mind a 4 oldalán csiszolófelületet helyetek el. Különféle finomságú változatban kaphatók, létezik például finom csiszolószivacs, közepes csiszolószivacs, szuperfinom csiszolószivacs és ultrafinom csiszolószivacs is.

A csiszolás folyamatát a legtöbb ember nem kedveli, mivel meglehetősen nagy kosszal jár, arról nem beszélve, hogy a nem megfelelő csiszolóanyag használatával csak kínszenvedés és bosszankodások sora az egész procedúra. Ennek elkerülése érdekében olyan csiszolókocka és csiszolószivacs alkalmazása ajánlott, amelyek segítségével hamar és igen hatékonyan el lehet végezni ezt a munkát.

Kattints, és nézd meg, milyen termékeket kínálunk a Flankernél kézi csiszoláshoz!

Még több cikk a témában

Szalagkábel, ami összeköt

Szalagkábel, ami összeköt

Univerzális ipari megoldások
Védőoverál: védelem éles helyzetekben

Védőoverál: védelem éles helyzetekben

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki