Csomagolószalagok: egyszeregy a biztonságos csomagoláshoz

2024. január 05.
Csomagolószalagok: egyszeregy a biztonságos csomagoláshoz Csomagolószalagok: egyszeregy a biztonságos csomagoláshoz

A csomagolószalag nem csupán egy eszköz a dobozok lezárására. Számos szerepe és funkciója van, attól függően, hogy milyen típust és ragasztótípust választunk. Blogposztunkban összegyűjtöttük, hogy mi mindent kell tudni a csomagolószalagokról.

A csomagolószalagok alapvető szerepet játszanak a csomagolási folyamatokban, kezdve a termékek megőrzésétől, a szállítás biztonságának garantálásáig, egészen az információ átadásáig. Bármilyen egyszerűnek is tűnhet a funkciója, a csomagolószalag jelentős hatással lehet a vásárlói tapasztalatokra és így az egész vállalkozásra. A rosszul megválasztott csomagolószalag nem csak nehezebbé, hanem költségesebbé is teheti a csomagküldési folyamatot, miközben a helyesen kiválasztott típus növelheti a csomagok biztonságát és javíthatja a vásárlói élményt.

A következőkben megvizsgáljuk a csomagolószalagok különféle típusait, azok jellemzőit, előnyeit és hátrányait.

csomagolószalagok

A csomagolószalagok típusai
 

Az élet számos területén használjuk a csomagolószalagokat, mind a hétköznapokban, mind az iparban. Vegyük tehát sorra, milyen fajták léteznek, és milyen jellemzőkkel bírnak!

BOPP csomagolószalagok

Ezek a szalagok biorientált polipropilén, azaz BOPP alapanyagból készülnek. Jellemzőik között megtalálható a nagy szakítószilárdság, a jó rugalmasság, ezért gyakran alkalmazzák a logisztikában, vagy általános felhasználási területeken. Előnyük, hogy rendkívül tartósak és ellenállóak, nem utolsó sorban pedig gazdaságosak. A hátrányuk, hogy nagy mennyiségű műanyag hulladékot termelnek.

Papír csomagolószalagok

A papír csomagolószalagok, ahogy a nevük is utal rá, papírból készülnek. Fő előnyeik közé tartozik, hogy újrahasznosíthatók és környezetbarátok. Hátrányuk, hogy kevésbé ellenállóak az extrém hőmérséklettel és nedvességgel szemben.

PVC csomagolószalagok

A PVC csomagolószalagok alapanyaga, a polivinil-klorid rendkívül erős, így remekül használhatók nagyobb súlyú csomagok esetében. Amellett, hogy strapabírók, jól nyújthatók, mi több, ellenállnak a vegyszereknek és az időjárásnak. Hátrányuk viszont, hogy készítésükhöz sok energiát használnak fel, és nehéz őket újrahasznosítani.

Szálerősített csomagolószalagok

A szálerősített csomagolószalagok általában üvegszálból vagy poliészterből készült szálakkal vannak megerősítve, ami kellően erőssé teszi őket ahhoz, hogy bármilyen csomagolási feladatot elbírjanak. A szálerősítés révén különösen ellenállók, azonban hátrányuk, hogy jellemzően drágábbak, mint a többi csomagolószalag-típus.

Most, hogy megismertük a csomagolószagok típusait, térjünk át arra, hogy milyen ragasztóval tapadnak a szalagok a felületekhez!

csomagolószalagok

A csomagolószalagok ragasztói

Nem elég a szalag anyagát meghatározni, tisztában kell lennünk azzal is, hogy milyen ragasztóval látták el, ez ugyanis befolyásolja a felhasználást. Nézzük a ragasztótípusokat!

Akril

Az akril ragasztó alapú csomagolószalagokat széles körben használják a könnyű és közepes súlyú csomagok esetén. Az akril alapú termékek jellemzője a hosszan tartó tapadás, mely biztosítja a csomagolás tartósságát. További előny, hogy az akril ellenáll a UV sugárzásnak és az időjárás viszontagságainak, így a csomagok védelme a hosszabb távú tárolás és szállítás során is biztosított.

Ennek ellenére be kell látni, az akril ragasztónak is vannak hátrányai. Ilyen például, hogy nem biztosít azonnali tapadást, így néha nehézséget jelenthet a kézi alkalmazása. Problémát okozhat az extrém hideg időjárás is, mert ebben az esetben gyengébb lehet a tapadása.

Solvent

A solvent, más néven oldószer alapú ragasztóval ellátott csomagolószalagok remek választást jelentenek, ha rendkívüli ragasztóerőre van szükség. Jelentős előnyük a gyors és erős tapadási képességük, ami mind kézi, mind gépi felhasználás esetén megkönnyíti a munkát. További pozitívum, hogy ellenállnak az időjárás viszontagságainak és a hőnek is.

A hátrányok között található, hogy a solvent gyakran erős szagú, ami kellemetlen lehet a felhasználás során. Továbbá az oldószer alapú ragasztó a hőre és az extrém hidegre való nagymértékű ellenállása ellenére, a közepesnél erősebb fényben hajlamos elszíneződni.

Hotmelt

A hotmelt ragasztóval ellátott csomagolószalagok azonnali és rendkívül erős tapadást biztosítanak, ami kézi és gépi alkalmazás során is jól jöhet. Másik előnyük, hogy jóval kevésbé hajlamosak a színezet elvesztésére, mint más típusok.

Ehhez a ragasztási módhoz azonban magasabb hőmérséklet szükséges, amit a kézi használat során nem mindig egyszerű elérni. Ráadásul, bár a hotmelt rendkívül erős ragasztóerőt biztosít, a hideghatással szemben kevésbé rezisztens.

Natúr kaucsuk

A natúr kaucsuk alapú ragasztóval készült csomagolószalagok szintén erős, azonnali tapadást nyújtanak. Pozitív tulajdonságuk, hogy alkalmasak mindenféle felületre, beleértve az újrahasznosított anyagokból készült kartondobozokat is. A natúr kaucsuk alapú ragasztóval készült csomagolószalagok ellenállnak a nedvességnek és a hőnek, és kiválóan teljesítenek az alacsony hőmérsékletű környezetben is.

A fő hátrány viszont, hogy az évek során a ragasztó ereje csökkenhet, különösen, ha nem megfelelőek a tárolási körülmények. Továbbá, a natúr kaucsuk alapú ragasztókra jellemző szag szintén zavaró lehet.

A megfelelő típusú csomagolószalag kiválasztásával egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé költséges lehet a csomagolás. Érdemes tehát körültekintően eljárni a kiválasztása során.

A Flanker az ipari szereplők alapanyag-ellátója. Nézz körül webkatalógusunkban!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki