Menetrögzítő ragasztó: a biztos kötésért

2023. május 15.
Menetrögzítő ragasztó: a biztos kötésért Menetrögzítő ragasztó: a biztos kötésért

A csavarok feladata az egymáshoz illesztett felületek egybentartása, összetapasztása. A csavarok menete azonban idővel kilazulhat, elkophat, a súly és erőhatás következtében kilazulhat. A menetrögzítő ragasztó segítségével megelőzhetjük a csavarkötések kilazulását, ez az anyag ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy a rázkódás, ütésszerű terhelés hatására se engedjen el a csavar. Nézzük, mint kell tudni a menetrögzítő ragasztóról!

Mi az a menetrögzítő ragasztó?

A menetrögzítő ragasztó egy folyékony anyag, ami kitölti a csavar menetének hézagjait, ennek köszönhetően biztosítja, hogy a csavar ne tudjon kilazulni a mozgás, vibráció következtében, ne tudjon elkopni, a kötés ne engedjen el. Az egykomponensű ragasztó alkalmazása egyszerű, nem jár kosszal szennyeződéssel, az általa kifejtett hatás pedig hosszú távú. Ezeknek köszönhetően igen széles körben alkalmazzák az ipar egyes területein és a különféle hobbikhoz egyaránt.

A ragasztók kötési ideje a felületek jellemzőitől függően 20-60 perc között mozog, a végleges szilárdság eléréséhez azonban 12-24 órára is szükség lehet.

Menetrögzítő ragasztó

Mik a menetrögzítő ragasztó előnyei?

A menetrögzítő ragasztó számos előnnyel bír, amelyek miatt használatát nem érdemes hanyagolni. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat!

  • Bármilyen menethez alkalmazható: teljesen mindegy, hogy milyen menetről van szó, a ragasztó szétterül a menetben, kitölti azt és kialakul a biztos kötés, a tömítés. Ez hatalmas könnyebbség a szakemberek számára, mivel így nem kell specializált tömítésekkel bajlódni, ugyanaz a megoldás alkalmazható minden helyzetben. A sokoldalúság azzal is jár, hogy alacsonyabb a készletköltség.
  • Megakadályozza a korróziót: köszönhetően annak, hogy tartósan rögzül, szinte egy egységgé „forrasztja” össze a csavart és az anyát, ennek köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a korrózió ne tudjon kárt tenni a fémben.
  • Minden felületen képes megkötni: a menetrögzítő ragasztó bármilyen felületen megköt, még az úgynevezett passzív felületeken is, ilyen például az alumínium, a bevonatos felületek vagy éppen a rozsdamentes acél.
  • Kissé szennyezett felületeken is alkalmazható: ahhoz, hogy a ragasztó megfelelő kötést tudjon kialakítani, nincs szükség makulátlanul tiszta felületre. Amennyiben enyhe szennyeződés borítja az anyagot, a ragasztó még tökéletesen ki tudja fejteni hatását és biztos kötést tud létrehozni.
  • Vibrációálló kötést hoz létre: vannak olyan elemek, amelyek meglehetősen nagy rezgésnek, vibrációnak vannak kitéve. Ezekben az esetekben a mozgás hatására a csavarok könnyedén kilazulhatnak, amennyiben nincsenek beragasztva a menetbe. Tipikusan ilyenek a szivattyúk, a présgépek és a hajtóműházak csavarjai.
  • Kéziszerszámos szerelés is lehetséges: annak ellenére, hogy roppant erős kötést hoz létre, az alkatrészek kioldása a megfelelő kéziszerszámokkal is könnyedén szétszerelhetők.
  • Tiszta az alkalmazása: a ragasztó fejét jellemzően megfelelő méretű adagolóval látják el, ennek köszönhetően egyszerűen és könnyen használható bárhol és bármikor. Nem jár nagy kosszal, piszokkal a használata, csak néhány csepp kell belőle a csavarkötés megerősítéséhez.

A menetrögzítő ragasztó felhasználási területei

Az ilyen típusú ragasztók számos ágazatban alkalmazhatók, bárhol, ahol szükség lehet a csavarok megerősítésére. Tipikusan ilyenek az autós alkatrészek, ezek esetében a motor, a motorblokk okozta rezonancia előidézheti az autó alkatrészeit összetartó csavarok, például a futóműben lévők kilazulását. A ragasztó megakadályozza, hogy a gépjármű részeit rögzítő csavarok meglazulhassanak, így nem tudnak leesni és kárt okozni az autó egyéb részeiben. A zajos, mozgó alkatrészek ugyanis kopást okozhatnak, kitéve ezzel az autót a váratlan meghibásodásnak.

Menetrögzítő ragasztó a Flankertől

A Flanker több mint két évtizede nyújt komplex megoldásokat az ipari szereplők számára. Kínálatunkban a szerkezeti ragasztók között menetrögzítő, csavarrögzítő ragasztók is megtalálhatók, ilyen például a 3MTM Scotch-WeldTM TL70 Csavarrögzítő, ami egy egykomponensű, nagy szilárdságú ragasztó és tartós kötést biztosít. Klasszikus menetrögzítő ragasztó a közepes erősségű 3MTM Scotch-WeldTM TL42, ami biztosítja, hogy a rögzítőelemek ellenálljanak a rezgéseknek, az ütődéseknek és a korróziónak. Ennek egy másik változata a 3MTM Scotch-WeldTM TL62, ami kifejezetten gyorsan képes kötni.

Nézz körül a Flanker kínálatában!

Még több cikk a témában


© All Rights Reserved – Flanker Plusz Kft. | Site by Meraki