Átlátszó hővédő fólia: energiabarát napvédelem

2021. június 18.
Átlátszó hővédő fólia: energiabarát napvédelem Átlátszó hővédő fólia: energiabarát napvédelem

A kánikula idején szinte nincs olyan háztartás, ahol ne védekeznének valahogy a hőség ellen. A beáramló napsugarak okozta hirtelen hőmérsékletemelkedést jellemzően légkondicionáló berendezéssel vagy ventilátorokkal igyekezzük kivédeni. Ezek azonban jelentős havi költségvonzattal járnak. Arról nem is beszélve, hogy sokak szervezete érzékeny a nyári hűtés e formáira. A kiváló hővisszaverő tulajdonságokkal rendelkező átlátszó hővédő fólia kitűnő alternatíva lehet nemcsak a rekkenő hőség, de a téli hideg okozta hőmérsékletváltozás elleni védekezésben is.

Rekordméretű áramfogyasztás

Idén is új nyári országos bruttó rendszerterhelés csúcs született, ami az elkövetkező hónapokban újra és újra megdőlhet. 2021.06.23-án az esti órákban 28.7 Celsius fok napi átlaghőmérséklet mellett 6814 MW áramfogyasztást mértek.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító budapesti központjának adatai szerint a nyári áramfogyasztás mértéke mára megközelíti a téli abszolút országos rekord adatait, ennek oka pedig többek között a klímák üzemeltetésében keresendő.

Átlátszó hővédő fólia: természetes árnyékolás

A hővédő fóliák, amelyekről korábban itt írtunk részletesebben, hatékonyan veszik fel a versenyt a tikkasztó hőség és az egészségkárosító infravörös-sugárzás ellen, miközben nem sötétítik el a lakást. Ebben a bejegyzésben elsősorban az áttetsző hővédő fólia előnyös tulajdonságairól lesz szó.

Természetes árnyékoló révén a fólia telepítése csupán egyszeri költséggel jár, a későbbiekben nem dobja meg áramfogyasztásunkat, miközben nemcsak otthonunkat óvja a túlzott felmelegedéstől, de annak berendezését is védi a Nap sugarainak káros, fakító hatásától. A fóliák nagyszerűsége ugyanis abban rejlik, hogy akár 80%-ban elnyeli a fénysugarakat, még mielőtt azok a lakásba juthatnának.

Otthonok, irodák esetében a pormentes felhelyezés és a tartósság érdekében az átlátszó hővédő fólia esetében is a beltéri felhasználást részesítsük előnyben, ami röviden annyit tesz: az öntapadós fóliát az ablak belső felületére célszerű felragasztani.

Hogyan működik az átlátszó hővédő fólia?

atlatszo-hovedo-folia-flanker

A hővédő ablakfólia azelőtt szabadít meg a napsugárzás hőjének 45-86%-ától, hogy az egyáltalán bejutna a lakásba. Gyártási folyamata típusonként eltérő. Megkülönbözetünk színezett és alumínium fémgőzölt szerkezetű fóliákat, léteznek teljesen fémezett termékek, ezek a kevéssé tükröző nikkel-króm fóliák. A kínálatot a titánium-nitrát alapanyagra épülő kerámiás hővédő ablakfóliák teszik teljessé. Utóbbiak magas hővédelemmel rendelkeznek, infravörös szűrésük 80-60% között mozog.

A termékpiramis csúcsán tehát egyértelműen ezek az úgynevezett infraelnyelő fóliák állnak, melyek egy különleges részecskének köszönhetően képesek elnyelni az infravörös-sugárzást. Ez azért lényeges, mert az infravörös-sugárzás lényegesen intenzívebb hőérzetet kelt. A látható fénytartományt bármelyik fólia képes szűrni, még energiavédelmet is adnak, azonban az infravörös tartományban szűrésük elenyésző, körülbelül 12 százalékos. Kínálatunkban számos olyan hővédő ablakfólia is megtalálható, amely prémium minőségű, fémmentes nanotechnológiával készül.

Melegen ajánljuk

Az általunk forgalmazott 3M™ Prestige Hővédő ablakfólia is ebbe a kategóriába tartozik, azaz a ma létező legmodernebb, fémmentes nanotechnológiával készült. Ezek a csúcskategóriájú fóliák áttetsző színük ellenére sem tükröződnek, anélkül tartják vissza a hőt, hogy ezentúl bármit is észlelnénk áldásos jelenlétükből. Nemcsak otthonok, irodák, raktárépületek számára is ideális megoldást jelentenek.

Míg a légkondicionáló berendezés csak akkor működik, amikor használjuk az autót, a napsugarak szünet nélkül hőt termelnek és az utastérbe jutva forró katlanná alakítják azt. Sajnos a fémszerkezetből és a kis légtérből adódóan lakásunknál már csak az autónk tud jobban felmelegedni, de a 3M FX5 hővédő autóablak fólia segítéségével erre is van jó megoldás. A 3M™ FX-ST termékkategóriájába egytől egyig színezett hővédő fóliák tartoznak. Közös jellemzőjük, hogy majdnem a teljes tartományban kiszűrik az UVA és UVB sugarakat, amelyek a bőrkárosodásokért és színek fakulásáért felelősek. Az FX fémmentes poliészter optikai fóliák az ablaküvegen át az utastérbe jutó teljes napenergiának akár a felét is visszatükrözhetik, biztosítva a kellemes, hűvös hatást. A termékek karcmentes védőréteggel rendelkeznek, és többféle árnyalatban kaphatók.

Fenntartható fejlődés, hatékony hővédelem

A hővédő fólia önmagában, vagy egyéb klímaberendezések kiegészítőjeként is alkalmazható, környezetbarát és energiatakarékos megoldás. Használata nem sötétíti be a teret, miközben kellemes, érezhetően alacsonyabb belső hőmérsékletet biztosít. Mivel nem a levegő cirkulálásával vagy hűvösebb levegő beáramoltatásával fejti ki hűtő hatását, nem irritálja szervezetünket, használata során elkerülhetjük a gyulladásos-megfázásos állapotok kialakulását. Egyszerűen és viszonylag gyorsan felhelyezhetők, nincs szükség fúrásra, kábelekre, jelentősebb átalakításokra a rendszer megfelelő kialakítása érdekében. Jellegéből adódóan otthonunk belső elrendezése és egyéb paraméterei sincsenek hatással alkalmazhatóságára.

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki