Biztonsági ablakfólia

2021. május 28.
Biztonsági ablakfólia Biztonsági ablakfólia

Csattanó és csörömpölő hangot ad, amikor megadja magát az erőszaknak. A legtöbbünk épp ezért úgy gondol az ablaküvegre, mint egy átlátszó, törékeny, vékony anyagra. Nem épp egy bunker ajtajának való matéria, a betörők ezért is előszeretettel pécézik ki a lakás vagy ház gyenge pontjaként. Érdemes ebbe beletörődnünk? Semmiképp sem! Létezik megoldás erre a problémára is: íme a biztonsági ablakfólia, amely nem csak ember által okozható káresetek ellen nyújthat védelmet.

Első ok a biztonsági ablakfólia használatára: a betörés

Az otthonunknak annak a helynek kellene maradnia, amelyben biztonságban, kényelemben érezzük magunkat. A magyar nyelvben külön jelzőt használunk erre az érzésre: otthonos. De sajnos az ajtón túli világ történései néha betüremkednek a falak mögé, és ráébresztik a gyanútlan polgárt arra, hogy jobb, ha alapesetben is már felkészülten néz a veszélyek elé.

Az első ilyen fenyegetést a bevezetőben említett betörések okozzák. Tudta-e, hogy az USA-ban 18 másodpercenként történik valahol egy ilyen nem várt esemény? Erre még könnyen legyintünk, hiszen kontinensnyi országról beszélünk. Igen ám, de a másik statisztikai adat már beszédesebb: e szerint az amerikai lakosság 20%-a elkerülhetetlenül áldozata lesz élete során legalább egyszer a betörésnek.

De itthon sem sokkal jobb a helyzet. Bár évek óta csökkenő tendenciát mutat a hazai bűnözési statisztika, még mindig évente 200 000 bűncselekmény történik Magyarországon. (Ha ön Budapesten, Heves vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él, akkor rossz hírünk van: leginkább ezekben a régióban eshet áldozatul bűncselekményeknek.)

Tegyünk a betörések ellen!

Természetesen az otthonokat védő aktív és passzív rendszerek reneszánsza is ennek a jelenségnek köszönhető. Manapság már nem számít úri huncutságnak például mozgásérzékelő lámpák, kamerák, érzékelők felszerelése sem, és a lakások könnyen „beköthetők” akár a rendőrségre is. De ezek többsége csak akkor kezd el működésbe jönni, ha a baj már megtörtént, és legfeljebb kárenyhítésről lehet szó.

Fontos tudnunk, hogy a betörők legtöbbször nem azok a nyugodt, hideg fejű végrehajtók, ahogy általában a filmekben ábrázolják őket. Elég egy zaj, egy váratlan esemény, és megneszelve a körülmények romlását, azonnal abbahagyják, amit elkezdtek. A biztonsági ablakfólia emiatt a pszichológiai tény miatt hatásos védekezési mód: számítások szerint akár két percre is lelassítja a rosszindulatú behatolót – ahogy pedig telik az idő, és nincs a zsákmány közelében, a betörő hajlamos feladni szándékát, és eltávozni a helyszínről.

biztonsagi-ablakfolia-flanker

2-3. ok: az időjárás és a váratlan események

Azt mondják a kutatók, hogy Magyarországon – valószínűleg a klímaváltozás hatására – egyre szélsőségesebb időjárásra van kilátásunk az elkövetkezendő években, évtizedekben. Ha ez igaz, akkor jobb felkészülni a földrengés vagy a különösen heves szélvihar ellen.

De ha kívülről semmi előre nem látható esemény nem történik, a háztartási balesetek az ablaküveget akkor is érinthetik, és a földön szanaszét heverő, balesetveszélyes üvegdarabok látványa nem egy szép látnivaló. Ennél is húzósabb érv, ha gyerekkel élünk egy fedél alatt: ők könnyebben összeszedik a sérülést az éles, véletlenszerűen szétszóródott szilánkokból – egy kis figyelmetlenség, és egyhamar az éjszakai ügyeleten találhatjuk magunkat egy zokogó, rémült gyermekkel, ahelyett, hogy jókedvű családi programban vennék részt. Nem jobb ezt megelőzni egy üvegfólia használatával?

Így működik a biztonsági fólia

Az ablakra belülről, szakemberek által, az esetleges későbbi káreset után is hasznos dokumentálással felszerelt fóliák az összetört üveget egyben tartják, emiatt kizárt a szilánkos törés. Így tehát egyrészt nem keletkezik akkora lyuk az ablakon, amelyen át a betörő behatolhat otthonunkba, másrészt pedig nem kell számolnunk a szétszóródó üvegdarabkákkal sem. Nem elhanyagolható tény, hogy ezek az ablakfóliák láthatatlan hatást keltenek. Úgy erősíthetjük tehát meg az ablakokat, hogy esztétikai szempontból nem kell vállalhatatlan kompromisszumot kötnünk. Ráadásul e termékek némelyike még hővédő funkciót is ellát. A sokoldalú fóliák használata ezért erősen indokolt.

Fóliaválasztékból ötös

Jó hír, hogy egyre több ilyen termék áll rendelkezésünkre – némelyikük még többre is képes, mint amire eredetileg gondoltunk! A 3M™ Safety S40 biztonsági ablakfólia például amellett, hogy magas szakítószilárdsággal és tépőellenállással rendelkezik, még a bejövő UV-A sugarak mennyiségét is jelentősen csökkenti, megakadályozva a színek kifakulását. A 3M S70 biztonsági ablakfólia különlegessége, hogy rendkívül vékony, ámde erős, míg a 3M™ Biztonsági és Betörésvédelmi Ablakfólia - Safety Sorozata időjárásálló stabil poliészter fóliákból áll és karcolásálló felülettel rendelkezik.

Ezen kívül már kaphatók olyan biztonsági fóliák is, amelyek bizonyítottan ellenállnak akár az óránkénti 270 km-es széllökésnek, az orkánnak is. (Habár néha épp a banális, hétköznapi helyzetek sem elhanyagolható veszélyforrások – idetartozik a véletlenül az ablak közepén landoló, kertből átlőtt focilabda esete is…)
 
Jobb felkészülni, mint megijedni! A baj bekövetkezte után már mindenki sokkal okosabb, de a valódi bölcs lépés a veszélyek előtt járni egy-két lépéssel. Sokkal többet nyerhetünk, mint nyugalmat. A betörések után keletkező anyagi kár ugyanis a sokszorosa lehet annak, amelyet a fólia segítségével megakadályozott kár, és a betört, de egyben maradó ablaküveg jelent.

Még több cikk a témában

Álláskönnyítő szőnyeg

Álláskönnyítő szőnyeg

Univerzális ipari megoldások
A csiszológép használata

A csiszológép használata

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki