Dobozzáró gép: legyen biztonságban minden áru!

2023. szeptember 19.
Dobozzáró gép: legyen biztonságban minden áru! Dobozzáró gép: legyen biztonságban minden áru!

A termékek szállítása jellemzően dobozokban történik, nem mindegy azonban, hogy miként zárják le a dobozt. Ha ugyanis ez a mozzanat nem elég professzionális, akkor szállítás során az áru megsérülhet, ez pedig kelletlenség a megrendelőnek és anyagi kár a cégnek. A dobozzáró gép ezt a kulcsfontosságú mozdulatot automatizálja. Nézzük hogyan!

A csomagolástechnika egy meglehetősen színes terület, ami óriási változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A webshopok számának növekedésével és az online vásárlás előtérbe kerülésével a gyorsaság egyre inkább fontosabb, szerencsére azonban nem a biztonság rovására.

dobozzaro-gep1

Az innovációknak köszönhetően a csomagolás ma már összetett rendszerek segítségével lehet még hatékonyabb. A dobozok összeállítását a dobozfelállító gép kezdi meg, így a dolgozóknak csupán a megtöltésre kell koncentrálni, már ha ez nem automatizáltan történik. Ha az áru a dobozba került, akkor a dobozzáró gép zárja le, a kész csomagok pedig egy szalagon juthatnak el a raktárba.

Mi az a dobozzáró gép?

A dobozzáró gépbe a dobozt a dolgozók behelyezik, felkerül a ragasztószalag, a gép rásimítja, majd pedig jöhet a következő csomag. Köszönhetően annak, hogy a zárás automatizáltan történik, a csomagolás minősége garantálható. A dobozzárógépek tartós és kevés karbantartást igénylő megoldást jelentenek, ha csomagolásról van szó. A Flanker kínálatában többféle dobozzáró is elérhető, például a 3M-MaticTM 7000A 3PH 380/415V dobozzáró gép ACCUGLIDE 2+2IN, vagy éppen a 3M-Matic™ 8000A 1PH 220/240V dobozzáró gép ACCUGLIDE 2+2IN.

A dobozzáró gép előnye, hogy rugalmasan igazítható a dobozok méretéhez, sőt, ma már vannak olyan dobozzárók is, amik automatikus módon felismerik a doboz paramétereit és ez alapján végzik el a beállításokat.

A dobozok lezárása többféle dobozzáróval is lehetséges. Vannak kézi tapadószalag felhordók, félautomata alul-felül záró gépek manuális, illetve automata beállítással, léteznek félautomata dobozfelállító és töltőállomások, illetve automata dobozfelállítású, alul-felül is ragasztó dobozzáró berendezések.

A dobozzáró gép működése szempontjából lényeges kérdés, hogy milyen szalaggal történik a doboz lezárása. Itt számos típusból lehet válogatni, van például barna, átlátszó, papír és természetesen különböző méretekben is kaphatók. Nézd meg, milyen dobozzáró szalagok vannak a Flanker kínálatában!

Milyen szempontokat kell végiggondolni a dobozzáró gép kiválasztásakor?

A megfelelő dobozzáró gép kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Vegyük sorra, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni a döntés előtt!

  • Milyen a doboz típusa? Mik a paraméterei? Mi az anyaga? Karton? Hullámpapír?
  • Minden doboz egyforma méretű vagy különbözőek a méretek?
  • Hogyan történik a doboz zárása? Automata lesz a fülek behajtása? Milyen széles ragasztószalagra van szükség és lesz-e átlapolás?
  • Mekkora kapacitásra van szükség? Mi a teljesítmény szintjével kapcsolatos elvárás? Mennyi dobozt kell majd naponta lezárni?
  • Mit tartalmaz a doboz? Mekkora terhelésnek lesz kitéve a dobozzáró gép?
  • Milyen egyéb igények vannak? Egy meglévő rendszerbe illeszkedik-e be?

Milyen esetekben célszerű ilyen gépet használni?

Vannak olyan esetek, amikor a dobozzáró gép jelentősen megkönnyítheti és felgyorsíthatja a csomagolás folyamatát. Ilyenek például a webáruház üzemeltetők, a gyártók, akiknek biztonságosan kell becsomagolni a termékeiket a lehető legrövidebb idő alatt.

dobozzaro-gep2

Milyen előnyei vannak a dobozzáró gépnek?

A dobozzáró gépek legnagyobb előnye a gyorsaság, a hatékony működés. Egy félautomata géppel 5 perc alatt annyi dobozt lehet lezárni, mint kézi erővel 30 perc alatt. Ebből logikusan következik, hogy jelentősen, akár harmadával megnöveli a csomagolási kapacitást. A működése egyszerű és gyors, mindössze be kell kapcsolni és készen is áll a munkára. Segítségével a felhasznált tapadószalagok mennyiségét lehet optimalizálni és ezáltal csökkenteni a költségeken.

Milyen egy szakszerű, jó dobozzáró gép?

A modern dobozzáró gépekkel szemben az alábbi követelményeket állíthatjuk:

  • Praktikus: a jó dobozzáró gép könnyedén variálható, építhető jobbos és balos kivitelben is, moduljai cserélhetők.
  • Biztonságos: a megfelelő minőségű gép felépítése egyszerű, kevés alkatrész alkotja, ez azt is jelenti, hogy kevés karbantartást igényel így az állási idő minimális. A működése a biztonság tekintetében nem kifogásolható a hatékony termelés és az üzemelés szempontjából is.
  • Bővíthető: a modern dobozzáró gépek könnyedén bővíthetők más modulokkal az igényeknek megfelelően.

Az online vásárlás előretörésével a megfelelő csomagolás kérdése is felértékelődik. A minőségi dobozzáró gép alkalmazásával azonban biztosak lehetünk abban, hogy a feladott csomag sérülés nélkül ér célba.

Még több cikk a témában

Ragasztástechnika: egy kis bevezetés

Ragasztástechnika: egy kis bevezetés

Univerzális ipari megoldások
Védősisak: Fejben ott van

Védősisak: Fejben ott van

Univerzális ipari megoldások

© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki