Fóliázó szerszámok

2023. július 10.
Fóliázó szerszámok Fóliázó szerszámok

A fóliázás kiváló megoldás arra, hogy alacsony költségek mellett, gyorsan alakítsuk át a különféle tárgyak, bútorok, autók, üvegfelületek megjelenését. Lényege, hogy egy nagyon vékony réteget, a fóliát visszük fel a felületre, ennek köszönhetően változik a megjelenés és még a külső hatások ellen is védelmet nyújt bizonyos mértékben. Nézzük, milyen fóliázó szerszámokat érdemes használni és hogy néz ki a folyamat lépésről lépésre!

Milyen felületre kerülhet fólia?

A fóliázást előszeretettel használják olyan iparágakban, mint például a belsőépítészet, az autóipar és a nyomdaipar. A bútorfóliázás segítségével fafelületeknek új külsőt adnak anélkül, hogy az egész bútordarabot ki kellene cserélni. Például egy fényét vesztett fából készült szekrényt egy új bútorfólia bevonattal át lehet alakítani, így friss és modern megjelenést érhetünk el igen hatékonyan.

Az autóiparban a fóliázást arra használják, hogy megváltoztassák az autó színét anélkül, hogy le kellene festeni. A járműfóliázás népszerű lehetőség azok számára, akik szeretnék személyre szabni autójukat, elrejteni a karcolásokat és horpadásokat vagy éppen megvédeni az enyhe felszíni sérülésektől. A fóliázás kiváló marketingeszköz: sokan a járműfólia segítségével helyeznek el reklámüzeneteket a kocsin, így hoznak létre egy mozgó „reklámfelületet”. Fóliázó szerszámok

A fóliázást ablakokon, üvegfelületeken is használják. Akárcsak az autóknál, itt is lehet az üveg reklámhordozó, gondoljunk csak egy kirakatra, ebben az esetben az ablakfólia dekorációs elem. De kiváló választás akkor is, ha szeretnénk a belátást korlátozni. A belátásgátló ablakfóliának köszönhetően nem lesz sötét a térben, a bent tartózkodók kilátnak, viszont a kint lévők nem látják mi történik az ablak mögött. Az ablakfóliázást magunk is megcsinálhatjuk, főleg akkor, ha nem túl nagy felületről van szó.

A fóliázó szerszámok 

A fóliák felületre történő felviteléhez néhány eszközre lesz szükség. Vegyük sorra ezeket, és nézzük, mit kell tudni róluk!

A fólia

Először is szükséged lesz magára a fóliára. A fóliák különböző színekben és mintákban kaphatók: vannak egyszínűek, mintásak, vannak átlátszók és belátásgátlók. Széles a kínálat, így mindenki megtalálhatja a kedvére való fóliát.

Vágószalag

A fóliákat különféle kivitelben árulják, a legtöbbször hengerelve. Ez azt jelenti, hogy nekünk kell méretre vágni. A szalagtechnológiát azért fejlesztették ki, hogy kés nélkül lehessen elvágni a fóliát, elkerülve ezzel a szakadásokat és vágásokat, utóbbiak a penge következtében jelenhetnek meg. A vágószalag esetében egy nagyon erős szalag végzi a vágást, méghozzá egy hordozószalag segítségével.

Fóliavágó

Vannak olyan kések, amik valójában pengével ellátott eszközök, melyeket fóliavágásra fejlesztettek ki. Használatukkal rojtosodás nélkül vágható a fólia, a biztonsági penge pedig arról gondoskodik, hogy véletlenül se történhessen baleset.

Fóliázó szerszámok

Mérőeszköz

Ahogy írtuk, a legtöbb esetben a fóliát méretre kell vágni. Ehhez szükség lesz valamilyen mérőeszközre, például vonalzóra. Célszerű pontosan mérni, ellenkező esetben az eredmény nem olyan lesz, mint amire számítunk.

Simító

Miután kimértük, levágtuk a megfelelő méretű fóliát, jöhet a felragasztás! A felületre a fóliát simítóval vegyük fel. Ezek segítenek abban, hogy buborékmentes legyen a végeredmény. Használhatunk különböző méretű hengereket is, ezekkel ugyanilyen eredményt érhetünk el.

Fólialyukasztó toll

A legnagyobb igyekezet ellenére is maradhatnak légbuborékok. Ha nem szeretnénk ezekkel megbarátkozni, akkor használhatunk fólialyukasztó tollat, melyekkel egyszerűen eltávolíthatjuk a buborékokat.

A fóliázás menete

A fólia felrakás első lépéseként a felületet alaposan meg kell tisztítani. Gondoskodni kell a szennyeződések és a zsír, ujjlenyomatok eltávolításáról. Ez biztosítja, hogy a fólia megfelelően tudjon tapadni a felületre. Ezután a fóliát a felület méretére vágjuk a megfelelő eszközök segítségével. Kerüljük az olyan megoldásokat, mint az olló, a konyhában megtalálható kés, ezek nem megfelelő használata esetén ugyanis elszakadhat a fólia.

Ha van rá mód, akkor ne egyedül álljunk neki a fóliázásnak, hanem kérjünk segítséget, így könnyebb egyenesen elhelyezni a fóliát.

Ha tiszta a felület és méretre vágtuk a fóliát, akkor lassan és óvatosan helyezzük a felületre, és közben simítsuk és nyomjuk a felületre. Ehhez használjunk valamilyen lapos tárgyat, a legjobb ha simítót alkalmazunk. A fólia megfelelő elhelyezése után alaposan simítsuk át, hogy ne legyenek benne hólyagok és ráncok. Ügyeljünk arra, hogy eltűnjön minden légbuborék, a felület sima és egységes legyen.

A fólia előnye, hogy nemcsak felhelyezni egyszerű, hanem eltávolítani is. Ha szeretnénk újabb külsőt adni a felületnek mert meguntuk vagy a fólia megsérült, elhasználódott, akkor egyszerűen le tudjuk húzni a felületre. Ehhez kell keresnünk egy pontot ahol egy hegyes tárggyal a fólia alá tudunk nyúlni, majd ellentétes irányba húzva eltávolíthatjuk a fóliát. Óvatosan járjunk el, ügyeljünk arra, hogy ne sérüljön meg az alap felület.

A fólia használata gyors és egyszerű. Egyes esetekben mi magunk is nekifoghatunk, például egy kisebb bútorlap vagy ablakfelület fóliázásának, a legtöbb esetben azonban célszerű szakemberre bízni ezt a feladatok, aki megfelelő szaktudással és fóliázó szerszámokkal rendelkezik.

A Flanker kínálatában mindent megtalálsz, amire szükség lehet! Nézz körül a webkatalógusban!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki