3M: HMMM, miért 3 az M?

2021. január 14.
3M: HMMM, miért 3 az M? 3M: HMMM, miért 3 az M?

Egy kis bevezető a 3M-ről

Ahogy a honlapunkon is büszkélkedünk a ténnyel: a Flanker1998-as megalapítása óta a 3M hivatalos kereskedelmi partnereként ipari ragasztástechnikai termékek forgalmazásával foglalkozunk. De miért olyan fontos adat ez? Erre pontos választ csak akkor adhatunk, ha megmutatjuk, mit jelent a 3M cég és az általa gyártott, itthon pedig a Flanker forgalmazta termékei.

A nem mindennapi márkanév az USA 32. tagállamához kötődik. Az M-ek ugyanis az 1902-ben alapított vállalat eredeti nevét rejtik. Több mint 100 esztendeje ugyanis Minnesota Mining and Manufacturing Company néven jegyezték be a kezdetben bányászattal foglalkozó, öt üzletember által alapított vállalatot, és a hosszabb elnevezés később rövidült az azóta is használatos, frappáns 3M két betűjére.

A szerény kezdetből mára magabiztos, világszerte jól ismert vállalatcsoport nőtt ki, mely a vegyi jellegű márkák világában megkerülhetetlen szereplőnek számít. Több mint 60 000 termék tartozik a 3M portfóliójába, és maga a vállalat is több egységben szolgálja ki az egyéni fogyasztói és üzleti igényeket. A legismertebb, ragasztástechnikával egyáltalán nem foglalkozó hétköznapi vásárlók számára a talán legismertebb termék a Post-It (melyről érdekességeket a honlapunkon itt olvashat).

De érdemes kicsit jobban szétnézni a 3M háza táján!

Az amerikai cég központja ma Maplewoodban található. Innen indulnak világhódító útjukra az eredetileg szabadalom formájában megszülető termékek, melyeket számtalan területen használhatnak a vevők. Így például az egészségügy ugyanúgy profitál a 3M termékek kínálatából, mint a gyártás, a járműipar, az elektronika vagy a kereskedelem. Bárhová is nézünk, szinte mindenhol találkozunk a 3M ragasztástechnikai és egyéb megoldásaival. (Az évente mintegy 3000 újonnan benyújtott 3M-szabadalom jó utánpótlást jelent a termékfejlesztés számára.)

A 3M választékára úgy is lehet tekinteni, mintha az ember egy óriási áruházban sétálna, miközben általános és speciális célra keres eszközöket. A különféle eszközök között a kicsitől a nagyig minden olyan megtalálható, amely a biztonsággal, az iparral, a közlekedéssel, az elektronikával vagy éppen az egészségüggyel függ össze.

Az egyik Magyarországon is kiemelt terület a munkavédelem és a védőeszközök világa. A 3M tulajdonképpen az emberi test szinte összes fontos szervének védelmére kínál terméket, legyen szó akár légzésvédelemről, hallásvédelemről vagy hegesztéstechnikai védelemről. Az ipari kínálat is lenyűgözően széles: az óriási ipari zajban dolgozók számára például állítható védelmű füldugót kínál, de a nehézipari hegesztőpajzs is a termékpaletta része. 

A 3M számos más, ismert és fontos márka tulajdonosa. Ilyen a Scotch, amely 3M és Scotch márkanév alatt több mint 400-féle ragasztószalagot, szigetelő jellegű ragasztót és más termékeket kínál. Érdekesség, hogy 1930-ban egy Richard Drew nevű bendzsójátékosból lett 3M-es mérnök találta fel az első átlátszó ragasztószalagot. Az volt a szakember célja, hogy nedvességmentes zárást tudjon létrehozni. A Scotch ikonikus terméke az 1939-ben bevezetett, jellegzetes „csiga”, az ikonikus kézi adagoló. Az első verziót fémből préselték, a fröccsöntött műanyag verziót pedig egy évvel később kezdték gyártani. 2013-ban azután újragondolták a „csigát”, és mindenki megelégedésére egy modernebb megjelenéssel, könnyebb felhasználási lehetőséggel ruházták fel.

Egyre zajosabb világban élünk. A munkahelyeken szerencsére van erre megoldás: a 3M Peltor kommunikációs headsetek világszintű vezetők a kétirányú és aktív hallgató headsetek között a veszélyes, zajos környezetekben történő használathoz. A headsetek és hallásvédők széles skálája használható számos környezetben, és megfelelnek a legtöbb kommunikációs, hallásvédő headsetekre vonatkozó előírásoknak. Egy ilyen készülék a fül legjobb barátja lehet.

A munkavédelem kiemelt területe az emberi bőr védelme. A bőr védőrétegének mindig kell egy bizonyos mértékű nedvességet és zsírt tartalmaznia, hogy megfelelően működjön. Ha ez megvan, a rugalmassága és zárt felülete megakadályozhatja, hogy a potenciálisan káros anyagok áthatoljanak rajta. A munka során különösen a vegyi anyagok bőrrel való érintkezésére kel figyelni. A 3M-nél olyan megoldásokat is találhat, mely csökkenti a bőrsérülést, így a bőr szakadását is.

Bár a COVID-19 miatti intenzívebb home office háttérbe szorítja, mégis, érdemes minden laptoppal dolgozónak képernyőn megjelenő adatait munkahelyén és azon kívül védenie! Szinte már nem is meglepő, hogy a 3M-nél erre is gondoltak: a betekintésvédelmi szűrők megakadályozzák a vizuális adattolvajokat abban, hogy oldalról a képernyőre pillantva adatot lopjanak, viszont a felhasználónak szemből éles és tiszta képet biztosítanak.

Apropó, COVID: a járvány terjedésének megakadályozásában sorsdöntő fontosságú N95-ös maszkot ugyancsak 3M-es mérnökök fejlesztették ki, és 1972 óta van használatban. A vírus részecskéinek kiszűrésére rendkívül hasznos termék iránt akkora lett a kereslet, hogy az amerikai elnök az N95 exportálását be akarta tiltani.

Reméljük, sikerült felvillantanunk a 3M színes világából néhány pillanatképet. Böngéssze az általunk forgalmazott 3M-termékeket, hogy megtalálhassa az önnek, vállalatának leginkább hasznos termékek közül a legjobbat! Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország területén mi képviselhetjük a minnesotai világcéget.

Még több cikk a témában

A csiszolóanyagok tulajdonságai

A csiszolóanyagok tulajdonságai

Univerzális ipari megoldások
A csiszológép használata

A csiszológép használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki