Bútor fóliázás: új megjelenés egy csapásra

2022. január 07.
Bútor fóliázás: új megjelenés egy csapásra Bútor fóliázás: új megjelenés egy csapásra

A bútorok amellett, hogy használati tárgyak, meghatározzák bizonyos mértékig szokásainkat és eszközként szolgálhatnak az ízlés, a világnézet kifejezésére. Esztétikai szerepet töltenek be egy ingatlanban, jelentősen hozzájárulva annak atmoszférájához. A régi, sokat használt, kevésbé strapabíró darabok idővel megadhatják magukat és felújításra szorulhatnak. Ha gyorsan és egyszerűen szeretnél új küllemet adni megunt bútoraidnak, akkor a legjobb választás a bútor fóliázás!

Számtalan oka lehet annak, ha szeretnél egy bútordarabodnak új külsőt adni. Előfordulhat, hogy az idő vasfoga hagyott nyomot a felületén, de az is, hogy stílusváltás küszöbén állsz, esetleg a bútordarab kerül át más helyiségbe, ahova nem illik annyira.

Bútor fóliázás

A bútor felújítás több módon is történhet, amennyiben azonban kevés időt szeretnél rászánni és inkább gyors, hatékony és költségkímélő megoldást keresel, akkor a bútor fóliázás a legjobb megoldás.

Mi az a bútor fóliázás?

A bútorfóliázás egy olyan folyamat, amely során a bútorlapot egyszerűen bevonják egy speciális fóliával. Ez a fólia a legtöbb esetben öntapadó és három fő részből áll. Akárcsak a matricák esetén, van egy védőréteg, maga a felület és egy ragasztó réteg, ami a bútorlaphoz tapad. Hasonló elven működik egyébként az öntapadós tapéta is, amit leginkább a beltéri felületek dekorálása során alkalmaznak.

Az öntapadós tapéta és bútor fólia változatos színekben elérhető, van olyan minta amelyik fahatást kelt, van ami kőre emlékeztet és olyan is, ami a fémes hidegséget jeleníti meg a bútor felületén.

A védőrétegről annyit kell tudni, hogy a felvitel során eltávolítják, funkciója annyi, hogy védi a fóliát a külső hatásoktól. Tehát, amikor a lapok felkerülnek például a szekrény oldalára, akkor ezeket le kell húzni.

A ragasztás lényege, hogy a fólia stabilan tapadjon a felülethez. Gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor a ragasztószalag elenged a készen vásárolt MDF felületről, tipikusan ilyen a szekrény bútorfront. Mi lehet ennek az oka?

Az MDF farost alapú, amit nagy nyomáson állítanak elő préseléssel. Hatalmas előnye, hogy könnyű vele bánni, egyszerűen lehet festeni, fóliázni. Jellegzetességük, hogy a felhelyezés során fellépő hő és nyomás hatására a ragasztó térhálósodik, és ez az, ami megköti a fóliát. Fenyő esetén a gyanta kipárolgása azonban a ragasztó anyagát gyengítheti, arról nem beszélve, hogy hőhatás következtében is romolhat a tapadás. Fontos tudni, hogy a fóliák természetükből adódóan szeretnének összezsugorodni az eredeti méretükre, ami szintúgy azt eredményezheti, hogy elválnak a felülettől. Ezek a negatívumok azonban kis odafigyeléssel és jó minőségű anyagok választásával kiküszöbölhetők, ráadásul egy utólag felhelyezett hővédő fólia segítségével bebiztosítható a hosszú élettartamuk. 

Néhány tipp a használathoz

  1. Kezd kicsiben! Ha még gyakorlatlan vagy, akkor érdemes egy egyszerűbb felületen kezdeni a szárnypróbálgatásokat, például egy sima és egyenes felületen.
  2. Tisztíts, aztán ragassz! Mielőtt nekiesnél a fólia ragasztásának, előtte alaposan tisztítsd meg a felületet, portalanítsd, zsírtalanítsd, mivel csak így tud megfelelően feltapadni a felületre a fólia. A tisztítás során használj mikroszálas törlőkendőt, ez ugyanis magához vonzza a szennyeződéseket, így könnyebb azok eltávolítása is.
  3. Alapozz! Ha a bútor felülete nincs semmivel kezelve, akkor érdemes az alapozással kezdeni, vagyis előbb lefesteni valamilyen alapozó festékkel.
  4. Apró lépésekben haladj! A felragasztás nem akkora ördöngösség, de kell hozzá némi gyakorlat. Először csak kisebb darabokat (10 cm) tekerj le a fóliáról, akkorát, amivel biztonságban tudsz bánni. Középről kifelé haladva simítsd fel a fóliát úgy, hogy ne rekedjen alatta a levegő. A legjobb, ha mindezt egy speciális simítóeszközzel teszed meg, de ha nincs más, egy mikroszálas kendő is megteszi.

A bútor fóliázás

Az öntapadó fólia előnyei

  • Az öntapadós fólia előnyökkel és hátrányokkal is bír. Jöjjenek most az előnyök, amelyek miatt sokak kedvence lett a bútorfelújítás e módja!
  • Vízzáró réteget alkot a bútor felületén, vagyis nem hagyja, hogy a fát nedvesség érje.
  • Nem bocsát ki az emberi egészségre káros anyagokat, mint a legtöbb festék.
  • Minta tekintetében a választék igen bőséges, bármilyen árnyalat, szín, felület megtalálható a piacon.
  • Könnyen felhelyezhető, nem kell hozzá semmi különleges, drága, nehezen beszerezhető eszköz. Elegendő csak maga a fólia és egy simító.
  • A felhelyezése nem bonyolult, odafigyelést igényel, de egyszerűen elsajátítható. 

Az öntapadó fólia hátrányai

A bútor fóliák igen népszerűek, néhány probléma azonban adódhat használatuk közben. Nézzük a hátrányokat!

  • Nem lélegzik a fólia alatt a fa, mivel teljesen lezárja a felületet.
  • A nem jó minőségű fólia idejekorán megadhatja magát, a jó minőségű azonban sokáig bírja a strapát.
  • Az ütődések meglátszanak a fólián is, akárcsak az eredeti bútorlapon.

A bútorok új köntösbe öltöztetése remek program, a kikapcsolódás egy kiváló formája, ami nem mellesleg költséghatékonyabb és környezetbarátabb, mint ha új bútort vásárolnánk. Adj új színt a bútoraidnak, frissítsd fel az enteriőrt, pezsdítsd fel a tereket!

Nézd meg, milyen bútorfóliákat találsz a Flanker kínálatában!

Még több cikk a témában

Ablakfóliázás házilag lépésről lépésre

Ablakfóliázás házilag lépésről lépésre

Univerzális ipari megoldások
Mi az epoxi?

Mi az epoxi?

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki